Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 7 November 2008, 14:27
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Örgü-dantel-nakış Dikiş Terimleri Sözlüğü

Bakım etiketi Care label


Balıkçı yaka Turtle neck


Balıksırtı dikiş (Herringbone stitch) Telaların veya pervazların kenarlarını bir giysi parçasının iç kısmı ile birleştirmek için kullanılan, elde çalışılan kenar bastırma dikişi. Bu dikiş her zaman soldan sağa doğru çalışılır.


Balıksırtı bant Herringbone-Tape


Bant geçirme (Banding) Biye geçirme işleminde kullanılandan daha geniş bir kumaş şerit uygulayarak işlenmemiş kenarı tamamlama yöntemi


Baskı ayağı (Presser foot): Örn. Makine ayağı


Baskı dikişi Skip-stitch / blind merrow


Baskılı ilave parça Printed insert


Battaniye dikişi (Blanket stitch) Kumaşın işlenmemiş veya tamamlanmış kenarı boyunca, süsleme veya düzeltme amaçlı çalışılan el dikişi


Bebek önlüğü cotton bib


Beden (Bodice) Bir giysinin üst beden bölümüdür. Askısız gece kıyafetlerinde beden, kemiksi maddeden çubukla desteklenir.


Bel bandı (Bel bandı) Düzgün, sabit bir görüntü vermek için bir giysinin bel bandına takılan kumaş bandı (genelde esnemesinin ve bükülmesinin önlenmesi için sertleştirilmiş). Düz, dekoratif şekilli ve ensel bel bant türleri vardır.


Bel yeri çizgisi (Waistline) Bir kurdelenin veya kurdelenin doğal olarak kalçaların üzerinde oturduğu, bel etrafındaki yatay çizgidir. Bir pervaz, lastik kılıfı veya şerit düzenlemesi ile tamamlanabilen veya bir bel bandının eklenebileceği giysinin bel kenarı; bir kalıbı değiştirirken önemli bir ölçüm.


Binder Pigmenti başka bir şeye bağlayan akrilik bileşen türü.



Binmeli V yaka Crossover V neck


Birleşik veya kendinden pervaz (Integrated or self-facing) Düz bir giysi kenarında kullanılan bu pervaz türü, giysi ile bir olarak kesilir, sonra içe katlanır.
Bisiklet yaka Crew Neck


Bitişik dikiş yeri İki kumaş parçasını kenardan kenara birleştirmek için, bazen hafif bir alta serilen kumaş ile kullanılır; genelde, fazlalığı azaltmak için telaları ve iç astarları birleştirmede kullanılır.


Bleeding Rengin istenmeyen yer ve bölgelere yayılması. Bu durum, özellikle boyanın kumaşın asılarak kurutulduğu ve su bazlı uygulamalarda ciddi sorun yaratır. Boya banyosuna ya da baskı mürekkebine dağılmayı engelleyici madde katılmasıyla sorun ortadan kalkar.


Bobin pimi (Spool pin)stünde bobini tutan, makineye ve aşağı iğneye iplik vermeye hazır olan pim


Bol teyel (Tailor’s tacks) Kalıptan kumaşa işaretleri transfer etmek için kullanılan ve kumaşa iğnelenen kalıba zıt renkte bir iplik ile çalışılan bol iplik işareti


Boya banyosu Dye bath


Boylamasına kumaş çizgisi (Lengthways grain) Dokuma bir kumaşta, kumaş kenarlarına paralel olan, boylamasına ipliklerin yönü. Enine çizgilere oranla, esnemesi daha az olduğundan, boyuna çizgi düz çizgi olarak gereken yerlerde kullanılır.


Broderie Anglaise Nakışlı pamuk kumaş


Brushed cotton Kalın pamuk kumaş



Bukle (Bouclé) Sentetik kumaş


Buret (Noil) İpekli kumaş



Bükme yün (Worsted) Yünlü kumaş


Büyük çıtçıt (Press stud fastener): Çıt çıt türü


Büyük beden Double over sized


Büzdürme (Ruching) Büzülmüş bir bölümü oluşturmak için çalışılan birkaç dikiş sırası


Büzgü dağıtma dikişi (Easestitch) Tek veya çift sıra halinde, çentikler arasındaki mesafenin, bir dikiş yeri kenarında, diğerinden daha fazla olduğu yerde fazlalığı dağıtmak için kullanılan uzun makine dikişidir.


Büzgü dikişi (Smocking) Kumaş fazlalığını büzmek ve kumaş karelerini şekillendirmek için kullanılan, giysi tamamlanmadan önce çalışılan; genelde çocuk elbiselerinin üst bedeni ve bel yerinde kullanılan paralel dikiş


Büzgü (Gathering) İki paralel el dikişi veya gevşek makine dikişi; uzun iplikler, büzgünün her iki ucunda bırakılır ve fazla kumaş bir veya her iki uçtan çekilir, kumaşı, oturması için daraltmada veya dekoratif fırfırlı bir görüntü vermede kullanılır.


Büzgülü self-bound dikiş (Gathered self-bound seam) Büzülmüş bir kenarı düz bir kenara dikmek için kulanılan dikiş. Self-bound dikişe de bakın.
Alıntı ile Cevapla