Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 26 December 2008, 14:14
ceyLin ceyLin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Post Manolya Ağacı

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Koklamaya Kıyamam Benim Güzel Manolyam…
Siz siz olun onu çok yakından sevmeyin; zira narin beyaz çiçeklerini kokladığınız zaman kahverengileşir, küser manolya. Bu yüzden bırakın sadece uzaktan gelsin kokusu size…
Manolyagiller familyasındandır. Kalın yaprakları ve gösterişli beyaz çiçekleriyle Magnolia grandiflora en iyi bilinen manolya türlerindendir. Dış mekanlarda süs bitkisi olarak sıklıkla kullanılır.

Nazik bir bitkidir. Fidanı ilk yıllarda ayrı bir bakım ve özen ister. Büyük saksılarda yetiştirilen fidanlari, kökleri zarar görmeden toprağıyla birlikte başka bir yere dikilir. Beyaz alımlı çiçeklerine, altı-dokuz yaşlarına geldiğinde kavuşur. Kökleri yüzeye yakın olduğu için, toprağını havalandırırken zedelenmesine dikkat edin. Her dem yeşil yaprakları uzun, ovaş, deri gibi serttir. Yapraklarının üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü esmer pas renklidir.
Bej kısa tüyleri vardır. Güzel kokulu çiçekleri mayıs-ağustos döneminde açar ve tüm yaz sizinle kalır. Sonbaharda olgunlaşan meyveler, kozalak biçimindedir ve tüylerle kaplıdır. Fransız botanikçi Pierre Mognal, bu eşsiz ağacı Kuzey Amerika’dan Güney Fransa’ya getirip diktiğinde, enfes kokulu beyaz çiçekleriyle herkesi kendine hayran bırakmış Manolya ağacı buradan tüm Avrupa’ya yayılmıştır.
Yetiştirme İstiyorum Ama Nasıl?
Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Dal köklendirilmesiyle de çoğaltılır. Boy hizasındaki dalı eninden bıçakla yarısına kadar dikine kesin, bu yarığı dalı kırar gibi üç-dört santimetreye ayırın. Üzerine 10 santimetre toprak örtün ve bir torbayla büzün. İki aya kadar topraklı kısmın kökle dolduğunun göreceksiniz. İşlem yapılan yerin iki santimetre gerisinden dalı kesin ve toprağı
a dikin. Tohumla yetiştirmek isterseniz, daha fazla emek ve zamana ihtiyacınız var.

Kulak Verin
Fazla rüzgar sevmez manolya; ne de olsa narin bir ağaçtır. Kestane toprağıyla, normal toprak karışımını çok sever. Çapalanmaktan hoşlanmaz. Çünkü kökleri yüzeyseldir, zarar görür. Toprağını havalandırıp, gübrelemeniz yeterlidir. Çiçekleri için potasyumlu gül gübresi vermeniz onu çok mutlu edecek ve çiçeklerini daha çoşkuyla sunacaktır. Dipten dallıdır. Narin dalları kışın çok kar yağdığında zarar görür. Aşırı yük, dallarını kırabilir. Hem güneşten hem yarı gölgeden hoşlanır. Ilıman bölgelerde daha görkemli yetişir.
Alıntı ile Cevapla