Cvp: İnsanın Canlılar Dünyasındaki Yeri
Hominidae familyasına ait şu an var olan tek tür biziz. Avrupa, Urallar, Aral gölü ve Orta doğuda fosilleri bulunan Homo neanderthalis te bir hominid türüydü. 25.000 sene öncesine kadar atalarımızla birlikte yaşadılar. Biz onların meleziyiz diyen bir azınlığa karşın, Homo sapiens ile melezler oluşturmadılar hipotezi çoğunluk bilim çerçevesinde daha kabul görüyor. Familyamıza ait Homo erectus, Homo habilis ile de aynı zamanlarda yaşamış 100.000 yıllık Homo sapiens.
Endonezya’nın Flores adası insanı yani hobbitleri de 12.000 yıl önce oraya giden insan yok etmiş. Ama Neanderthallerin nasıl ortadan kalktıkları bilinmiyor. Belki bizden iri ve güçlü canlılar olmaları, beyinlerinin daha büyük olması nedeniyle atalarımızın onları yok edemeyeceği de düşünüldüğünden.
Sonuç olarak bizim familyaya ait diğer türler de yakın zamana dek dünyada varlıklarını sürdürmüşler. İlk hominid türleri ise 3.5 milyon yıl önce piyasaya çıkmış. İlk örnek Etiyopya’da bulunan bir Austrolophitecus africansus. Adını da Lucy koymuşlar.
Irak’ta mezarı bulunmuş bir Ramaphitecus var ki mezar bile yapmışlar 45.000 sene önce. Bu da insan değil ama bizimle aynı familyadan. Çiçeklerle gömülmüş bu dedenin adı da bulunduğu yerden verilmiş. Shanidar adamı. Neanderthallerde de mezar, mezara konulan eşyalar, bizdeki gibi bir adet.
Tüm bunlar fosilleri bulunmuş en yakın akrabalar ve yüzden fazla tür. Ama canlıların sınıflandırılmasında, primatların Anthropoidea alt takımı vardır ki bu takımın adı insansı maymunlardır. 5 grup veya üst aile buraya aittir. Bunların el başparmakları diğer 4 parmaktan ayrıktır.
Gibonlar,
Orangatonlar,
Goriller,
Şempanzeler,
Ve Hominidae,
canlı varlıkların taxonomisinde bu dalın uçlarıdır.
ÖZET: İnsan maymundan gelme değildir. İNSAN BİR MAYMUNDUR.
Küçük bir not daha: Atalarımızın davranışlarının kestirilmesinde, toplumsal kurallarımızın kökenlerinin araştırılmasında; şempanze toplumlarının gözlemleri antropolojinin yararlandığı yollardan biridir
|