Tekil Mesaj gösterimi
  #3  
Alt 22 September 2009, 15:04
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Gamze,Tüy oluşumu,Karnın Guruldaması,Kellik,Hapşırma...Sizce Neden=)

TIRNAKLARIMIZ NEDEN UZUYOR?

Tırnaklarımız keratin yapıda oluşumlardır ve vücudumuzda üretilen fazla keratin sürekli olarak vücuttan uzaklaştırılır. Tıpkı bitkilerin metabolik ürünlerinin fazlasını sararan yapraklarında kristaller halinde biriktirmeleri gibi memelilerin tamamında da keratin çeşitli uzayan oluşumların yapısına katılır ve bu şekilde vücuttan uzaklaştırılır. Sadece tırnak değil saç kıl tüy boynuz gibi yapıların da ana maddesi keratindir ve bu yapılar da sürekli uzarlar hatta düzenli olarak dökülerek yerlerine yenilerinin çıkması sağlanır.
Hayvanlar alemine baktığımızda tırnakların savunmada avlanmada ve hatta çiftleşme esnasında görevi olduğunu görüyoruz. Muhtemelen eski çağlarda avcı-toplayıcı bir hayat tarzı süren insanda da tırnaklar örneğin avın yakalanmasında parçalanmasında veya etin kemiklerden ayıklanabilmesinde kullanılıyordu. O zamanlarda tırnakların uzaması aynı zamanda yaşamı kolaylaştıran bir durumdu. Sürekli olarak kullanılan ve tahrip olan tırnaklar uzama yoluyla yenileniyordu. Ancak günümüzde sadece estetik amaçlı olarak tırnak uzatılıyor ve tırnağın uzaması tırnaklarda meydana gelen herhangi bir hasarın onarımını sağlıyor.

KARNIMIZ NEDEN GURULDAR?

Mide kaslı bir yapıya sahiptir ve sindirimde çok çeşitli görevleri vardır. Sürekli olarak kasılan gevşeyen hareket eden çalkalanan ve sindiren bir organdır. Midemiz dolu olduğunda tüm bu aktiviteler normal ilerleyişini sürdürür. Ancak midemiz boş olduğunda da kasılmalar devam eder. Bu kasılma hareketleri devam ederken mide duvarlarının birbirine sürtünmesi sonucunda da “karın guruldaması” dediğimiz sesi duyarız. Bu bize yemek yeme vaktinin geldiğini hatırlatan bir sinyaldir. Ancak uzun bir süre aç kaldığımızda kas hareketleri azalır. Bunun nedeni vücudun açlık fazına girmesi ve sindirilmiş besinler yerine depo yağların kullanılmaya başlamasıdır.
Karnımızın guruldamasının diğer bir nedeni ise midemiz boş olduğunda içine dolan havadır. Midenin hareketleri ile içinde bulunan hava kabarcıklarının da ileri-geri hareket etmesi sonucunda guruldama sesi ortaya çıkar.

NEDEN KADINLARA ORANLA ERKEKLERDE DAHA ÇOK KELLİK GÖRÜLÜR?

Kelliğin temel nedenleri arasında kalıtım hormonlar ve yaşlanma sayılabilir. Kadınlarda da bazen (özellikle menopoz sonrasında) erkeklerde görülene eşdeğer bir kellik durumu görülebilir ancak çoğunlukla daha küçük bir boyutta olur. Ayrıca kadınlarda doğum sonrasındaki 2-3 ay içerisinde saç dökülmeleri görülebilir. Bunun nedeni de hamilelik süresince meydana gelen hormonal değişikliklerin normal saç dökülmesini engellemesidir.
Saç dökülmesine neden olan başlıca etkenler arasında zayıf dolaşım akut rahatsızlıklar ameliyat radyasyon deri hastalıkları ani kilo kaybı demir eksikliği diyabet (şeker hastalığı) tiroid rahatsızlıkları kemoterapi ilaçları stres besin yetersizliği ve vitamin eksikliği sayılabilir.
Kelliğin daha çok erkeklerde görülmesinin esas nedeni ise hormonaldir. Erkeklerde daha yüksek seviyelerde bulunan Testesteron hormonu çok büyük bir ihtimalle hassasiyet sahibi kişilerde kelliğin meydana çıkmasına neden olmaktadır.
Alıntı ile Cevapla