Tekil Mesaj gösterimi
  #5  
Alt 20 January 2009, 13:44
HaZzAn HaZzAn isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Banned
 
Kayıt Tarihi: 26 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: Hamile Eğitim


Hamile Eğitim 5/5


Hamilelik sırasında kontraendike olan egzersizler:

1. Bilateral düz bacak kaldırma
Bu egzersiz karın kaslarına çok fazla stres bindirmektedir. Bu belde hasara veya diastesiz rectiye neden olabilmektedir.
2. Fire hydrant egzersizler
Bu egzersizler eller ve dizler üzerindeyken yapılır. Kalça ve dizler fleksiyonda, kalça abdüksiyonda gerçekleştirilir. Eğer bacak çok fazla yükseye kaldırılırsa S1 eklemi kompresyon altında kalabilir. Bu egzersizler eğer kalça abdüksiyonda tutulursa güvenilirdir.
3. Unilateral ağırlık aktarımı aktiviteleri
Aerobik egzersizlere maternal yanıt
1. Aerobik egzersizler beyin ve kalbe olan kan akımını azaltmamaktadır. Kaslara olan kan akımında artışa neden olur.
2. Maternal solunum hızı orta derecede yapılan egzersize adapte olmaktadır. Modarate ve ağır egzersizler aynı oranda solunumda artışa neden olmaz. Hamile kadın maksimum egzersiz kapasitesine düşük seviyede iş kapasitesinde ulaşabilmektedir
3. Maternal hemotokrit düzeyi hamilelik sırasında düşmektedir. %10 oranında egzersizin 15. dakikasında artış göstermektedir. Bu durum postpartum 4. hafta süresince devam etmektedir. Bunun sonucu olarak kardiak reserv hamilelik sırasında belirgin olarak azalmaktadır.
4. Hamileliğin 4. ayında uterus tarafından inf. vena kava kompresyna uğramaktadır. Bu abrabsio plasenta veya plasentanın prematür ayrılmalarına neden olabilmektedir.
5. Günlük 500 cal lik enerji hamilelik ve egzersiz için ek olarak gereklidir. Sedanter hamilelik için ise 300 cal ek ihtiyaç yeterlidir. Aşırı fiziksel aktivite ve dehydratasyon vücut ısısında artışa neden olmaktadır. Bu durum egzersiz yapan her insan için geçerlidir. Fakat hamilelikte ayrıca önem taşır. Çünkü 39 derecenin üzerindeki vücut ısısı nöral tüp defektine neden olabilir.
7. Hipoglisemi uzun süren egzersizler sırasında görülebilir. Bu olay sıklıkla hamilelikte görülebilir. Nedeni kan insülin seviyesindeki artış ile ilişkilidir.
8. Egzersiz norepinefrin ve epinefrin düzeylerini arttırmaktadır. Norepinefrin uterus kaslarının gücünü ve kasılma sıklığını arttırmaktadır. Bu olay prematür doğuma neden olabilir.
Maternal aerobik egzersizlere fetal yanıt
1. Rahim kan akımında %50 den fazla azalma olursa fetus etkilenir. Bu belirgin azlama, ota derecede egzersizler sonucu ortaya çıkmaz.
2. Fetal kalp atışı %10-30/dk oranında maternal egzersizler sırasında artmaktadır. Nadir olarak bazen bradikardi olabilir bu fetal asifiksiyi göstermektedir. Bazı durumlarda kalp atımındaki artış , özellikle ağır egzersizlerden sonra 30 dk devam etmektedir.
3. Sağlıklı bebek genellikle kısa süreli asifiksiyi tolere edebilir.
4. Fetus, ısısını azaltabilecek terleme veya solunum tarzında fizyolojik bir olayı gerçekleştiremez. Maternal ısının egzersiz sırasında 39 derecenin üzerine çıkması bebeği risk altında bırakır.
Postpartum Dönem için gerekli olan egzersizler
VAJINAL DOĞUM
Egzersiz doğumdan hemen sonra başlanmalıdr. Bütün prenatal egzersizler doğumdan hemen sonra verilebilir. Bu egzersizler dolaşımı arttırır ve iyileşmeyi hızlandırmaktadır.
a. Pelvik tabanı güçlendiren egzerizler. egzersizlere doğumdan hemen sonra başlanmalıdır.
b. Diastezis rectinini düzeltilmesi : Egzersizler doğumdan 3 gün sonra başlanır. Düzelme 2 cm oluncaya kadar devam edilir. Doğumdan sonra 3 gün süresince karın kasları çok gergindir. Diastezis recti testi bu nedenle doğumdan 3 gün sonra yapılmalıdır.
c. Aerobik ve güçlendirici egzersizlere kadın kendisini iyi hissetiği anda başlanmalıdır.
SEZARYAN DOĞUM SONRASI
Sezaryan doğum sonrası kadınların zorlayıcı egzersizleri yapabilmesi için en azından 6-8 haftalık bir süre geçmelidir.
Egzersiz sırasında dikkat edilmesi gereken konulur :
a. Eğer kanama olursa egzersizler ertelenmelidir. Bu durumda hastanın dinlenmek için daha fazla zamana ihtiyacı vardır.
b. Doğum sonrası eklem laksisitesi özellikle emziren annelerde bir süre daha devam etmektedir. Eklemi koruma yönünde hasta bilgilendirilmelidir.
c. Ekleme yönelik yeterli ısınma ve soğuma süreleri oldukça önemlidir.
Sezeryan doğum sonrası pelvik tabanı kaslarının güçlendirilmesi mutlaka ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü pelvis tabanı kasları hamilelik döneminde belirgin bir stresin altında kalmaktadır.
<B>Genel Rehabilitasyon Yaklaşımları
Amaçlar
1. </B>Pulmoner fonksiyonu geliştirmek ve pnömoni riskini azaltmak amacıyla
Solunum egzersizleri öğretilir.
2. Hapşurma, öksürme, hareket ve emzirme ile olan insizyon ağrısını azaltma amacıyla Postoperatif TENS uygulaması ,
öksürme veya emzirme sırasında yastıkla desteklemek
3. Cerrahi sonrası vasküler komplikasyonları önlemek amacıyla bacağa verilen aktif egzersizler dolaşımı arttırıp venöz stazı azaltmaktadır.
Erken ambülasyon
4. Yara yerini iyileştirmeyi hızlandırmak amacıyla doloaşımı arttırmıak
Yara yerini destekleyerek karın egzersizlerinin yapılması
5. Cerrahi sonrası gaza , kaşıntıya veya katetere bağlı rahatsızlığı azaltmaya çalışmak amacıyla
Pozisyonlamaya yönelik bilgilendirme ,masaj veya desteklemeye yönelik egzersizler
6. Postürün düzeltilmesi
7. Musküloskeletel rehabilitasyon
Postpartum egzresizler
8. Pelvik disfonksiyonu önlemeğe yönelik
Pelvik tabanı egzersizleri
Alıntı ile Cevapla