13 November 2008, 21:55
|
Senior Member
|
|
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
|
|
Cevap: AB Terimler Sözlüğü
Değerlendirme
Bir projenin verimliliğinin, etkinliğinin, etkisinin, sürdürülebilirliğinin ve uygunluğunun, önceden tespit edilmiş hedefler çerçevesinde dönemsel olarak değerlendirilmesidir. Bir projenin geçmişi, hedefleri, sonuçları, faaliyetleri ve kullanılan araçları açısından, ileride alınacak kararlara yardımcı olmak üzere ders çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen bağımsız bir incelemedir.
Değerlendirme Aşaması
Proje çevriminin altıncı ve son aşaması olup proje, ortaya konulmuş olan hedefleri açısından incelenir ve buradan çıkarılan dersler, gelecekteki çalışmalara yardımcı olur.
Doğrulama Kaynakları
Mantıksal çerçevenin dördüncü sütununu oluşturur; genel amaçlar, proje hedefi ve sonuçlara ulaşılıp ulaşılmadığına ilişkin bilgilerin, (tarafsız teyit göstergelerinde tarif edildiği üzere) nereden ve hangi formda temin edilebileceğini gösterir.
Değerlendirme Komitesi
İhaleler veya hibe başvuruları hakkında uzman görüşü veren, gerekli teknik ve idari uzmanlığa sahip, tek sayıda üyelerden (en az üç) oluşan komite
Eşleştirme
Eşleştirme Türkiye ile AB’deki kamu yönetimi ve yasaların yürürlüğe konması ve uygulanması alanında en iyi uygulamaları paylaşmak için tasarlanmış bir AB aracıdır.
Etki
Projenin geniş ölçekteki tesiri, “projenin genel hedefleri” kısmında ifade edilen ve geniş ölçekli sektörel hedeflere ulaşılmasına sağladığı katkı ile Avrupa Komisyonu'nun siyasi hedeflerine ulaşılmasını sağlamadaki başarıdır.
Etkililik
Proje hedefine ulaşılmasında, elde edilen sonuçların sağlanan başarıya katkısının değerlendirilmesi ve varsayımların proje sonuçlarını nasıl etkilediğinin irdelenmesidir.
EUROPA
Bu aslında bir eurojargon değildir. Avrupa kelimesinin Latincesidir ve ayrıca Avrupa Birliği’nin resmi web sitesinin adıdır. AB hakkında bol miktarda faydalı bilgi içerir, Düzenli olarak güncellenir ve Avrupa Birliği’nin tüm resmi dillerinde hazırlanmaktadır. [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
EuropeAid İşbirliği Ofisi
EuropeAid İşbirliği Ofisi, Komisyon’da 2001 yılında, dış yardım yönetimi reformunun bir parçası olarak oluşturulmuş bir departmandır. EuropeAid, Avrupa Komisyonu bütçesi dışından ve Avrupa Kalkınma Fonundan finanse edilen dış yardım araçlarını yönetir. Ofis, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Kalkınma Genel Müdürlüğünün faaliyetlerinin bir parçasını oluşturan proje döngüsünün her aşamasını yönetir. Katılım öncesi programları ise EuropeAid tarafından değil, Genişleme Genel Müdürlüğü tarafından yönetilir.
Faaliyetler
Sonuçlara ulaşmak için yerine getirilmesi gereken eylemler (ve kullanılması gereken araçlar)dır. Projede neyin yapılacağını özetler.
Faydalanan (Faydalanıcı)
Projenin uygulanmasından bir şekilde fayda sağlayanlardır. Şu şekilde sınıflandırılabilir:
(a) Proje ortakları / doğrudan faydalananlar (project partners)/ direct beneficiaries
Avrupa Komisyonu tarafından fon sağlanan projelerin tasarlayıcısı ve uygulayıcısı olan kurum ve kuruluşlardır. Örn: Genellikle bakanlıklar, uygulayıcı kurum ve kuruluşlar.
(b) Ara-faydalananlar (inter-beneficiaries)
Hedef kitlelere yönelik hizmetlerin daha iyi bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak üzere proje kapsamında desteklenenlerdir. Örn: Tarım Bakanlığı'nda çalışan personelin eğitilerek çiftçilere daha iyi bir şekilde danışmanlık hizmeti sağlamaları.
(c) Hedef Kitleler (target groups)
Projeden olumlu yönde etkilenecek olan ve projenin çok yakın bir şekilde beraber olarak yürütüleceği projenin hedefi olan kitlelerdir. Örn: (b) tanımındaki projenin hedef kitlesi, çiftçilerdir.
(d) Nihai faydalananlar (Final beneficiaries)
Hedef kitlelerin ötesinde, projeden uzun vadede faydalanacak olan toplumsal kesimler veya sektörlerdir. Örn: Sağlık ve eğitim harcamalarına daha fazla kaynak ayrılması durumunda ”çocuklar”, tarımsal üretim ve pazarlamanın geliştirilmesi durumunda ”tüketiciler”, tarımsal üretim ve pazarlamanın geliştirilmesiyle artan ihracat gelirlerinden dolayı ”devlet”, nihai faydalananlardır.
Finansman Anlaşması
Finansman desteği sağlanacak olan belli bir proje veya programa ilişkin tanımı içerir. Avrupa Birliği ile ortak ülkenin tanımlanan tedbirler bazında finansman sağlayacağının resmi taahhüdünü ifade eder. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından finansman kararı alınmasını müteakip, yasal olarak bağlayıcılığı olan mali yükümlülükleri içeren ve aday ülke Ulusal Mali Yardım Koordinatörü ile AB Komisyonu arasında imzalanan anlaşmadır.
Finansman Aşaması
Proje döngüsünde, proje finansmanının onaylandığı dördüncü aşamadır.
Finansal İşbirliği Komitesi
AB finansal kaynaklarının kullanımını koordine edici, gözlemci ve değerlendirici rolü olan AB fonlarının yönetiminde yer alan organların temsilcilerinden oluşan bir komitedir.
Finansman Sözleşmesi
AK ile yararlanıcı ülke arasında hedefleri ve gelecek yardım programlarının ölçeğini belirleyen anlaşma. İhale Makamı
Merkezileşmiş yaklaşımda Avrupa Komisyonu yararlanıcı ülke adına hareket eder. Türkiye’de olduğu gibi, merkezi olmayan yaklaşımda, yaralanıcı ülke devleti tarafından atanan İhale Makamı.
|