Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 19 December 2008, 10:13
HaZzAn HaZzAn isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Banned
 
Kayıt Tarihi: 26 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: anoReksi / anorexia ??

ANOREKSİ TEDAVİSİ
Anoreksi hastalığının tedavisinin zor olmasının sebebi hastaların kendilerinde hastalık olarak niteleyebilecekleri yanlış hiçbir şeyin olmadığına inanmalarından kaynaklanmaktadır.anoreksinin erken aşamalarındaki hastalar (6 aydan az yada çok az kilo kaybı yaşayanlar) hastaneye yatmadan başarılı bir şekilde tedavilerini sürdürebilirler. Fakat sonuç veren başarılı bir tedavi için hastalar değişmeyi istemelidirler ve tedaviye aile ve arkadaşları yanında katılmalıdırlar.
Daha ciddi anoreksi sahibi insanların hastanelerin anoreksi ve bulimi özel ünitelerinde bakıma ihtiyaçları vardır. Tedavi hastanın yeme alışkanlıklarını değiştirmekten fazlasını içerir. Anoreksi hastalarının yeme problemlerine neden olan duygularını değiştirme çalışmalarını sürdürebilmek için bir yıl yada daha fazla süre için danışma hizmeti almaları gerekmektedir. Bu duyguları kiloları aile problemleri kendini beğenme sorunları ile ilgili olabilir. Bazı anoreksi hastaları kendilerini daha az depresyonda hissetmelerini sağlayacak ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar doktorun reçetesiyle alınır ve uzman bir danışman eşliğinde kullanılır.
Zihin sağlığı uzmanları insanların yeme bozukluğu hastalığını tedavi etmek için çeşitli beceri yeteneklerine sahip olmaları gerekmektedir. Bir doktor hastalığın ve hastalıkla birlikte ortaya çıkan fiziksel sorunların teşhisinde yardımcı olur. Anoreksi hastalığında bulimide de olduğu gibi kişinin kendi kendine yardım yöntemleri oldukça faydalı olabilir. Eğer bu metot işe yaramazsa sağlık uzmanları hastaya psikoterapi tedavisi almayı önerebilir. Bir kişinin tehlike miktarında kilo kaybı söz konusu ise ilk asım kişinin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan kilo miktarını geri kazanmasını sağlamakla atılacaktır. Bazı kişilerin hastane kaydında bulunarak tedavi edilmeleri gerekir iken tedavinin erken aşamalarında hastayı destekleyici hemşire bakımı da ayrıca önemli rol oynar. Hastalığın şiddetli evresinde ise zihin sağlığı ekiplerinin hastalığın niçin geliştiği ve kişinin hastalığı yenmesinde nasıl yardım edileceği noktalarını saptamalarında psikolojik ve psikoterapik becerilerin oldukça gereklidir.
Anoreksi konuşma tedavisine hastanın kendisi ve ara sıra diğer aile bireyleri de dahil edilir. Tedavinin uzun vadedeki amacı " kişinin tavır davranış düşünme şeklini değiştirmesinde bir savunma olarak algıladığı anoreksi hastalığı olmadan hayatın zorluklarıyla başa çıkmaya muktedir olmasına yardımcı olmak"dır.

AİLE VE ARKADAŞ YARDIMI
Aile ve arkadaşların anoreksi sahibi yakınlarına yardım etmek için yapabilecekleri en önemli şey onları sevmektir. Anoreksisi olan insanlar hastalıklarıyla kendilerini emniyet güven ve rahatlık duyguları içinde hissederler. En büyük korkuları kilo almak olduğundan kilo almak kontrolü kaybetmek gibi gözükür. Sorunları olduğunu inkar edebilirler. Anoreksi hastaları yemekten ve kilo almaktan sakınmak için hastalıktan umut kesercesine yalvaracak ve yalan söyleyecektir. Aile ve arkadaşları anoreksi hastası yakınlarının ricalarıne teslim olmamalıdırlar.

TOPLUM NE YAPABİLİR?
Toplum olarak hastalığın altında yatan sebepleri ve sıkıntının temelini anlamak için daha çok çaba göstermeliyiz. Ergenleri ve genç insanları hedef kitlesi gören sağlık promosyon kampanyaları geliştirip özellikle gençlere bu bilgilere erişimi sağlayacak imkanlar sunmalıyız. Büyümeyle veya şişman olmayla ilgili korku duygularını yenmek için bilgi sunumu oldukça faydalı olacaktır. Ortaokullara daha fazla destek önerilip endişeli gençlere arkadaş danışma servisleri sağlanıp organizasyonun boyutu daha da genişletilmelidir.

ANOREKSİSİ OLAN BİRİNİ TANIYORSANIZ NE YAPMALISINIZ?
Konuşmak için belirli bir zaman ayarlayın. Arkadaşınızla özel olarak endişeleriniz hakkında konuşmak için kendinize bir zaman tespit edin. Açık ve dürüst olun. Konuşma esnasında dikkat dağıtıcı şeylerden uzak olduğunuza emin olun.
Endişelerinizden arkadaşınıza bahsedin. Arkadaşınıza onun yemek yeme ve egzersiz davranışları hakkında endişelendiğinizden açık bir dille bahsedin. Tüm bunların bir probleme yol açabileceğinden ve profesyonel yardım gerektirdiğini açıklayın.
Arkadaşınızdan kendi endişelerinden bahsetmesini isteyin. Arkadaşınız yeme meselesinde uzman bir doktor veya danışman ile konuşmalıdır. Eğer kendinizi yeteri kadar yakın hissediyor iseniz randevuya birlikte gitmek veya bir randevu ayarlama konusunda arkadaşınıza yardım teklif edin.
Çelişki veya irade mücadelesine girişmekten sakının. "İhtiyacın olan tek şey sadece yemek yemek" gibi içinde "sen" suçlayıcı ithamı bulunan ifadeler kullanmayın. Onun yerine içinde "ben" vurgusu bulunan "kahvaltı ve öğle yemeklerini yemek istemediğin için endişeleniyorum" veya "kustuğunu duyman beni çok endişelendiriyor" gibi ifadelere konuşmanızda daha çok yer verin.
Basit çözümler önermekten sakının. "Eğer yememe alışkanlığından vazgeçersen her ey çok daha iyi olacak!" gibi.
Sürekli desteğinizi ifade edin. Arkadaşınıza onu önemsediğinizi ve onu sağlıklı mutlu olmasını istediğinizi hatırlatın.
Alıntı ile Cevapla