Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 26 March 2009, 10:15
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: Işıklar Askeri Hava Lisesi / Bursa

Işıklar Askeri Hava Lisesi`ne Giriş Koşulları

1. IŞIKLAR Askerî Hava Lisesi’ne Giriş Koşulları Bu bölümde Işıklar Askerî Hava Lisesi'ne girmek isteyen öğrenciler için ön bilgiler verilmiştir. A. Sosyal Durum, Ahlâk ve Karakterle İlgili Koşullar Işıklar Askerî Hava Lisesi adaylarının: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olması,
Kusursuz ahlak ve karakter sahibi olması, sabıkası bulunmaması,
Ailesinin kötü hal ve şöhrete sahip olmaması
Evli, nişanlı veya boşanmış olmaması, veya bir kadınla nikahsız yaşamaması,
Kanun dışı siyasi ve sosyal akımlara kapılmamış olması,
Sınava girdiği tarihte en az 13 en fazla 16 yaşında* ve erkek olması,
gerekmektedir.

(*) Yaş düzeltmesi yaptırmış olanların düzeltmeden önceki yaşları geçerlidir.
B. Öğrenim İle İlgili Koşullar Başvuruda bulunan öğrencinin aşağıdaki öğrenim koşullarını karşılaması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarından, sınavın yapıldığı Haziran döneminde doğrudan mezun olmalı.
Okul bitirme derecesinin (son beş yılın not ortalaması) en az 3,50 / 5,00 olması.
Herhangi bir okuldan her ne sebeple olursa olsun çıkarılmamı olmak.

* Lise sınıflarında (hazırlık dahil) öğrenim görenlerin başvurusu geçersizdir.
C. Sağlık, Boy-Kilo ve Yaş İle İlgili Koşullar Adayların aşağıda belirtilen sağlık ve fiziki özelliklere sahip olmaları istenmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeterlilik Yönetmeliği'nin öğrenci adaylarına ilişkin sağlık niteliklerine sahip olmak.
Vücut yapısı düzgün, sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak.
Vücudunda çirkin görünecek bir hali olmamak.
Konuşması kusursuz olmak.
Görmesinde ve duymasında en ufak bir kusuru (göz bozukluğu, şaşılık, ağır işitme) olmamak.
Sevk edileceği askerî hastahaneden "ASKERİ ÖĞRENCİ OLUR" kaydını içeren sağlık kurul raporu alması.



2. Yazılı Sınav (ALS Askerî Liseler ve Astsubay Hazırlama Okulları Seçme Sınavı)
IŞIKLAR Askerî Hava Lisesi’ne giriş için başvuru işlemleri her yıl belirlenen tarihler arasında yapılmaktadır. [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] temin edilebilecek Askerî Liseler Sınavı (ALS) Başvuru Formları doldurularak tekrar bu merkezlerden birine teslim edilmektedir. IŞIKLAR Askerî Hava Lisesi’ne öğrenci seçim işlemleri iki aşamada yapılmaktadır. Birinci aşama Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin okullarına başvuran öğrencilerin tümünün katıldığı, ÖSYM tarafından yapılacak yazılı sınav aşamasıdır. Yazılı sınavda uygulanan test, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yazılı sınav sonucuna göre sıralamaya giren ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca belirlenen baraj puanını aşan adaylar 2'nci Seçim Aşamasına çağrılırlar.

3. İkinci Seçim Aşaması Adaylar; belirlenen tarihler arasında Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarınca ortak yapılacak olan ve Ön Sağlık Muayenesi, Bedeni Yeterlilik Sınavı, Mülakat ve Hastane Sağlık Kurulu Muayenesi aşamalarından oluşan 2' nci Seçim Aşamasına katılmak üzere Kuleli Askerî Lisesi- Çengelköy/İstanbul sınav merkezine çağrılır. İkinci Seçim Aşaması aşağıda belirtilen safhalardan oluşmaktadır:

a. Ön Sağlık Muayenesi
Uzman doktorlar tarafından aday öğrencilerin fiziksel görünümleri incelenerek, boy ve kiloları ölçülmekte, sağlıkla ilgili ön koşulları taşıyıp taşımadıkları tespit edilmektedir. Ön sağlık muayenesinde yetersiz bulunan adaylar elenmektedir.

b. Bedeni Yeterlilik Sınavı
Adayların çabukluk, çeviklik, kuvvet ve kondisyonunu meydana çıkaracak testler uygulanmaktadır. Uygulanacak testler ve baraj değerleri aşağıdadır:

c. Mülâkat Görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecan durumu, çok yönlü düşünme, davranışlardaki denge, kendine güven gibi unsurlar gözlenerek elde edilen bilgiler değerlendirilmekte ve yetersiz bulunan öğrenciler elenmektedir.

ç. Hastane Sağlık Muayeneleri (1) Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları için uygulama: Mülakatlar sonrasında başarılı olan adaylar, sağlık muayenesine sevk edilirler. Sağlık muayenesi sonucunda "Sağlam, Askerî Öğrenci Olur." kararlı rapor alanlardan puan sırasına göre asil ve yedek adaylar belirlenir ve sırasıyla asil adaylardan başlamak üzere kontenjan kadarının kesin kaydı yapılır.

(2) Hava Kuvvetleri Komutanlığı için uygulama: Mülakatı da geçen adaylar, uzman hekimlerden oluşan bir heyet tarafından sağlık muayenesinden geçeceklerdir. Muayene sonucunda "Sağlam, Askerî Öğrenci Olur. Uçucu Yetiştirilmeye Elverişlidir." raporu alan adaylar genel başarı durumuna göre sıralanır. Bu puan sırasına göre "Asil" ve "Yedek" adaylar belirlenir. Hastane muayeneleri 2 gün içinde yapılmaktadır. Kesin Kayıt İşlemleri Hastane sağlık muayeneleri sonunda oluşturulan liste, kontenjan miktarı kadarı asil, geri kalanı yedek olmak üzere düzenlenmektedir. Sıralama sonuçları genellikle Temmuz ayından itibaren internetten ve basın yoluyla kamuoyuna duyurulacak, ayrıca mektupla adaylara bildirilecektedir. Belirlenen tarihte, asil listedeki adayların kesin kayıt işlemleri yapılacaktır. Asil listede bulunan adaylar ile kontenjanın dolmadığı takdirde yedek listeden adaylar çağrılarak kontenjan tamamlanmaktadır. İntibak Eğitimi
Kesin kayıt işlemi tamamlanan adaylar, daha sonra Ağustos ayı içerisinde 15 günlük intibak eğitimine alınmaktadır. İntibak eğitiminde temel askerî eğitim verilmektedir ve okulumuz tanıtılmaktadır. Bu süreç, adayın IŞIKLAR Askerî Hava Lisesi'ni anlamasını ve intibak etmesini kolaylaştırmak amacıyla uygulanmaktadır. Bu süreç içerisinde uyum sağlayamayan adaylar okuldan ayrılabilmektedir.
Alıntı ile Cevapla