Tekil Mesaj gösterimi
  #5  
Alt 4 December 2008, 21:04
ceyLin ceyLin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Post Cvp: Kilo Vermenin Sırları

Rejim yaptığınız zamanlarda üzerinde ‘’şekersiz’’ yazan birçok yiyecek ve içecek size çok çekici gelebilir. Bazen şekersiz yazan ürünler ne şeker ne de başka bir madde ile tatlandırılmamış demektir. Bazen ise yapay tadlandırıcı kullanılarak tadlandırılmış olabilir. Sadece Amerika’da yapay tadlandırıcı kullanma oranı tüm nüfusun %75’inden fazladır. Yapay tadlandırıcılar belki güvenli olabilir, peki gerçekten sağlıklılar mı?

Eğer

1: Aşırı yemek yemenize neden oluyorlarsa

2: Çok fazla boş kalori tüketmenize neden oluyorlarsa

3: Beslenme değerlerinizi ihmal etmenize sebep oluyorlarsa

sizin için sağlıklı değillerdir. Bununla beraber yapay tadlandırıcıların uzun vadeli kötü etkilerinden daha tam olarak emin değiliz. Peki bu yapay tadlandırıcılar nasıl oluyorda sağlıksız beslenme alışkanlıkları kazananmamıza neden oluyorlar? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Tüm izinleri alınmış ve satışına izin verilen tüm yapay tadlandırıcılar kliniklerce test edilmiş ve tüm insanlara olmasa da büyük çoğunluğa karşı güvenliği olduğu kanıtlanmıştır. Özel diyet ve beslenme programı uygulayan kişilere karşı güvenli olmayabilirler. Bununla beraber eğer bir ürün, üzerinde devlet izni taşıyorsa, bu o ürünün sadece güvenli olduğunu belirtir, sizin için en sağlıklı opsiyon olduğunu değil…

Yiyecek ve içeceklerde kullanılan tadlandırıcılar sağlık açısından güvenli de olsa size birçok yoldan sağlıksız beslenme alışkanlıkları kazandırıyor olabilirler.

Şimdi beslenme programınıza yapay tadlandırıcı katmadan önce üzerine düşünmeniz gereken birkaç noktayı açıklıyoruz:

Şeker yerine tükettiğiniz tadlandırıcılar kalori alımını düşürmede kolay bir yol gibi görünebilir değil mi? Aslında değil. Belki kilo almamanızı sağlayabilirler ama genel olarak gerçekten sağlıklı kilo vermenizde bir yarar sağlamazlar.

Şeker yerine yapay tadlandırıcı kullanmayı alışkanlık haline getirdiğinizde şekere karşı dayanılmaz bir açlık duymaya başlarsınız. Böylece yapılan bazı çalışmaların bize gösterdiği doğrultuda, yapay tadlandırıcılarla tadlandırılımış yiyecek ve içecek tüketiminizi arttırırsınız. Eğer gerçek şeker tüketmiyorsanız, tükettiğiniz besinlerin oranı artar.


Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, yapay tadlandırıcıların vücudun kalori tüketim sistemini bozduğunu ve böylece daha fazla yiyecek tüketip aslında ihtiyacından fazla kalori almasına sebebiyet verdiğinin belirtileri ortaya çıkmıştır

Bununla beraber yapay tadlandırıcılar ve vücut iştahı arasındaki direkt ilişki daha kesin olarak kanıtlanmamıştır. Seçtiğiniz yapay tadlandırıcının markası ne olursa olsun toplamda yiyecek vi içeceklerden aldığınız kaloriyi ölçmelisiniz.

Yapay tadlandırıcılar bu ‘’kalori’’ miktarını yukarıya çekebilirler çünkü içinde şeker olmamasının rahatlığı ile ‘’düşük kalorili’’ olduğunu düşünüp aşırı yemek yemeye ve içecek tüketmeye başlarsınız. Eğer zayıflamak istiyorsanız yiyeceklerdeki şeker oranını tadlandırıcılar ile değiştirip ölçüm yapmayın. Bunun yerine toplamda aldığınız kalori miktarlarını ölçerek doğru değerlere ulaşabilirsiniz.

Şekere karşı olan açlık gayet normaldir. İnsanlar doğaları gereği şekerli yiyeceklere iştah duyarlar. Fakat şeker ihtiyacınızı pastalar ve tatlılardan karşılıyorsanız (şekersiz olsalar bile) bu sizin çok fazla miktarda boş kalori aldığınızı ve gerekli besin maddelerini ise tüketmediğinizi gösterir. Eğer pastaları, dondurmaları, tatlıları ve kurabiyeleri şekersiz olarak tüketiyor bile olsanız bu hala sizin aşırı kalori tükettiğinizi ve gerçekten gerekli besin maddelerini ise tüketmediğinizi göstermektedir.
Alıntı ile Cevapla