Tekil Mesaj gösterimi
  #13  
Alt 1 December 2008, 20:37
ceyLin ceyLin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Post Cvp: Anne Sütü Hakkında Herşey

Yapılan araştırmalarla bebekler için en ideal besinin anne sütü olduğu kanıtlanınca, dünya çapında "anne sütünün özendirilmesi" çabaları da başladı. Kısa adı WABA olan Dünya Emzirme Hareketi Birliği 1992 yılında, 1 Ağustos gününü "Dünya Emzirme Günü" ilan etti.

Türkiye'de de bebeklerin ilk ay sadece anne sütü ile beslenmesi için yoğun çabalar gösterilmesine rağmen, yanlış inanç ve bilgiler istenilen sonuçların alınmasına engel oluyor. Tüm yeni doğan bebeklerin yüzde 95'İ emzirilirken, dördüncü ayda sadece anne sütü alanların oranı sadece yüzde 5'e kadar düşüyor. Uzmanlar, anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal, zatürrre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, daha ileri yaşta ortaya çıkan lösemi, lenfoma gibi habis hastalıklar, MS, diş yapısı bozuklukları ve bazı ruhsal hastalıkların daha az görüldüğünü belirtiyor. Ayrıca anne sütüyle beslenenlerin okul başarılarının daha yüksek olduğu da biliniyor.

Anneler yanlış yönlendiriliyor
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden Prof. Dr. Gülbin Gökçay, "Türkiye'de gebe kadınlara doğacak bebeklerini nasıl beslemek istedikleri sorulduğunda yüzde 97'si emzirmek istediklerini söylüyor. Ancak sağlık ekibi ve çevrenin yanlış yönlendirilmesi, annenin bebeğini emzirme konusunda kendisine güvenmemesi bu isteklerinin gerçekleşmesine engel oluyor" dedi. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle (su dahil verilmeden) beslenmesi, 6'dan sonra ek gıdalara geçilse bile 2 yaşına kadar emzirilmeleri gerektiğini belirten Prof Dr. Gökçay, "Bebeğin memeden aldığı ilk süt yani kolostrum (ağız sütü) çok besleyici ve bebeği hastalıklardan koruyor. Sütün miktarı az olsa da midesi sadece 4 tatlı kaşığı büyüklüğünde olduğu için bebeğin beslenmesi ve bağırsaklarının çalışması için yeterli. Annenin doğumdan hemen sonra bebeğini emzirmesi sağlanmalı. Zaten memede süt yapımının başlaması için de bebeğin emmesi gerekiyor" diye konuştu.


Sağlıklı ve Ekonomik
Anne sütüyle beslenmenin, bebeğe olduğu kadar, anneye ülke ve aile ekonomisine ve çevreye de katkısının bulunduğunu söyleyen Prof Dr. Gökçay "anne sütüyle beslenme önce gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler için önemliydi sanılıyor. Uzun vadeli sonuçları nedeniyle tüm ülkelerde önemseniyor. Örneğin, diyabet hastalığının sık görüldüğü Finlandiya'da ilk iki yaşta anne sütüyle beslenmeyi arttırarak, diyabet sıklığında azalma sağladılar. Üstelik çevreci bir besin, sunuma hazır. Artığı yok. Endonezya'da yapılan bir çalışmaya göre, anne sütüyle beslenme oranının yüzde 25 azalması halinde bütçeye yaklaşık 50 milyon dolar düzeyinde ek yük biniyor. Önüne geçtiği hastalıklar da hesaplandığında anne sütü son derece ekonomik olduğunu ifade etmektedir.


ANNELERE ON ALTIN TAVSİYE
  1. Bebeklere ilk 4 hafta emzik ve biberon vermeyin. Bunların emilmesi, bebeğin memeyi tutmasını bozuyor. Başka gıdalara da verildiğinde küçük midesi olan bebek hemen doyuyor ve anne memesini emmiyor. Sonuçta, süt yapılması için anneye uyarı gitmiyor.
  2. Anne ister normal ister sezaryenle doğum yapsın hemen bebeğini emzirmelidir.
  3. Anne sütüyle beslenen bebeğin ilk 6 ay, D vitamini ve flor dışında hiçbir ek sıvıya ihtiyacı yoktur.
  4. Süt veren annenin salgısı bebeğin memeyi bulmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle memenin karbonatlı sularla temizlenmesi önerilmiyor. Ellerin sık, memenin ise günde bir kez yıkanması yeterlidir.
  5. Emziren annenin tahin, pekmez, hoşaf gibi tatlı gıdalar almasına gerek yoktur. Bunların süt üretimi üzerinde hiçbir etkisi yoktur ancak bol su içilebilir.
  6. Emziren annenin sigara içmemesi ve iyi dinlenmesi gerekiyor.
  7. Beslenme sıklığı bebekten bebeğe değişir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir.
  8. Bebekler ilk aylarda gaz sancısı çekerler. Bu dönemde ağladıkları için anneler verdikleri sütün yetmeyeceğini düşünerek ek gıdalara başlama hatası yapar. Eğer bebek ayda 500 gram alıyorsa ek gıdaya gerek yoktur. Zaten anneler iki bebeğe yetecek kadar süt üretebilirler.
  9. Anne sütü, oda ortamında 6 saat, buzdolabı rafında 24 saat, derin dondurucuda 6 ay saklanabilir.
  10. Hiçbir mama formülü anne sütünün yerini tutamaz. Bu biçimdeki iddialara ihtiyatla yaklaşın.
Alıntı ile Cevapla