Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 21 March 2009, 11:58
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Tanzimat Dönemi Hukukçuları

Tanzimat Dönemi
Bu döneme damgasını vuran şey kişinin mal, can,ırz ve konutunun tam bir güvenliğe kavuşturulmasıdır.
Tanzimat dönemindeki demokratikleşme çabalarının , yürürlüğe konmak istenen hukuksal belgelerin temel hedefi işte bu insan hakları idi. Tanzimatçılar, ekonomik yönden de ülkeyi kalkındırmak istemişler, batılılaşma, endüstrileşme fikirlerini Osmanlı'nın gündemine getirmişlerdir.

Bu dönemde özellikle ceza ve Ticaret Hukuku Batılılaştırıldı.Ancak devletin temelini oluşturan dinsel esaslara (şeriata) dokunulmadı.Yalnız bazı önemli şeriat kuralları İslam dünyasında ilk kez modern bir kanun biçiminde kaleme alınarak sistemleştirildi.Buna MECELLE dendi.
Tanzimat döneminde devletin yapısı dinsel kaldı.Ulus fikri bu dönemin en ileri fikirlerinden birisiydi. Namık Kemal Paşa, Ziya Paşa bu dönemin önemli fikir adamları olarak yer aldı.l876 yılında Osmanlı Devletinde ilk kez Anayasa ilan edildi.Meclis-i Mebusan kuruldu(ilk meclis).Meclis-i Mebusan'ın üyelerini halk seçiyordu.Meclis üyeleri bazı yasaları önerebiliyorlardı.Bu meclisin karşısında ise padişah tarafından atamaları yapılarak oluşturulan Meclis-i Ayan vardı.Meclis-i Mebusan tarafından önerilen yasaları padişah veto edebiliyordu.Yasaların çıkarılmasında ve yürütme gücünün kullanılmasında padişah tek başına yetkiliydi.
Abdulhamit ve Abdulmecit'in hükümdarlıkları altında geçirilen bu dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun Toprak ve güç kaybettiği bir dönem olarak siyasal ve hukuksal yaşamda yerini almıştır.Bu hareketlerin dinamiği Batı'lı devletlerdi.Halk hareketine dayanmayan meşrutiyet dönemi padişahların ortadan kaldırmak için fırsat kolladığı bir süreç olmuştur.
Tanzimat dönemi içindeki her yenileşme ve demokratikleşme çabaları Türk halkı tarafından yürekten desteklenmiştir. Özgürlüğe susamış halkın coşku ve tepkisini aşağıdaki resimlerde görmek mümkündür. Bu döneme ait hukuksal belgelere de yine aşağıda yer verilmiştir.
Alıntı ile Cevapla