Tekil Mesaj gösterimi
  #15  
Alt 11 January 2009, 11:10
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: Medeniyetler Tarihi

Ege ve Yunan Medeniyetleri


Girit Adasi, Yunanistan, Makedonya, Trakya, Bati Anadolu ve Ege Adalarinda yasayan topluluklarin meydana getirdigi medeniyettir.

Girit Medeniyeti

Ege ve Yunan Medeniyeti'nin ilk ortaya çiktigi yer Girit Adasi'dir. Bu medeniyet, buradan diger adalara, Mora ve Yunanistan'a yayilmistir. En önemli eserleri Knossos Sarayi'dir.

Miken (Akalar) Medeniyeti

Anadolu'dan M.Ö. 2000'de Yunanistan'a gelen Akalar tarafindan kurulmustur. Sehir devletleri halinde yasamislardir. En önemli sehirleri Miken'dir. Bu yüzden Miken Medeniyeti diye anilir.

Akalarin siyasi tarihinin en önemli olayi Truva Savaslari'dir. Bogazlarin egemenligi için Mikenlilerle Truvalilar arasinda yapilmistir. Truva Savaslari tarihte ilk defa bogazlar sorununu ortaya çikarmistir. Homeros'un Ilyada adli eserinde bu savaslar anlatilir. Önemli mimari eserleri Miken ve Tirins Satolari'dir. Miken Uygarligi, Dorlar tarafindan yikilmistir.

Yunan Medeniyeti

Akalar'a son veren Dorlar tarafindan kurulan bir medeniyettir. Yunan Medeniyeti, kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmustur. Polis adi verilen sehir devletleri kurmuslardir. Önemli sehir devletleri Atina, Sparta ve Korint'dir.

Yunan sehir devletleri, güç olarak birbirlerine denk olduklarindan, birbirlerine karsi üstünlük saglayamamislardir. Bu nedenle Yunanistan'da Ilkçag'da milli bütünlük saglanamamistir. Sadece ülkelerini ele geçirmeye çalisan Persler'e karsi birlik saglamislar ve Peleponnes Savaslarinda Persler'i yenilgiye ugratmislardir.

Yunanistan'da halk; soylular, tüccarlar, köylüler ve köleler olmak üzere siniflara ayrilmisti. Bu sinif farklari. siniflar arasi çekisme ve mücadeleyi dogurmustur
Alıntı ile Cevapla