Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 27 January 2009, 12:47
HaZzAn HaZzAn isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Banned
 
Kayıt Tarihi: 26 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Perre nekropol sikkelerinin sırrı

Perre Antik Kenti nekropol kazılarında ortaya çıkarılan 88 sikkenin çoğunun Suriye ve Antakya’da basıldığı belirlendi. Bu da bölgenin Suriye ve Kommagene arasında önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösteriyor.

Sikkelerin bulunduğu Perre Antik Kenti, Atatürk Baraj Gölü suları altında kalan Kommagene Krallığı’nın 5 büyük yerleşiminden biri. Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan, nekropol alanının çeşitli galerilerinde bulunan sikkelerin birçoğunun basım yerlerinin ve üzerlerindeki figürlerin okunabildiğini belirtti. Eraslan, bu veriler ışığında Kommagene Uygarlığı’ndaki sikke sirkülasyonuyla ilgili önemli bilgiler elde edildiğini kaydetti.

Müdür Eraslan, geçen yıl Adıyaman Müzesi’nde Kommagene Uygarlığı’na ait eserler üzerinde araştırma yapan Almanya Münster Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığındaki 3 kişilik araştırma heyetinin hazırladığı raporda yer alan bulguların Kommagene Uygarlığı’yla ilgili bazı gerçeklerin ortaya çıkarılması bakımından önem taşıdığını söyledi.

Perre Antik Kenti’nin kuzeydoğusunda 2001, 2002 ve 2004 yıllarında yapılan kazı ve temizleme çalışmalarında 88 sikke bulunduğunu ifade eden Eraslan, “Bu sikkelerin birçoğu bronz, 3’ü ise gümüş. Bu sikkelerden 2’sinin Helenistik, 15’inin Roma Eyalet, 25’inin Roma İmparatorluk, 2’sinin Bizans, 12’sinin İslami dönem ve Osmanlı dönemine ait olduğu tespit edildi. Diğer sikkelerin konservasyonu önümüzdeki günlerde yapılacak” ifadesini kullandı.

KOMMAGENE’DE SİKKE SİRKÜLASYONU

Eraslan, sikkelerin çoğunun Suriye ve Antakya’da basıldığının tespit edildiğini, bu veriler ışığında Kommagene Uygarlığı’ndaki sikke sirkülasyonuyla ilgili önemli bilgiler elde edildiğini belirtti.

Sikkelerin bölgenin Suriye ve Kommagene arasında önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösterdiğini kaydeden Eraslan, “Bütün bu bulgular, tarihi Perre Antik Kenti ve çevresinin tarihçesi ile diğer antik yerleşim yerlerinin tarihinin aydınlatılmasında önemli bir kaynak oluşturuyor. Araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular, bölgede bilimsel araştırmaların devam ettirilmesi gerekliliğini de ortaya koyuyor” diye kaydetti.
Alıntı ile Cevapla