Konu: frontosa

Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 14 March 2009, 11:54
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: frontosa

DİŞİNİN YUMURTALARI TUTABİLECE?İNİ NASIL SÖYLERİM?

Eğer kuluçkaya yatmış dişi ben yemleme yapmaya başladığımda arkasını dönüyorsa veya ters tarafa bakıyorsa yumurtalarını kesinlikle tutacağını anlarsınız. Ağzında yumurta olan dişi yemleme zamanı yemleri koklamaya başlarsa o yemleme boyunca soluğumu tutarak yumurtaları mümkün olduğunca çabuk almaya çalışırım.Dişi Frontosa nın yemle ilgilenmesi demek yumurtaları daha fazla tutamayacağı ve yumurtaların ondan alınmasının daha uygun olacağı manasına gelir.


KULUÇKADAKİ DİŞİYİ KUSTURMALIMIYIZ?

Cevap evettir. Zorluğu her dişi için ayrı ayrı karar vermeniz gerektiğindendir. 18-20 gün arası dişiyi kustururum. Yumurtladıktan sonra yumurtaları yiyeceğine karar verirsem daha erken kusturmaya karar veririm. Bir dişi erken kusturulmuşsa sonraki aşamalarda da bu kalıba uyar. Ben böyle bir dişiyi yumurtaları ağzına aldıktan 5-10 gün sonra kustururum. Her ne kadar böyle kalıplaşmış da olsa şartların değiştiğini çok gördüm.Her nekadar yumurta döken dişiyi gözlemlemek önemliyse de en iyi yöntem gidişata göre karar vermektir. Dişiyi sağmak zalimce görünsede bu hikayenin bir de pozitif tarafı vardır. Dişiden yumurtaları erken aldığınızda daha fazla yavru ve yumurtayı uzun taşıma periyodu boyunca yemeden tüketmeden alabilirsiniz. Gerçek sonuç bunu uyguladığınız taktirde dişinin tekrardan üremesinin çok daha kolay olacağı olarak açıklanabilir.

YUMURTALAR ÇIKARTILDIKTAN SONRA NE YAPMALIYIZ?

Kuluçkaya yatmış dişi 18-20 gün sonra sağıldığında yavrular serbest yüzebilecek durumda olacaktır.Bunları birkaç ay kalacakları 80 litrelik yavru tankına alabilirsiniz. Eğer dişi daha erken kusturulmuşsa yumurtaları dibi koni şeklinde bir çay süzgecine koyarak onlarla ilgilenmek üzere 40 litrelik ayrı bir tanka ayırırım.Yumurtaları ayırdığım akvaryum içine tam yumurtaların üzerine gelecek şekilde ve onları nazik biçinde çevrilmelerini sağlayacak hava taşları eklerim.Hava taşlarından çıkan kabarcıklar yumurtaları çevirir.Bunun yanı sıra yumurta tankına yumurtaların mantarlaşmaması için 10-15 damla metilen mavisi eklerim. Hergün yumurtaları kontrol ederek beyaz olan ve durumu kötüye giden yumurtalarımı çıkartırım.Yumurtaların yavaş yavaş günden güne kafa ve kuyrukları oluşurken izlemek çok ilginçtir.Küçük güzel yavrular serbest yüzmeye başladıktan sonra gelişmelerine devam etmeleri açısından 80 litrelik yavru tankına alınmalıdır.Hemen hemen 2 cm i bulduklarında serbest yüzmeye başlayan bu yavrular inanılmayacak kadar büyük bir hızla büyürler.Doğar doğmaz bölgelerine özgü siyah beya dikey şeritleri yanak ve yüzgeçlerindeki mavilikler çok belirgindir.

KAÇ ADET YAVRU ALINABİLİR?

Sanırım her hobici kendi balıklarından ne kadar ve ne boyda yavru alacağını çok merak eder. Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki her 2-3 ayda bir ortalama 55 yavru beklenebilir. Tabi genç dişilerde bu sayı 18-30 yetişkin dişilerde ise 50-90 arası nitelendirilir. Benim 6 yaşında dişiden aldığım 96 adet yavru benim rekorumdur. Unutulmaması gereken konu şudur: Eğer üreyen balıklarına mükemmel yemler ve mükemmel üreme şartları sağlarsanız muhteşem yavrular alırsınız.

DAHA İYİ YUMURTA ALMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Eğer Frontosa'nız yeterli yavru üretemiyorsa bunun bir sebebi olduğuna inanırım. Ben bu durumda tank üzerinde çalışır ve üreme şartlarını değerlendiririm. Mümkünse yumurta dökmeyi izler herhangi bir problem veya farklılık varmı yok mu diye araştırırım. Bazen kıskanç dişiler ön planda olmak ister. Bazen de kayalar ve mağaraların pozisyonu erkek Frontosa'nın üreme için hareketlerini kısıtlayabilir. Eğer erkek balık dişiyi çok fazla kovalayarak yorulursa yumurtaları verimlileştirmedeki görevini tam olarak yerine getiremez. Bazen de dişi erkek çok agresifse yumurtlamayı tam olarak gerçekleştiremez.Başarılı yumurta dökme, yumurta dökülmesinin kesilmemesi ve acele edilmemesiyle yakın ilişklidir.ben düzeni ayarlamakla uğraşırım. Ne ile beslediğiniz iyi yumurtlamanın anahtarıdır. Ben balıklarıma günde 2 kez yüksek protein içeren diyet uyguluyorum. Bol miktarda donmuş tuzlu su karidesi, dondurulmuş kurutulmuş kankurdu ve Krill le birlikte pek çok çeşit büyük pul yem veriyorum. Tetra Doramin de bana çok iyi sonuçlar verdi. Bazen frontosalarımı elle beslemediğimde üremeyecekler gibi gelir.

Özet olarak Frontosa bir hobicinin koleksiyonunda bulunan en heyacan verici balıktır. Alacağınız yavrular ile başlayarak onları üreme boyuna ulaştırarak bir sürü sağlıklı yavru sahibi olabilirsiniz. Şunu söyleyerek bitirmek isterim:

Frontosanızı bir insan olarak düşünün,onu çok daha kolay anlayacaksınız.







yaşlı bir frontosa
Alıntı ile Cevapla