Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 16 August 2008, 17:25
selinad selinad isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 30 July 2008
Mesajlar: 721
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Migrende Yedikleriniz Önemli

Uzmanlar, bazı yiyecek ve içeceklerin migreni tetiklediğini belirtiyor. Açıklamalara göre, bu hastalığı yaşayanlar hangi gıdalara karşı duyarlı oldukları ise ‘Gıda İntoleransı Testi’ ile öğrenebiliyor...
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Dr. Erem Tokuş, migren ataklarını hangi yiyecek ve içeceklerin tetiklediğinin bilinmesi ve buna uygun beslenme düzeni sayesinde atakların sıklığında azalma sağlanabileceği ifade ediyor. Dr. Erem Tokuş, hastaların Gıda İntoleransı Testi’ni yaptırarak uzak durmaları gereken gıdaları öğrenebileceklerini belirtiyor.
Hangi Gıdalar Riski Artırıyor?
Nöroloji Uzmanı Erem Tokuş; genel olarak yiyeceklerden; eski peynir, kuruyemiş, çikolata, yoğurt, koruyucu madde eklenmiş gıdalar, sosis, sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri, kırmızı erik, muz, incir, bezelye, soğan, içeceklerden ise; kahve, çay, diyet içecekler ve alkollü içecekler (kırmızı şarap, bira, viski) ‘Migren ataklarını’ tetiklediğinin altını çiziyor.
Sağlıklı olduğu bilinen gıdalara, bazı kişilerin reaksiyon gösterdiğini söyleyen Tokuş, 5 ml kan örneği ile çalışılan Gıda İntoleransı testi ile, 272 farklı gıda maddesine karşı vücudun duyarlılık yanıtının araştırıldığını belirtiyor.
Migren tedavisinin atak sıklığına bağlı olarak planlandığını ifade eden Nöroloji Uzmanı Erem Tokuş, "Ayda ikiden daha sık atak geçiren hastalarda atak önleyici tedaviye başlanırken, daha seyrek baş ağrısı yaşayan hastalarda sadece atak tedavisi uyguluyoruz ve migren tetikleyicilerinden uzak durulmasını öneriyoruz" diyor. Migren ağrısının nedeni tam olarak bilinmese de atakları tetikleyen faktörlerin iyi bilindiğini açıklayan Tokuş; başta gıdalar olmak üzere çevresel faktörler, yorgunluk ve stresin atakları tetiklediğini ifade ediyor.
Daha Çok Kadınların Düşmanı
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Erem Tokuş; migrenin kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görüldüğünü ifade ederken, bunun en önemli nedeninin hormonal farklılık olduğunu belirtiyor. Tokuş, migren ağrılarının, kadınların hormonal aktif olduğu dönemlerinde; bir başka deyişle en çok 20 – 55 yaşları arasında görüldüğünü söylüyor.
Migrenin tekrarlayıcı, şiddetli baş ağrısı atakları ile karakterize bir hastalık olduğunu açıklayan Nöroloji Uzmanı Erem Tokuş; atak süresince hastanın iş veya sosyal performansının olumsuz yönde etkilendiğini, yaşam kalitesinin önemli ölçüde bozulduğunu söylüyor.
Nöroloji Uzmanı Erem Tokuş; kadınlarda özellikle regl dönemi gibi hormonal değişikliklerin migreni tetiklediğini belirterek; "Ayrıca az sıvı tüketimi, öğün atlamak, kafein alımını ani olarak kesmek, aşırı egzersiz, fiziksel veya zihinsel yorgunluk, çok az ya da aşırı uyuma, stres, üzüntü ve heyecan migren ataklarını tetikleyen faktörler arasında yer alıyor" açıklamasını yapıyor.
Alıntı ile Cevapla