Tekil Mesaj gösterimi
  #5  
Alt 7 November 2008, 14:28
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Örgü-dantel-nakış Dikiş Terimleri Sözlüğü

Eğik kenar baskısı Kenar baskısına bakınız.


Ek kumaş parçası (Gusset) Hareket rahatlığı sağlamak için, bir kesiğe veya dikişe yerleştirilen, kumaşa uygun küçük, şekilli bir ek parça.


Ekose (Tartan) Yünlü kumaş


Ekstrafor bandı (Heading tape) Halkalar içeren, kancaların takılması için perdenin üst kısmına dikilen geniş kumaş bandıdır. Yumuşakça büzülmüş pliseler yapmak için bant yukarı çekilir ve perde, banttaki dokuma cepler içine yerleştirilmiş kancalar kullanılarak bir kornişe takılır.


Ekstrafor (Heading) Bir lastik kılıfı veya bir perdenin üst kısmındaki kumaş kıvrımıdır. Aynı zamanda, büzülmüş bir fırfırın üzerindeki dar kenarı


El dikişi (Running stitch) Dikiş ve büzgü için kullanılır (büzgü için normalde iki paralel dikiş sırası çalışılır). El dikişinin yapımı çabuktur ama iğne ardı dikiş kadar sağlam değildir.


Elbise kumaşından şerit (Self-stay) Giysi kumaşının şeridinden yapılan ve ayrı bir sağlamlaştırma parçası olarak veya potluğu azaltmak için kullanılan parça


Elde dikilen gizli dikiş (Prickstitch) Elde çalışılan küçük, aralıklı iğne ardı dikiş, genelde fermuar takılırken görünmez dikiş çalışmak için kullanılır.


Elde tutturma dikişi (Slipstitch) Katlanmış kumaş katını başka bir kata tutturmak için kullanılan, el ile çalışılan kenar bastırma dikişi. Hızlı elde tutturma dikişine de bakınız.


Enlemesine kat (Crossways fold) Genelde geniş veya değişik şekillerdeki kalıp parçalarına uyum sağlaması için, kumaşın kesim aşamasında yapılan enlemesine kumaş katıdır.


Enlemesine kumaş çizgisi (Crossways grain) Bir kumaş üzerinde, kumaşın bir kenarından diğer kenarına, düz çizgiyi keserek uzanan enlemesine ipliklerin yönüdür.


Embrodery nakış Bouqle Yarn


Etek Skirt


Etek boyu ölçer (Skirt marker) Etek ucunda doğru bir işaretleme için, dikey cetveli ve tebeşirle doldurulmuş püskürtme pompası bulunan ayarlanabilir cetvel


Etek düğmesi Sweep button


Ezme tahtası (Pounding block) Tabanı, kalın kumaşlardaki kırışıklıkları, buhar verdikten sonra ezmek için kullanılan ağır gereç
Alıntı ile Cevapla