Tekil Mesaj gösterimi
  #5  
Alt 13 November 2008, 21:58
ceyLin ceyLin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Arrow Cevap: AB Terimler Sözlüğü

Maliyet
Tespit edilmiş olan tüm kaynakların (araçlar) mali değer cinsinden ifade edilmesidir.

Mallar
Projelerin yürütülmesi için gereken ekipman ve malzemelerin temini için kullanılır. Bu sözleşmeler, malların tasarımı, imalatı, teslimatı, montajı ve yaptırılması ile bakım, onarım, kurulum, eğitim ve satış sonrası hizmetleri içerir.

Mantıksal Çerçeve
Bir projeye ilişkin müdahale mantığı, varsayımlar, tarafsız teyit göstergeleri ve teyit kaynaklarının sunulduğu matristir.

Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı
Paydaş analizi, sorun analizi, hedeflerin analizi, stratejilerin analizi; mantıksal çerçeve matrisinin, eylem ve kaynak planların hazırlanmasını içeren; program ve projelerin planlanması, yürütülmesi, değerlendirilmesinde kullanılan bir yöntemdir.

MEDA
MEDA programı, Avrupa Akdeniz İşbirliği’nin uygulanmasındaki temel mali yardım mekanizmasıdır. Program teknik ve finansal destek ölçütleri ile Akdeniz ortakları arasında ekonomik ve sosyal güçlenmesi için reformları desteklemiştir.

Merkezi Finansman ve İhale Birimi

Mali işbirliği kapsamındaki projelerin Avrupa Birliği Komisyonu tarafından belirlenen yönteme uygun olarak ihaleleri, ödemeleri ve raporlama işlemlerini yürütmekten sorumlu olan birimdir. İdari olarak Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliğine bağlı olmakla birlikte işlemlerini bağımsız olarak yürütecektir.

Merkezi Olmayan Yönetim Sistemi
Merkezi Olmayan Uygulama Sisteminin (DIS) amacı AB tarafından finanse edilen programların uygulama sorumluluklarının Avrupa Komisyonu’ndan ortak ülkelere transferi için uygun yasal ve idari çerçeveyi sağlamaktır. DIS, özünde, proje yönetim sorumluğunun (yani ihale, sözleşme ve ödeme) Avrupa Komisyonu’nun denetimi altında ortak ülkelerdeki makamlara aktarımı ile ilgilidir.

Müdahale Mantığı
Projenin temelini oluşturan stratejidir. Mantıksal çerçevede bulunan “hedeflerin hiyerarşisinin dört kademesinin her birinde yer verilen, projenin özet tarifidir.

Müktesebat başlıkları
Müktesebat başlıkları, her bir aday ülke için katılım müzakerelerinin temelini oluşturur. Bunlar, katılım koşullarının karşılanabilmesi için reform yapılması gereken farklı müktesebat alanlarına karşılık gelir. Bu başlıklarda aday ülkelerden, idari ve kurumsal altyapılarını uyarlamaları ve ulusal mevzuatlarını bu alanlardaki Topluluk mevzuatı doğrultusuna getirmeleri istenir.

Müktesebatın Kabulü için Ulusal Program (NPAA)
Türkiye’nin (Kopenhag kriterleri olarak bilinen) üyelik yükümlülüklerini yerine getirmek ve üstlenmek için ilerleme kaydetmesi gereken önlemleri detaylarıyla ortaya koyar.

Müktesebat taraması
Avrupa Komisyonu her bir aday ülke ile müktesebatı tarar. Tarama, uyarlanması ve güçlendirilmesi gereken öncelikli alanları belirlemek amacıyla katılım müzakerelerinden önce gerçekleştirilir; belirlenen alanlar müzakere edilmek üzere başlıklara ayrılır.

Müzakere çerçevesi
Müzakere çerçevesi her bir aday ülke için katılım müzakerelerine yönelik genel rehber ilkeleri belirler. Bu çerçeve, her bir aday ülkenin Avrupa Birliğine katılabilmek için gerçekleştirmesi gereken reform ve uyarlamaları daha belirgin bir şekilde ortaya koyar. Avrupa Komisyonu müzakere çerçevesini çizerek katılım müzakerelerinin başında sunar.

Nihai (ex-post) kontrol
Ön onayın yerini alır; fonların sözleşme edilmesinden ve/veya yararlanıcılara ödenmesinden sonra, Avrupa Komisyonu AB fonlarının yönetimine ilişkin AB kurallarının doğru uygulanıp uygulanmadığını rastgele bir şekilde kontrol eder.

Nitelikli çoğunluk oylaması

Pek çok konuda Avrupa Birliği Konseyi kararlarını oylama yoluyla alır. Her ülke nüfusunun büyüklüğü oranında belli sayıda oy kullanabilir. Ülke başına oy sayısı aşağıdaki gibidir:

Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık
29

Polonya ve İspanya
27

Hollanda
13

Belçika, Çek cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan ve Portekiz
12

Avusturya ve İsveç
10

Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Litvanya ve Slovakya
7

Kıbrıs, Estonya, Letonya, Lüksemburg ve Slovenya
4

Malta
3


Bir teklifin Konsey tarafından kabul edilebilmesi için o yönde bir ‘nitelikli çoğunluk’ olmak zorundadır. Bu toplam 321 oyun en az 232’si anlamına gelir. Ayrıca ülkelerin de çoğunluğu (bazı durumlarda üçte iki çoğunluk) lehte olmalıdır. Buna ek olarak bir ülke Konsey’den lehte olan ülkelerin AB toplam nüfusunun en az %62'sine karşılık geldiğinin kontrol edilmesini isteyebilir.

Nitelik Faktörleri
Önceden “sürdürülebilirlik kriterleri” olarak ifade edilmekteydi. Her projenin tasarlanmasında ve uygulanmasında dikkate alınması gereken ve geçmişteki proje uygulamalarında, projenin ortaya çıkartmış olduğu yararların sürdürülebilirliği üzerinde çok önemli bir etkisi olduğu tespit edilen kriterlerdir. Kalite faktörleri şunlardır: Projenin faydalananlar tarafından sahiplenilmesi, siyasi destek, uygun teknoloji, projenin çevresel yönleri, kurumsal ve idari kapasite.
Alıntı ile Cevapla