Konu: Ekosistem

Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 16 November 2008, 18:39
ceyLin ceyLin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Post Cevap: Ekosistem

Ekosistemde enerji çevrimi [değiştir]Ekosistemde enerji çevrimi ototrof organizmaların katabolizma faaliyetleriyle başlar. Fotosentetik organizmalar güneş enerjisini sentezledikleri organik bileşiklerin bağlarında depolarken kemosentetik organizmalarda enerji kaynağı bazı inorganik bileşiklerin oksitlenmesinden sağlanır. Heterotrof organizmalar ise diğer organizmaların bünyesindeki enerjiyi kullanırlar.

==Ekosistemde madde çevrimi=kod[[Kategori:]]

Canlı varlıkların enerji sağlamakta kullandıkları aynı zamanda fiziksel yapılarını oluşturan su azot karbondioksit gibi maddelerin yok olmaksızın gerek kimyasal gerekse de fiziksel yapılarındaki değişmelere bağlı olarak ototrof-saprofit ve hetetrof canlıların fiziksel yapıları arasındaki dolaşımıdır.


Karbon çevrimi [değiştir]Karbon çevriminde başlangıç noktası atmosferdeki karbondioksit olarak alınabilir. Fototrof ve kemotrof canlılar tarafından atmosferden alınan karbondioksit organik bileşikler haline getirilir. Karbon içeren bu bileşikler bu canlıların heterotroflar tarafından sindirilmesiyle onların bünyesine geçer. Hem ototrofların hem de heterotrofların karbonlu bileşikleri anabolizma olayında kullanmasıyla karbondioksit atmosfere geri verilmiş olur. Bu canlıların artıkları ve ölmüş bireylerinin oluşturduğu fosil yakıtların yanmasıyla da karbondioksit atmosfere geri dönecektir. Yine artıklar ve ölmüş bireylerin saprofitler tarafından çürümeye uğratılmasıyla da karbondioksit atmosfere dönecektir. Ancak bu yollarla atmosfere geri verilen karbondioksitin ancak belirli bir bölümü canlılar tarafından kullanılır önemli bir bölümü ise okyanuslarda tutulur.


Azot çevrimi [değiştir]Organik bileşiklerde dolayısıyla organizmaların bünyesinde karbondan sonraki en önemli element olan azot gezegenimizde bol bulunan bir elementtir. Atmosfer'de azot oranının yüksek olmasına karşın canlıların büyük bir bölümü bu azotu kullanamazlar. Atmosferdeki azot iki azottan oluşan azot molekülü halindedir. Bu haliyle molekül öylesine kararlıdır ki kolay kolay bileşik oluşturamaz. Azotun canlılar tarafından kullanılabilmesi için “bağlı” olması yani azot molekülündeki atomların ayrılması ve yeniden birleşmemeleri için oksijen gibi bazı atomlarla bileşik oluşturmaları gerekir.

Organizmaların çoğunluğu dokularında yapı malzemesi olarak kullanacakları azotu azotlu bileşikler halinde almak durumundadırlar. Azot bileşikleri Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gibi minerallerde amonyak ve diğer amonyum tuzları halinde atmosferde; amonyum nitrit ve nitrat iyonları halinde deniz suyunda bulunur.

Atmosferdeki serbest azotun öncelikle bitkilerin kullanabileceği azot bileşiklerine dönüşmesi büyük ölçüde bazı organizmalar tarafından sağlanır. Toprak bakterileri bazı alg türleri atmosferdeki serbes azotu bağlayarak bitkilerin kullanabileceği bileşikler haline getirmektedirler.

Atmosferdeki serbest azotun öncelikle bitkilerin kullanabileceği azot bileşiklerine dönüşmesinin diğer şekilleri ise

atmosferdeki elektriksel olaylar
ölü organizmaların saprofitler tarafından ayrıştılması
yoluyla olmaktadır.
Alıntı ile Cevapla