Tekil Mesaj gösterimi
  #3  
Alt 1 January 2009, 14:02
HaZzAn HaZzAn isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Banned
 
Kayıt Tarihi: 26 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: Bebek Hastalıkları-Çocuk Hastalıkları

ALT SOLUMUM YOLU ENFEKSİYONLARI



Bronşiolit ve pnömoni (zatürre) çocuklarda en sık görülen iki alt solunum yolu enfeksiyonudur. Bronşiolit, küçük hava yollarının enfeksiyonudur.


Alt solunum yolu enfeksiyonları, önce burun akıntısı, hapşırma, öksürük ve ateşle başlar. Birkaç gün içinde solunum hızlanır, solunum sıkıntısı gelişebilir. Nefes verme sırasında ıslığı andıran bir ses duyulabilir.
Böyle durumlarda çocuklara ateş düşürücü verilir. Sıvı gereksinimi karşılanır. Bronşları genişleten ilaçlar gibi destekleyici tedavi ile düzelirler.
Hastalık etkeni çoğu zaman bir virüs olduğu için antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Pnömoni (zatürre) ise akciğer dokusunun iltihabıdır. Bakteri, virüs, mantar gibi pek çok mikroorganizmaya ek olarak toksik maddeler nedeniyle de gelişebilir. Klinik gidiş her tipte farklı olabilir. Bakterilerin yol açtığı zatürrelerde öksürük, yüksek ateş, titreme, solunum sıkıntısı bulunur.
Hekimin muayene bulguları ve akciğer grafisi tanıyı koydurur. Tedavide antibiyotikler kullanılır. Ağır solunum sıkıntı olan olgular hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Kızamık, boğmaca gibi hastalıklar zatürre geçirmeyi kolaylaştırır. Yaşına göre zayıf olan, iyi beslenememiş çocuklar hastalığı kolayca atlatamazlar. Pnömöni, ülkemizde çocuk ölüklerine yol açan hastalıkların başında gelmektedir.


İdrar Yolu Enfeksiyonları
Çocuklarda sık görülür ve iyi tedavi edilmediği zaman kronik böbrek hastalığına yol açabildiği için çok tehlikelidir. Belirtiler yaşa göre değişiklik gösterir. Küçük bebeklerde bulgular çok belirgin değildir. Ateş, kusma, iştahsızlık, iyi kilo alamama gibi belirtiler bulunsa da bunlar özgül olmadığı için akla idrar yolu enfeksiyonlarını getirmeyebilir. 2-6 yaş arasında karın ağrısı, sık idrar yapma, idrar yaparken yanma gibi idrar yollarına ilişkin bulgular olabilir. 6 yaştan sonra daha özgül bulgular olan karın ya da böğür ağrısı, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma görülür.
Kızlarda ve sünnet olmamış erkeklerde idrar yolu enfeksiyonları daha sıktır. İdrar yollarının anatomik bozuklukları da idrar yolu enfeksiyonuna eğilimi arttırır. Bu enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilmeli ve çocuklar altta yatan idrar yolu sorunları açısından araştırılmalıdır.
Alıntı ile Cevapla