Tekil Mesaj gösterimi
  #6  
Alt 7 November 2008, 14:29
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Örgü-dantel-nakış Dikiş Terimleri Sözlüğü

Fermuar ayağı (Zipper foot) Tek ayaklı dar makine ayağıdır. Bu ayak ayarlanabilir ve iğnenin ister sağ ister sol tarafına yerleştirilebilir. Fermuar takarken iğnenin dişlere yakın dikmesini sağlar.


Fermuar (Zip) Çeşitli tür, en ev uzunlukta mevcut olan, yaygın kullanılan bir tutturma gerecidir. Zincir ve sargı fermuarlar bir dizi amaç için kullanılırlar; gizlenmiş fermuarlar genelde etek ve elbise açıklıklarında kullanılır; daha kalın, uzun ve açık uçlu fermuarlar ceketler için uygundur. Fermuarlar giysideki konumlarına bağlı olarak farklı şekillerde dikilir (örn. katlanmış kumaşa dikilen bir fermuar dikişin üstünde ve kapalı fermuar dikişin içinde kullanılır).


Fermuar kapağı (Zip fly) Fermuar ve fermuar dişlerini kapatan giysinin dışındaki uzantı


Fermuar muhafazası (Zip guard) Giysinin alt katlarını ve asıl kumaşını fermuarın dişlerinden koruyan kumaş pervazı


Fermuarla veya düğmelerle açılıp kapanan bölüm (Fly) Fermuarı veya düğmeleri gizleyen, genelde şort ve pantolonlarda kullanılan düzgün açıklık


Fırfır, Farbela (Ruffle, Frill) Tek veya çift kumaş katından yapılan, dekoratif büzgülü süs. Fırfırlar farklı görünümler için farklı şekillerde büzülebilir. (örn. Bir ekstraforla, çift kat kenarlar ile veya giysi yaka hattında dairesel bir fırfır olarak).


File Mesh


Fisto, kuş gözü Eyelet


Fitilli kadife (Corduroy) Havlı, pamuklu kumaş


Flanel (Flannel) Yünlü kumaş


Flat-fell dikiş yeri (Flat fell seam) Makine dikişli, kendinden kapalı, düz, sağlam, dayanıklı ve genelde spor giysilerde kullanılan dikiş yeri


Flok (Flock) Sentetik kumaş


Fransız dikişi (French seam) Sağlam, düzgün, dar bir rötuş ile, kendinden kapalı makine dikişli; sadece düz kumaş kenarlarında kullanılan dikiş, bu dikiş, dikiş paylarının görüldüğü ince ve saydam kumaşlar için idealdir. Taklit Fransız dikişine de bakınız.


Fransız eğrisi (French curve) Kenarı, bir kalıp bölümünde kavisli ayarlamalar yapmak için kullanılan (örn. Bir kol oyuğu veya yaka hattında) ölçme aleti. Kompleks Fransız eğrisine de bakınız.


Fransız teyeli (French tack) İki kumaş katını birbiri ile gevşekçe bir arada tutmak için ve genelde serbest olarak asılı duran astarı, yerinde tutmak için, parçanın asıl eteğine tutturmada kullanılan dikiş
Alıntı ile Cevapla