Konu: Ordu

Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 24 December 2008, 19:58
GeCeKuPa GeCeKuPa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 7 December 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Lightbulb Ordu

Ordu'da
Ömür ahesteden akıp erirken
Yıllar an misali geçer Orduda
Mevlam her zerreye hayat verirken
Kuşlar bir edâlı uçar ordu da

Cömert toprakları bereket dolu
Sisler kucaklamış hep sağı solu
Mayısta tutulur yaylanın yolu
Çiçek bir sevdayla açar Ordu da

Peştamallı kızlar bahçeye gider
Yanaklarda gülün goncası biter
O bakış, o gülüş ömüre yeter
Gönül aşk yolunu seçer Ordu da

Mısırın püskülü altın sarısı
Ambara asılı koçan kurusu
Köpüklü dereler ilham perisi,
Ceylanlar kaynaktan içer Ordu da

Hamsinin tavası, balığın hası
Bilirim takalar sabırın tası
Turkuvaz mavidir baba mirası
Suya alın teri saçar Orduda

Bizi bir görmeli fındık zamanı
Kimsenin kalmıyor zerre amanı
Eylülde mis gibi kokar harmanı
Emektar biraz da naçar Orduda

Mübarek semanın çulu delinir
Dereler bulanır, yaprak silinir
Çalışmak ibadet diye bilinir
Cemocan da ışkın biçer Orduda

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]






ORDU'NUN TARİHÇESİ

1963 – 1964 yıllarında Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Prehistorya Tarihi Kürsüsü Prof.I.Kılıç KÖKTEN’in Ordunun Ünye civarında yaptığı arkeolojik kazı ve tetkiklere göre Ordu İli’nde yerleşmeye ve medeniyet eserlerinin verilmesine M.Ö.15 bin yıllarında başlanmıştır.Yine en eski yerleşme sahalarından biri de Mesudiye ilçesidir. Bu ilçe de Prehistorya ve daha sonraki eski tunç devrine ait bir çok buluntular ele geçmiştir.Bölgede dolayısıyla Hitit ve Frigler’inde hakimiyeti görülmektedir.







Ordu şehrinde ilk yerleşme M.Ö.VIII. yüzyılında Niletli Kolonistlerce başlatılmıştır. Niletli Kolonistlerce Kotyora (Cotyora) ismi ile kurulan ilk şehrin yeri bugün bilinmemektedir.Ordu toprakları Nedler ve Perslerin yaşantısına da sahne olmuştur.M.Ö.400 yıllarında 10 binlerin Ric’atı sırasında Ordu’nun antik şehre gelişi ve meşhur Ksenefon’un nutuklarına sahne oluşu önemli bir olaydır.Helenistik, Roma, Bizanslıların hüküm sürdüğü Cotyora zamanla önemini ve canlılığını yitirmeye başlamıştır. Selçuklu Türkleri ( Danişmentliler, Hacı Emiroğulları gibi) Osmanlıların hakimiyeti altına geçen Ordu İli Cotyora’dan sonra 14. yüzyıl ortalarına doğru şehrin 4 km güneyinde bugünkü Eskipazar’da Bayramlı adıyla kuruldu.Bayramlı kasabası 18. yüzyıl başlarında eski canlılığını kaybedince batıda bucak adıyla yeni bir ilçe merkezi doğdu. Bucak adı 1869-1870’de (ORDU) adına çevrildi. Bu yeni ilçe merkezine Bolaman,Perşembe, Ulubey, Hansamana (Gölköy) ve Aybastı bucakları bağlı idi.
Ordu ilçesi 1920 yılına kadar Trabzon Vilayetine bağlı bir kaza merkezi iken 17 Nisan 1920 tarih ve 69 sayılı “Ordu Müstakil Livası Teşkiline Dair Kanunla” merkezi Ordu olmak üzere Canik Sancağına bağlı olan Fatsa kazası da Ordu’ya bağlanmış ve müstakil Ordu Livası teşkil edilmiştir.1923 yılında Sancak adı Vilayet olarak değiştirilerek bugünkü mülki taksimata Ordu Vilayeti olarak yerini almış bulunmaktadır.Bugün bilindiği gibi 18 ilçesi 5 bucağı 65 belediyesi 505 köyü ve 327 mahallesi bulunmaktadır.Doğu karadeniz bölgesinin eşsiz doğa güzelliklerini sinesinde toplayan Ordu İlimizin İlçeleri; Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe,Ulubey ve Ünye’dir.
Alıntı ile Cevapla