Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 14 November 2008, 08:03
ceyLin ceyLin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Thumbs up Kutsal Ramazan’ın Muhteşem Tatlıları

Kutsal Ramazan’ın muhteşem tatlıları

Ramazan’ın baklava, tulumba, lokma, kaymaklı ekmek kadayıfı ve ille de güllacı eski günlerdeki görkemleriyle sofraları süslemeye devam ediyor.


Büyükler içeride sofra başında, biz çocuklar da cumbalı pencerenin önünde heyecanla bekliyoruz. Derken, heyecanla beklediğimiz o top gümbürtüsü duyuluyor. Süleymaniye Camii’nin minarelerindeki şerefelerin kandilleri bir yıldız yağmuru gibi tek tek yanıyor. Caminin gökyüzüne bir çınar gibi yükselen minareleri arasında, ‘Hünkâr Kayığı’ şeklinde resmedilmiş ‘Ya Şehr-i Ramazan’ mahyası, altın gibi parlıyor. Bu sırada, yanık sesli müezzin de ezan okuyor. İçerdeki büyüklerin, “bu defa eviç makamında okuyor, dün gece de segah okumuştu, hakikaten usta” diye müezzini takdir ettiklerini duyuyoruz.
Sonra hep beraber sofraya oturuyoruz. Büyüklerimizin ‘Ramazan bereketi’ dedikleri gibi, sofrada yok yok. Önce dumanlı bir çorba, fırın kebabı, ıspanak borani, pastırmalı yumurta, kabaklı kol böreği, safranlı pilav. Derken, bitip tükenmek bilmeyen bir ‘tatlı kervanı’ başlıyor. Otuz kat yufkadan yapılmış çeşit çeşit baklavalar, tulumba, ayva tatlısı, üzerine bolca tarçın dökülmüş lokma, kaymaklı ekmek kadayıfı, kristal gibi parlayan suyuna diş diş karanfiller serpiştirilmiş kabak tatlısı ve tabii Ramazan’ın vazgeçilmezi güllaç.
Alıntı ile Cevapla