Tekil Mesaj gösterimi
  #15  
Alt 29 December 2008, 20:38
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Şarkısı Beyaz

Şarkısı Beyaz


Şarkısı Beyaz
Kamer Beysülen

Şair Yılmaz Odabaşı, bir telefon görüşmemizde yazdığı ilk romanını bitirip yayınevine verdiğini, Haziran 2004 tarihinde piyasaya çıkacağını söylerken, inanılmaz heyecanlı geliyordu sesi. Doğacak çocuğunu kucağına alacak olan bir babanın heyecanıydı bu. İçi içine sığmayarak "bizi" (Derneği, Diyarbakır’ı…) yazdım diyordu… Ben bu heyecanlı sesi, bir kez de oğlu "Şahan Yılmaz" doğduğu zaman duymuştum, sevgili Yılmaz Odabaşı’ndan.
Okurları, Yılmaz Odabaşı’nı daha çok şair kimliğiyle tanıyor. Öykü, anı, deneme ve hikaye kitapları da olan Odabaşı, ilk kez bir romanla çıkıyor karşımıza.
"Şarkısı Beyaz" Cemal Süreya’nın bir şiirinden alıyor adını…
Arada bir ağlamak için/ Onu kocaman ellerimle sevdim/ Ölüm daha saçlarına gelmemişti şarkısı beyaz/ Saçlarını kestim, şarapla ıslattım/ Saçlarını koynumda saklıyorum/ Arada bir ağlamak için…
Bir sıkıyönetim kentinin alacakaranlığında yazgısını değiştirmek için yola çıkmış genç bir adam, kendini dış dünyaya kapamış üniversite öğrencisi manik depresif bir genç kız. Yaşadıkları dünyanın, sistemin kurumları ve kurallarıyla bağdaşamayan bu iki genç insanın yolları önce çakışır, sonra hazin bir aşkla biter…
Kitaplar, şarkılar ve aşkların sansürlendiği; insanlara, ölmek ve kaybedilmek dışında her şeyin yasaklandığı, her kesin, her şeyin, surların bile kendi gölgesinden nem kaptığı uzun ve olağan dışı bir zaman dilimi. Korku dağları büyütülmüş, ölüm makineleri ölüm kusarken, bunca zulmün orta yerinde; bir çığlık gibi yaşanan aşk. Kara gözleri ve uzun kirpikleriyle gülen, gülerken de gözlerinin içi parlayan masum, yoksul bir çocuk, yani çırak ya da müdür.

Yaşanılanlar, dostluk, umut,umutsuzluk, korku, şüphe, ihanet, iç hesaplaşma, faili meçhul sevgi, aşk. Ama her şeye inat; ille de "aşk"…
Şair-yazar Yılmaz Odabaşı, 12 Eylül sonrası bir dönemde bir Kürt kentini, bu kentte yaşanılanları konu alan, kendi yaşamından da kesitler sunarak yazdığı ilk romanını, "Yenik Serçe" isimli şiiriyle de bezemiş. Yani şair, aynı zamanda; bir şiirinin de romanını yazmış.
Adı Nevin, şarap içer, rüzgar giyerdi geceleyin./ O, kanadı kırık bir kuştu/ Beyaza vurulmuştu./ Kimseler görmedi bir başka renk sevdiğini…
Romanın kahramanı, yaşadığı sorunlu aşkın çaresizliği yanında, yasal bir derneğe (DHKD) üye olmaktan ceza almanın ve kısa bir süre sonra tekrar hapse girecek olmanın da sıkıntısını yaşamaktadır.
Bir yandan yaşadığı sorunlu aşkın girdabında didinirken, bir yandan da; önceleri sadece şiir kitapları okumak için gittiği, üye olduğu için de ceza aldığı dernekle ilgili muhasebe yapıyor.
"Ben iyi ki o derneğe gittim, diyorum; gittim ve iyi ki bu sistem nedir, dünya nedir, çağ nedir, kitap nedir, şiir nedir öğrendim… öğrendim ve ezberi bozup bana öngörülen hayatı reddettim! Belki farkında bile olmadan reddedip sürüden ayrıldım, kurtlarla boğuştum… iyi ki boğuştum; yoksa yenildiği âna kadar bu dünyada hiç kurt olmadığını sanan kuzulardan biri olacaktım…"
Şair-yazar Yılmaz Odabaşı, emeğinin içine yüreğini de katarak yazmış "İncinen, ama hayatı incitmeyenlerin romanını…" Hepimizin "Şarkısı Beyaz" olsun.
Ve bu işin üstesinden de yüzünün akıyla gelmiş. Yüreğine sağlık sevgili Yılmaz Odabaşı.

Yılmaz Odabaşı, 1961 Diyarbakır doğumlu, öğretmen bir ailenin çocuğu. İlköğrenimini Diyarbakır ve Gaziantep’te, ortaöğrenimini Diyarbakır lisesinde tamamladı. 1980’de Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde siyasi nedenlerle bir yıl tutuklu kaldı. İlaç firmalarında tıbbi mümessillik, kitapçılık, muhabirlik ve bir çok gazete, dergi ve haber ajansında; haber müdürlüğü, büro şefliği ve Güneydoğu temsilciliği yaptı. 1994’te Ankara’ya yerleşti. 1981-2000 yılları arasında birçok gazete ve dergide yazdı. Şiir kitaplarının yanı sıra, düz yazıdan oluşan sekiz kitabı bulunuyor. Yazdıkları için düşünce suçu kapsamındaki bütün ceza maddelerinden yargılandı. Bir çoğu mahkumiyetle sonuçlanan yargılamalarından dolayı, Ankara Ulucanlar ve Haymana, Bursa E Tipi, Saray Kapalı Cezaevlerinde yattı. Çok sayıda ödül de alan Yılmaz Odabaşı’nın en çok tanınan "Feride" isimli şiir kitabı, Kürtçe’ye çevirilerek "Deng Yayınları" tarafından yayımlandı.
Şarkısı Beyaz, Yazarın ilk romanıdır.
Alıntı ile Cevapla