Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 13 September 2009, 13:58
KokteyL KokteyL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 14 October 2008
Mesajlar: 22,836
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Arrow Agresif çocuklara nasıl davranmalıyız?

Onu anlamaya, davranışlarının nedenlerini bulmaya çalışın. Dinleyin. Empatik olun. Ancak suçluluk duyarak limitsiz davranmasına meydan vermeyin.

Cezalandırmayın. Olumlu davranışlarına yönelin. Ödül yerine motivasyon teknikleri kullanın. Teşvik edin. ("Bu gün arkadaşlarına vurmadın. Bu onlarla daha rahat oynamanı sağladı.")

Limitsizlik güvensizlik duygularını daha da güçlendirir. Mutlaka sınırlı seçenek hakkı tanıyın.

Tepkilerinizi kontrol edin. Sakin kalın. Ani patlamalardan kaçının.

Söylemek istediklerinizi kesin ve net bir dil kullanarak ifade edin.

Sözsüz iletişim önemlidir. Davranışlarınız sözlerinizi desteklesin.

Çocuğun hareket ve eylem yerine düşüncelerini kullanmasını öğrenmesine yardımcı olun. Ona zaman ayırın. Saptayıcı konuşun. Yorumdan kaçının. (İyi, kötü, olumsuz, olumlu yorumları yapmayın. Sadece davranışının doğal sonuçlarını anlatın ve gösterin.)

Çocukta duygusal fikirlerin gelişmesi için destekleyici olun. Hayali oyunlar, yaratıcılığı arttırıcı oyunlar, (yaratıcı drama) onun için yararlı olacaktır. Agresyon durumlarında duygularını ifade etmesine yardımcı olun.

Kızgınlık ve öfkeyi her insanda olan normal duygular olarak kabul edin. Çocuk korku, kaygı, üzüntü, kıskançlık..vb. tüm duyguları insan özelliği olarak görmeli bunları olumlu yollarla ifade etmeyi öğrenmelidir.

Çocuk size çok ters şeyler söylese bile onu dinlemeyi elden bırakmayın. İtiraz etmeyin. Öğüt vermeyin. Kendi duygu ve düşüncelerinizi onu suçlamadan net ve dürüstçe belirtin. (Sen beni üzüyorsun yerine ben üzüldüm, ben....hissediyorum gibi cümleler kullanın.)

Çocukta düşünme becerilerinin gelişmesine yardımcı olun. Çözüm için onun da öneriler sunmasını sağlayın. Anlaşmalar yapın. Ortak bir amaçta birleşin.

Yaptığı olumsuz davranışların telafisi için mutlaka şans verin. Nasıl telafi etmek istediğini kendisi seçsin. Siz söylemeyin. Telafiyi zorla yaptırmayın.

Aşırı katı ve kuralcı veya aşırı müsamahakar davranmayın. İki davranış biçimi de gerçek
tepkilerin sergilenmesine izin vermez. Örn: Çocuğun yapmak istediği bir davranış karşısında ?kesinlikle hayır yapamazsın? veya ?tabi ne istersen yapabilirsin? tepkilerinin yerine, çocuğu bu davranışı hakkında düşünmeye sevk edecek sorularla yaklaşın. (Bunu yaparsan neler olabilir? Daha önce yaptığında neler oldu?..vb)

Çocuğun problem çözmesine yardımcı olmak için siz de problem çözücü davranın.

Yüksek enerjiye sahip olan bu çocukların enerjilerini sarf etmeleri için olanak tanıyın.

Çocuğun ihtiyaçlarını keşfetmeye çalışın. Ve bu ihtiyaçlarını giderebilmesi için uygun olanaklar sağlayın.

Çocuğun bakımında rol alan diğer kişilerle (bakıcı-aile büyükleri-okul..vb.) işbirliği yapın.

Çocuğa yaklaşım için ortak bir dil belirleyin.

Sevecen, devamlı takviye eden, besleyen ve süreklilik sağlayan bir ilişki biçimi geliştirin.

İlgisini çekin. Bunun için oyunlar kullanabilirsiniz. Sizinle etkileşime geçebilmesi için zorlayıcı olmadan teşvik edici davranın.
Alıntı ile Cevapla