Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 13 September 2009, 02:22
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Rüyalarla Gelen Buluşlar

DIKIS MAKINESI


Muhendis Elias Howe, uzun calismalar sonunda dikis makinesi yapmayi basardi.
Ilk yaptigi ignelerde delik, ignenin ortasinda idi. Fakat, igne uzerindeki deligin uygun yere acilmayisi istenilen sonucu vermiyor, ve bunun sonucu olarak dikis makinesi dikmek de mumkun olmuyordu. Howe, gece gunduz beynini buna yoruyor ama bir cikis yolu bulamiyordu.
Bir gece ruyasinda vahsi bir kabilenin eline esir dustugunu gordu. Kabile reisinin onunde ignesiz bir dikis makinesi duruyordu.
-Elias Howe ! diye kukredi kabile reisi. Sana bu makineyi derhal tamamlamani emrediyorum, aksi halde oleceksin!..
Zavalli Elias'in dizlerinin bagi cozuldu, elleri titremeye basladi ve yuzunden soguk bir ter bosandi. Dusunuyor, tasiniyor, makinenin bu parcasindaki eksIkligi bir turlu gideremiyordu. Oyle gercek gibi gorunen bir ruyaydi ki, uykusunda avazi ciktigi kadar bagirdi. Esmer tenli cengaverler, onu olum meydanina dogru goturmeye basladilar.
Insan boyunu asan, yere cakili kalin govdeli bir kaziga sIkica baglanan Howe her seyin bittigini anladi. Kendisinin bile anlayamadigi bir takim dualar mirildanmaya basladi.
Sonra reisin gok gurultusunu andiran bir sesle "oldurun" dedigini duydu.
Yerli muhafizin mizraklari govdesine saplanmak uzere havaya kalktiginda, birden bir sey fark etti. Mizraklarin ucunda bulunan goz seklindeki delikler, dusunup de bir turlu kesfine eremedigi dikis ignesinin ta kendisiydi. Mizraklar tam gogsune saplanirken uyandi.
Hemen laboratuarina kosan Howe, boylece ruyasi sayesinde dikis ignesini de bulmus ve makinesini calistirmisti.



Ruya Bir Baska Ilim Adaminin Yardimina Kosuyor :
19. Asrin ortalarinda ilim adamlarini hayrete dusuren bir olayin hikayesi bilim tarihinin sayfalarinda yerini aldi. Kimya ilminde buyuk bir adimin atilmasina yol acan olay, Alman kimyacisi Friedrich August Kekule'nin ruyasiydi.
1850 yillarinda Ingiltere'nin sisi eksIk olmayan sehri Londra'da calismalarini surduren Kekule, yorgun argin laboratuarindan oteline donerken otobuste uyuyakaldi. Ve biraz sonra da ruya gormeye basladi. Ruyasinda atomlar ziplayip oynayarak karsisinda dans ediyorlar, bazilari da elele verip zincir seklinde bir halka meydana getiriyorlardi .
Arabanin fren yapmasiyla Kekule uyandi. Fakat ruyasi ona cok seyler ogretmisti. Gorduklerini formul haline getirip defterine kaydetti. Ruyadan yaralanarak ortaya attigi teori ile meshur oldu ve kimya ilminde de buyuk bir hamlenin onculugunu yapti.
Aradan 15 sene gecti. Bir kis gunu Kekule, calisma odasinin sominesinde yanan odunlarin citirtisini dinlerken uyuyakaldi ve yine ruya gormeye basladi. Yine ruyasinda atomlarin hoplayip ziplayarak dans etmekte oldugunu ve onlari birbirine kenetleyen zincirlerin de birer yilana benzedigini gordu. Sonra yilanlardan biri aniden donerek kendi kuyrugunu isirdi. Bu esnada da Kekule uyaniverdi.
Boylece karbon atomlarinin zincirler seklinde halkalar meydana getirebileceg ini ruya sayesinde fark edebilmisti. Bunun sonucu olarak ic yapisi cozumlenemeyen benzinin yapisi anlasildi.


Bir Operanin Bestelenisi :
Richard Wagner "Tristan ve Isolde" adli operasinin cok begenilmesi, olaganustu bulunmasi ve kendisine yapilan iltifatlar karsisinda samimi bir arkadasina su itirafta bulunur :
"- Kiymetli dostum. Bu opera benim dehamin eseri degildir. Ruyamda gordugum ve isittigim sesleri uyanir uyanmaz nota ile tespit ettim. Begendiginiz bu muzik, ruyalarimin sesidir. Benim zavalli kafam, boyle bir harikayi asla isteyerek ve dusunerek bulamazdi."
Yine Wagner, meshur "Rhinegold" operasini tamamlamis fakat bir bolumunu zihninde tasarladigi gibi besteleyemedig inden rahatsiz oluyordu. Nihayet bir gece uykuya dalmak uzere ilen gordugu ruyadan faydalanarak eserini istedigi sekilde tamamlamayi sonunda basardi.
Alıntı ile Cevapla