Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 29 December 2008, 13:14
ceyLin ceyLin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 September 2008
Mesajlar: 15,180
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Rahim ağzı yetmezliği nedir, nasıl te*davi edilir ?

Rahim boynu veya rahim ağzı denen rah­min hazneye açılan kısmı, gebelik başlangıcından doğuma kadar sıkıca kapalı durur. Doğum zamanı geldiğinde başla­yan doğum ağrıları ile bu rahim boynu açılıp genişlemeye başlar ve en sonunda bebek başının geçmesine müsait hale ge­lir. Bu normal durum dışında, bazen za­manından önce, özellikle gebeliğin ikinci üç aylık döneminde rahim boynu, gücünü kaybeder, ağrısız olarak kendili­ğinden açılır ve bu nedenle bebek erken doğar. Bu rahim kasılmaları ve ağrı olma­dan rahim boynunun zamanından önce açılmasına rahim boynu yetmezliği de­nir. Her 100 gebenin yaklaşık 4-5′inde görülen bir sorundur.
Zamanında fark edilmezse, tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olur. Gebe olmayan kadınlarda tanı konması zordur. Genelde 1-2 gebelik kaybından sonra tanısı konur.
Nedenleri: Genellikle daha önce geçiri­len rahim ağzı ameliyatları, sık kürtajlar, kürtaj sırasında rahim boynunun zedelen­mesi, zor doğum ve doğumda rahim ağ­zında oluşan geniş yırtıklar, neden olarak düşünülmektedir. Bu nedenlerden hiç bi­ri mevcut değilse; rahim boynunun genetik olarak yapısal anomalisinin yet­mezliğe yol açtığı kabul edilmektedir.
Tedavisi: Daha önceki gebeliği, rahim ağzı yetmezliği ile sonlananlarda; bir son­raki gebeliklerinin 12-14. haftaları arasın­da, koruyucu tedavi olarak rahim boynu özel dikişlerle daraltılır. Doğum zamanı geldiğinde bu dikişler alınır. Bazı vakalar­da ise rahim ağzının açılması yavaş seyre­der ve bu durum ultrason ile tespit edile­bilir. Böyle vakalarda -24-26. haftaya ka­dar hemen acil daraltma dikişi uygulanır.
Alıntı ile Cevapla