Tekil Mesaj gösterimi
  #18  
Alt 29 December 2008, 20:40
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Ajanlık ve Karşı-ajanlığın Sırları

Ajanlık ve Karşı-ajanlığın Sırları


Hans de Vreij

01 10 2004

Bizim istihbaratımız BVD'nin 70 li yıllarda suya sabuna dokunmayan bir imajı vardı. Upuzun mantolarıyla ve lengeri şapkalarıyla sadece filmlerde gördüğümüz ve seyrettiğimiz garip adamlar. Şimdi adı AIVD olan BVD meğer bilindiği gibi değilmiş. Bunu eski ajan Hoekstra'nın yazdığı ve geçenlerde tanıttığı kitabındaki anılarından anlıyoruz.

Şunu belirtelim ki daha önce hiç bir ajan bu tür bir anı kitabı yazmamıştı. Kitabın adı "Hollanda'da ajanlık ve karşı ajanlık". Kitap bize o yıllarda genel bir bakış ve mutfağında pişenleri anlatıyor.

BVD nin yeni kuruluşu olan AIVD kitaba katkıyı reddetmiş ve hatta yayınlanmaması için baskı da yapmış. Şimdilerde 58 yaşında olan Hoekstra 1987 de BVD den ayrıldığı zaman sırları tutması ve deşifre etmemesi için uyarılmış. Aksi halde yasal işlem yapılacağı da eklenmiş.

BVD nin bu mektubu da kitapta yer alıyor.

Hoekstra'ya göre BVD pek çok operasyonu başarıyla uygulamış. Mesela radikal solun içine sızmak ve kontrol altında tutmak, CPN (Communist Party Nederland) içine sızarak güçten düşürmek, doğu blokundan ajanların ülke içindeki uzantılarını engellemek, İRA ve RAF ın buradaki adamlarına müdahale gibi.

Bu operasyonların en başarılısı ise kendi Maocu partisini kurmak oldu. Bu parti MLPN dir. Bununla biz Çin'in buradaki faaliyetlerinin yanında sol içinde çok popüler olan Maocu düşüncelerin önüne geçtik. Sipier kod adlı ajanımız hem MLPN ye liderlik yaptı ve hem de Çin'e gittiği zaman coşkuyla karşılandı.
Alıntı ile Cevapla