Konu: Bitlis

Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 18 November 2008, 16:29
ceyLin ceyLin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Arrow Bitlis

Bitlisin Genel Tanımı


Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Van Gölü havzasının batı kesimini kapsayan il toprakları, kuzeyde Ağrı, Muş, batıda Muş, Batman, güneyde Siirt, doğuda Van illeri ile sınırlanmıştır.

İlin topografik yapısı, Van Gölü'nün kuzeyindeki volkanik dağlar, güneyindeki güney-doğu Torosların oluşturduğu yükseltiler ile, küçük kıyı düzlükleri, dar vadi tabanları ve yüksek platolardan oluşmaktadır. Yeryüzünün sayılı volkanik dağlarından Nemrut ve Süphan da il sınırları içindedir. Alanı 7021 km2, 2000 yılı nüfusu 388.678 kişi olan Bitlis ilinde ortalama nüfus yoğunluğu 55 kiş/km2'dir. Nüfusun %56.5'i kentlerde (il ve ilçe merkezlerinde) yaşamaktadır. İldeki kentler büyüklük sırasına göre Tatvan, Bitlis, Adilcevaz ve Ahlat'tır.

Kentsel ve kırsal nüfus, Van Gölü kıyı bandında ve tarımsal vadilerde yoğunlaşmıştır. Bitlis ilinde, nüfusun işgücüne katılma oranı 1980'den sonra azalma eğilimindedir; temel ekonomik etkinlik tarım ve hayvancılıktır. Faal nüfusun %70'i tarım sektöründe çalışmakta ancak ildeki üretimin (katma değeri) 1/3'ü bu sektörden elde edilmektedir.

İlin nüfus artış hızı, geçmişte ülke nüfus artış hızının üstünde iken, 2000 yılı sayımında %16.33'e gerilemiştir. Bitlis ili sosyo-ekonomik nedenlerle sürekli dış göç vermesine rağmen, doğurganlık oranının yüksek olması hızlı nüfus artışının başlıca nedenidir.

Kaynakları kısıtlı ve ekonomisi gelişmemiş olan Bitlis ili 1968'den bu yana Kalkınmada Öncelikli Yöreler kapsamındadır.

Bitlis ili doğal yapı tarihi, mimari ve kültürel değerler bakımından önemli turizm potansiyeline sahiptir. Van Gölü kıyıları, Aygır ve Nazik Gölleri, Nemrut Krateri, Bitlis kış sporları alanı, Çukur Kaplıcası ildeki başlıca doğal kaynak potansiyelini oluşturmaktadır.

Bitlis yöresi tarihte, batıyı doğuya bağlayan ticaret yolu üzerinde bir geçiş alamnda olması nedeniyle çeşitli uygarlıkların varlığı ve izlerini taşımaktadır. Bitlis ve Ahlat kentlerinde, Urartu, Selçuklu Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarına ait arkeolojik, tarihi ve mimari eserler yoğun olarak yer almaktadır.

Altyapı ve tesis yönünden turizm sektörünün gelişmişlik düzeyi çok düşük olan Bitlis ilindeki bugünkü turizm etkinlikleri önemli ölçüde, Doğu Anadolu tur güzergahına bağlı olarak gelişmektedir.
Alıntı ile Cevapla