Tekil Mesaj gösterimi
  #6  
Alt 11 December 2008, 09:30
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: Reklam Ve Reklamin Pazarlamadaki Yeri

SONUÇ

Günümüzde ürün çeşitlerinin artması rekabeti de beraberinde getirmiştir. Artık pazarlama uluslararası bir düzeye ulaşmıştır. Böylece üretici ile müşteriler arasındaki mesafeler artmış ve birbirleriyle olan direk temasları kesilmiştir. Üreticiler mallarını tüketicilere duyurabilmek ve tercih edilebilmek için bir şekilde potansiyel müşterilere ulaşmak zorundadırlar olgusu da bu noktada devreye girmektedir.

Artık reklam sadece pazarlamanın bir parçası değil aynı zamanda yaşantımızın da bir parçası haline gelmiştir. Gazetelerin, ergilerin, radyoların ve özellikle televizyonların yayın yapma maliyetleri çok yüksektir. Bu giderlerin büyük çoğunluğu da reklam gelirleri ile finanslanmaktadır. Reklamlar ve bunlardan sağlanan gelirler olmadan tüm basın organları ve televizyonlar kapanmak zorunda kalacaklardır. Kısacası günümüzde, gelişen ekonomi ve değişen yaşam şartlarında reklamsız bir dünya düşünülemez.

Toplum hayatında çok önemli bir yeri olan reklamlar çeşitli şekillerde toplumu ve toplumu oluşturan bireyleri etkilemektedir. Reklamlar toplumda varolan değerleri yeni değerler oluşturulmasını bazı kavramların ve ürünlerin algılanmasını etkilemektedir. Toplumlar: yerel ve kültürel farklılıklara. sahip oldukları inanç ve ahlak kurallarına karşı duyarlıdır. Bu özellikleri gözönünde bulundurmayan reklam kampanyaları başarı elde edemeyeceklerdir.
Reklam yardımıyla tüketicilerin sözkonusu ürünü algılamaları etkilenir. Böylece tüketiciler reklamı yapılan ürünleri reklamı yapılmayan ürünlere göre daha değerli ve güvenilir bulurlar. Tercihlerini diğer ürünlerle aralarında çok fazla bir farklılık bulunmamasına rağmen reklam edilen üründen yana kullanırlar.
Günümüzde medya insan hayatında yer alan büyük bir güçtür. Kitle iletişim araçlarından biri olan reklamın da tüketici davranışları üzerinde büyük etkisi vardır. Bu nedenlerle reklamcının topluma karşı bazı sorumlulukları vardır.

Bunlardan ilki reklamın içerdiği mesajın doğruluğudur. Tüketiciye yanlış mesaj vermek, onları yanlış yönlendirmek reklamın toplumsal sorumluluğuna aykırıdır. Reklam mesajında abartılı cümleler kullanılmamalı, eksik bilgi verilmemeli, anlam açık olmalıdır. Reklamda kullanılan ünlü kişiler, toplumu yönlendirdiklerini unutmamalılar sadece satış artırıcı çabalar üzerine insanlara bilgi vermemelidirler.

Yine çocuklara yapılan reklamlarda verilen mesaj önemlidir. Reklam her ne kadar “ben reklamım” dese de çocuk gerçek dünya ve fantezi dünyayı birbirinden ayıramaz ve mesajı olduğu gibi alır. Reklam bunlar göz önünde bulundurularak yapılmalı, çocukların duyguları kullanılmamalıdır.

Reklamda kadın kullanımı uzun süreden beri kullanılan bir konudur. Eleştirilere göre reklamda kadın vücudu seksist amaçlarla kullanılıyor ve reklamlarda kadınlara yüklenen görevler hiç değişmiyor. Günümüzde profesyonel reklamcılar bu konulara da dikkatle yaklaşıyorlar. Bunda kadının üstlendiği rollerdeki değişiminde payı büyük tabii.

Reklam bunun gibi birçok açıdan toplumu yönlendirir. Reklamcı toplumsal sorumluluğunu bilmeli ve olaylara satış çabası içinde değil de “doğru bilgilendirmek” açısından bakmalıdır. Bu kuralın uygulanması tüketicinin güvenini sağlamak için önemlidir.

Reklamın etkilerini maddeler halinde sayacak olursak;

Tüketicilerin ürünleri algılamalarını etkiler. Yani reklamı yapılan bir ürünün yapılmayana göre daha değerli bulunmasını sağlar.

Reklamlar kişilere sembolik hazlar sunmakta ve bu sayede psikolojik bir tatmin sağlamaktadır.

Satın alım gücü olmayan insanlarda topluma karşı bir küskünlük ve toplum dışına itilmişlik duygusu oluşturur.

Gelişmesini tamamlamamış ve geri kalmış toplumlarda halkın sosyal konularda ya da teknolojik gelişmeler konusunda eğitilmesine yardımcı olur.

çocukların satın alma isteklerini arttırır. Zaman zaman yanlış beslenme alışkanlıkları edinmelerini sağlar. Ayrıca ‘her gördükleri şeyi elde etme isteği’ oluşturabilir.

Özdenetimin şartlarına uymayan reklamı gizlemek pek mümkün değildir.Çünkü tüketicinin gözünden kaçsa bile sektörün profesyonelleri ve rakipler tarafından fark edilecektir.Özdenetim sisteminin etkin ve verimli işlemesi sektörü oluşturan tarafların bu sistemi aktif olarak desteklemesine ve denetim ilkelerine uymasına bağlıdır.
Reklamın sakıncalı yönlerini en aza indirecek önlemler alınır ve uygulanabilirse, özellikle de aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar önlenebilir, bu açıdan tüketici korunabilirse hiç kuşkusuz reklamların toplum açısından ırarları çok daha fazla ortaya çıkacaktır. Çünkü reklamlar sayesinde toplumun sosyal konularda eğitilmesi de sağlanabilir. Böylece de reklamın olumlu etkileri arttırılabilir.
Alıntı ile Cevapla