Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 22 September 2009, 15:03
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Gamze,Tüy oluşumu,Karnın Guruldaması,Kellik,Hapşırma...Sizce Neden=)

BANYODAN SONRA DERİ NEDEN BÜZÜŞÜR?

Derimizi oluşturan hücreler belirli organik ve inorganik içermeleri nedeniyle her zaman saf sudan ya da çeşme suyundan daha yoğun yapıdadır. Kimyasal madde geçiş kurallarını hatırlayacak olursak su daima yoğunluğu yüksek olan (su miktarının daha az olduğu) ortama geçme eğilimindedir. Uzun süreyle suyla temas durumunda da deri hücrelerimiz içlerine su alarak şişerler. El ve ayaklarımızın tabanındaki deri vücudumuzun diğer yerlerinde bulunan deriden daha kalın olduğu için de buralardaki hücreler sayıca daha fazladır. Derinin yüzeye yakın kısmındaki hücreler bu şekilde genişlerken derinin alt tabakası değişmeden kalır. Üst yüzeyin alanı genişlediği için de deride kıvrılmalar ve büzüşmeler meydana gelir. Beyazlaşma da yine su alımı nedeniyle şişmenin bir sonucudur.

GAZIN NEDENİ NEDİR?

Bağırsaklarımızdaki gazın küçük bir bölümünün kaynağı yuttuğumuz hava. Çok hızlı yemek yediğimizde gazlı içecekler içtiğimizde sakız çiğnediğimizde hattâ çok konuştuğumuzda hava yutarız. Bu havanın da küçük bir bölümü sindirim sistemimizden geçerek kalın bağırsağımızda toplanır. Bağırsaklarımızda gaz oluşmasının asıl nedeniyse kalın bağırsağımızdaki mikroorganizmaların etkinlikleri.

Bedenimizdeki enzimler yediğimiz besinlerin hepsinin sindirilmesine yetmez. Örneğin fasulye gibi kimi bitkilerde bulunan “oligosakarit” adlı şekerlerin sindirilmesine yarayan enzimlerimiz yoktur. Kalın bağırsaktaki mikroorganizmalar bedenimizdeki enzimlerin sindiremediği besinlerin parçalanmasına yarayan enzimlere sahiptir. Bu mikroorganizmalar kalın bağırsağa gelen artık besinleri enerjiye çevirirler ve bu enerjiyi yeni hücre yapıları oluşturmada kullanırlar. İşte bağırsaklarımızdaki gazlar bu sürecin sonunda ortaya çıkar. Yani gaz çıkarmak yemek yemek soluk alıp vermek kadar doğal bir olay.

ÇIKARTTIĞIMIZ GAZ NEDEN KOKAR?

Kalın bağırsaktaki mikroorganizmalar buraya gelen artık besinleri enerjiye çevirirler ve bu enerjiyi yeni hücre yapıları oluşturmada kullanırlar. İşte bağırsaklarımızdaki gazlar bu sürecin sonucunda ortaya çıkar. Kalın bağırsaktaki bakterilerin ürettiği gazların bazıları nitrojen oksijen karbondioksit hidrojen ve metan soluduğumuz havayı oluşturan gazlardır. Kalın bağırsaktaki havanın % 99’unu bu gazlar oluşturur. Bilim adamları geriye kalan % 1’lik bölümü oluşturan 200 farklı gazdan hangilerinin kötü kokulardan sorumlu olduğunu tam olarak bilmiyorlar. En önemli şüpheliyse kokusu çürük yumurtayı andıran hidrojen sülfür gazı.

ERKEKLERİN NEDEN MEMESİ VARDIR?

Memeli hayvanların büyük bir çoğunluğunda erkek bireylerde de meme uçları bulunur. Bunun sebebi fiziksel bir simetri durumu değil çünkü erkek bireylerdeki meme ucu sayıları türlere göre değişiklik de gösterebiliyor. Evrim süreci içerisinde erkek bireylerde meme dokusuna gerek kalmayışı anlaşılan meme uçlarının yok olması için yeterli miktarda “sebep” ya da “zaman” teşkil etmemiş. Ancak erkeklerde de dişi eşey hormonlarının belirli bir miktarda salgılanıyor olması bu dokunun gelişiminden sorumlu olabilir. Bu hormonların seviyeleri erkek bireylerde olması gereken miktarların üzerine çıktığında göğüs çıkıntıları da belirmeye başlıyor (hormonal bozukluklara dayalı sendromlarda).

BİR İNSAN UYUMADAN KAÇ SAAT DURABİLİR?

Bu sorunun deneysel olarak cevabı 264 saat yani yaklaşık 11 gün. 1965 senesinde Randy Gardner adında 17 yaşında bir lise öğrencisi bir bilim fuarında bu dünya rekorunu elde etti. Başka birçok araştırmada normal bireylerin sekiz günden on güne kadar uyanık kaldığı dikkatle yürütülen deneyler yapılmış. Bu bireylerden hiçbirinde ciddi tıbbi sinirsel fizyolojik ya da psikiyatrik problemler görülmemiş. Bununla birlikte deneye katılanların hepsi de uykusuzluk arttıkça ilerleyen ve belirginleşen bir şekilde konsantrasyon sağlamada motive olmada algılamada ve diğer yüksek zihinsel süreçlerde zayıflamışlar. Buna rağmen bütün denekler bir-iki günlük uykudan sonra normal hallerine dönmüşler.
Alıntı ile Cevapla