Tekil Mesaj gösterimi
  #11  
Alt 7 November 2008, 14:32
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Örgü-dantel-nakış Dikiş Terimleri Sözlüğü

Kadife devore (Devoré velvet) Desenli ipek kumaş


Kalça yeri çizgisi (Hipline) Kalçaların en geniş yeri etrafındaki yatay çizgi; pantolon veya etek için bir kalıp ölçüsü seçerken, bel ölçüsünden ziyade bu ölçü dikkate alınmalıdır. Bir kalıbı değiştirmede önemli bir ölçüdür.


Kalıp işaretleri (Pattern markings) Kumaş çizgisini, kalıp parçasının kat üzerindeki yerini göstermek için (her uçta, kalıp kat çizgilerini gösteren kavisli oku olan düz çizgi) bir kalıp üzerine basılan semboller ve çentik, pens, düğme iliği, pli gibi dikiş detayları. Kalıp işaretleri işaret aracı (örn. terzi kalemi) veya iplik izi (örn. bol teyel) kullanılarak kumaşa transfer edilir.


Kamalı reçme (Flatlock / straddie stitch)


Kanal reçme Channel Stitch


Kapalı kenar (Enclosed edge) Bir dikiş yeri veya biye arasında sandviç yapılan veya gizlenen işlenmemiş kumaş kenarı; bir giysi parçasını düzeltir ve sağlamlaştırır.


Kapri (Capri) Baldırı saran diz altı pantolon


Karın pensi abdominal dart (belly dart)


Kapşon Hood


Kaşmir (Cashmere) İnce, yumuşak, yünlü kumaş


Kat kat kesme (Layering) Kumaş fazlalığını yok etmek ve dikişin düz uzanmasını sağlamak için, kumaş katlarını, dikiş payında, farklı genişliklerde kesme işlemi


Katyonik (Cationic) Negatif yüklü ve noniyonik bileşenlerle karışan madde. Bu fark sayesinde pigment giysi boyaması büyük ölçüde kolaylaşmıştır.


Kauçuk (Rubber fabric) Lateks madde


Kavisli dikiş yeri (Curved seam) Birleştirildiklerinde giysinin bir bölümünü oluşturan (örn. Göğüsün üzerinde, belde ve kalçalarda) iki farklı şekillendirilmiş kenarlı, makine dikişli dikiş yeri


Kayık yaka Boat neck


Kemer biriti (Belt carrier) Bir kumaş şeridi veya iplik zincirden yapılan, genelde bir giysinin yan dikişlerine takılan, kemeri desteklemek için kullanılan halka.


Kemer sertleştirici (Belt stiffening) Belin iç kısmına, sertlik sağlaması ve kemerin şeklini koruması için uygulanan esnek, destekleyici kumaş (uygun kalınlıkta ütülü tela genelde gereken sertlik oranını elde etmede kullanılır.)


Kemer tokası malzemeleri –

Kemiksi maddeden çubuk geçirme (Boning) Dar giysileri sertleştirmek ve şekillendirmek için kullanılan dar naylon veya plastik şerit genelde askısız gece kıyafetlerinin beden kısmında kullanılır; ince kumaşları korumak için uçları kaplanabilir.


Kenar dikişi (Overedge stitch) Dikiş payının kenarında çalışılan, tek bir harekette çok dar bir dikiş yeri diken ve düzelten önceden ayarlanmış makine dikişi; genelde dikiş payının kumaşın ön yüzünden göründüğü ince kumaşlarda kullanılır.


Kenar dikişi (Edgestitch) İnce kumaşlarda, zikzak dikişe alternatif olarak kullanılabilen bu dikiş kıvrım yerlerini ve pervazları, sökülmelerini önlemek için, işlenmemiş kenarlarını alta kıvırarak ve küçük bir kıvrım yeri dikerek düzeltmek için kullanılır. Aynı zamanda giysi parçasının ön yüzünde, tamamlanmış kenarda, dikiş yerinde veya kat kenarında çalışılabilir.


Kenar şeridi (Welt)

Kesik aralığı (Vent) Katlanmış açıklık (örn. bir ısmarlama ceket veya paltonun etek kıvrım yeri ve kol açıklıklarında)


Kesim çizgisi (Cutting line) Bir kalıp parçası üzerinde kesim kılavuzu olarak kullanılan kesiksiz, basılı çizgi ( çok ölçülü bir kalıbın, ilgili giysi parçası üzerinde birkaç kesim çizgisi vardır).


Keten kumaş (Linen) Keten bitkisinin doğal liflerinden yapılan keten kumaş, serin tutan ve oldukça emici kumaşlar yapmak için, bir dizi kalınlıkta ve kalitede dokunur.


Kılçık (Swift) Karton fiyat etiketini giysiye tutturan plastik parça


Kırışmaz yün kumaş (No-crease wool)

Kırpıntı (Clip) Çentik, kat yeri, ön orta çizgisi veya pens yeri gibi kalıp işaretlerini göstermek için yapılan kumaş kenarındaki küçük kesiktir. Kumaşın ön yüzüne çevrildiğinde sivri bir uç elde etmek için (örn. bir yaka ucu) veya düzgün bir kavis oluşturmak için dikiş payları da kesilebilir.


Kısmi katlama (Partial fold) Bir kumaş katlama yöntemidir; kumaşın bir bölümü katlanmış çift kat oluşturur ve diğeri tek kat oluşturur.


Kıvrım (Crease) Ütülenmiş kumaş katının oluşturduğu çizgi


Kıvrım yeri (Hem) Bir giysi parçasının düzeltilmiş alt kenarı (örn. Bir giysinin veya perdenin alt kısmı veya düz bir kolun alt kenarı). Kıvrım yerleri elde veya makinede, çeşitli şekillerde tamamlanabilir, kullanılan yöntem, kumaşın kalınlığı veya yapısına bağlıdır (örn. elde kıvrılmış kıvrım yeri ince kumaşlar için idealdir ancak çift kat dikilmiş kıvrım yeri, ekstra geniş kıvrım yerlerine veya kalın kumaşlara destek verir). Kıvrım yerleri rötuşları kumaşın ön yüzünden görünmeyebilir veya dekoratif özellikte yapılabilir.


Kıvrım yeri çizgisi (Hemline) Kıvrım yerinin boyunca işaretlendiği ve dikiş payının dikiş için tersine katlandığı kat çizgisi; bir parçanın tamamlanmış alt kenarı


Kıvrım yeri dikişi (Kıvrım yeri dikişi) İster dikey, ister yan kıvrım yeri dikişi olarak çalışılan, bir parçanın tersinde görünmez kenar baskısı olarak kullanılan el dikişi; aynı zamanda iç kenarları sağlamlaştırmak için kullanılır (örn. bir yakada veya manşetlerde).


Kirli ürün (Dirty product) Çevreye olumsuz etkisi bulunan ürün


Klapa (Lapel) Ceketin veya tişörtün üst düğme ile yaka arasında kıvrılan kısmı.


Kol düğmesi Cuff Links


Kol ekstraforu (Sleeve heading) Kolun üst kısmını doldurmak için ve kolun üst kısmında bir kumaş rulosu oluşturmak için kullanılan dar şerit tampon


Kol oyuğu (Armhole) Kol için giysideki açıklık


Kol tahtası (Sleeve board) Genelde ütü tahtasının yanında bulunan, dikiş yerlerini ve giysinin dar bölümlerini ütülemede kullanılan küçük, dar tahta


Kompleks Fransız eğrisi (Complex French Curve) Fransız eğrisine benzer ancak kalıp parçalarında düz kenarları ölçmede kullanılan ölçme aleti. Aynı zamanda düğme iliği kılavuzları ve dikiş payı izleri de var.


Kopça (Frog fastening) Bir uzun fitil veya kordon rulosu ile yapılan, dört üst üste binen halka olarak düzenlenen ve ortadan dikilen dekoratif bir tutturma gereci. Dekoratif Çin top düğmesi ile birlikte, genelde ceket ve uzun paltolarda kullanılır.


Kopça (Hook-and-eye fastener) Düzgün bir birleşmenin gerekli olduğu (örn. bir bel bandında) kumaş bölümlerinde üst üste binen kenarları birbirine tutturmak için kullanılan iki parçalı metal tutturma gereci


Kordon Drawcord


Kostümlük keten (Suiting linen)

Kot (Denim) Dayanıklı pamuklu kumaş


Krep saten (Crepe-backed satin) Sentetik kumaş


Krep (Crepe) Yünlü kumaş


Krepon (Crepon) Sentetik kumaş


Krinkle kumaş (Crinkle fabric) İnce pliseli ve kıvrımlı sentetik kumaş


Kruvaze etek Envelop skirt


Kumaş çizgisi (Grain) Dokuma bir kumaşta, boyuna ve enine iplik yönleri. Bu iplikler dik açılarda olduğunda, buna doğru kumaş çizgisi denir.


Kumaş çizgisini takip eden çizgi (Grainline) Bir kumaş çizgisini takip eden çizgi (Bir kalıp parçası üzerindeki düz ok, kalıbın yayılıp o çizgi boyunca kesileceğini gösterir.)


Kumaş fazlalığını dağıtma (Ease) Dikişin bir bölümü diğeriyle biraz eksik olarak birleştiğinde, büzgü oluşturmadan kumaş fazlalığını dağıtma işlemidir.


Kumaş kenarı (Selvedge) Dokuma bir kumaşta, boyuna (çözgü) ipliklere paralel olan tamamlanmış kenar


Kumaş kesme makası (Bent-handled shears) Kumaş kesme makası; açılı alt makas kumaşın kesilirken düz uzanmasını sağlar


Kumaşı makinede iğne üzerinde döndürme (Pivoting) Keskin bir köşeyi dikmede kullanılır. Makine, iğne kumaşın içindeyken durdurulur, ayak kaldırılır ve kumaş döndürülür. Sonra ayak tekrar indirilir ve dikmeye devam edilir.


Kumaşın ön yüzü (Right side) Tamamlanmış giysi parçasının görünen kısmı olarak görünmek üzere tasarlanmış kumaşın dış yüzü. Kumaşın ön yüzü giysi parçalarını kesip çıkarırken ve hazırlarken çok önemli olur; talimatlar kalıp çizelgesinde verilir.


Kumaşın renk verme miktarını ölçen alet Crockmeter


Kumaşın ters yüzü (Wrong side) Tamamlanmış bir giysinin iç kısmında olması gereken kumaşın ters yüzü (örn. havlı bir kumaşın düz tarafı, baskılı bir kumaşın baskılı olmayan tarafı. İşaretler tamamlanmış giysilerin önünde görünmemeleri için giysinin ters yüzüne yapılmalıdır.


Kumaşın verevi (Bias) Kumaşın üzerinde ne enine ne de boyuna uzanmayan çapraz çizgidir. “Gerçek” verev, kumaşın boyuna uzanan çizgi, enine çizgiye doğru katlandığında, 45 derecelik açıda oluşan çapraz çizgidir. Verev kesilen kumaşta iyi kıvrım oluşturur.


Kumaş yumuşatıcılar fabric softeners


Kuru renklendirici Pigment


Kuru temizleme Dry cleaning


Kuşak abdominal belt (cummerband)


Küçük makas (Small scissors)

Kürk kumaşı (Fur fabric) Aynı zamanda sahte kürk de denilen sentetik kumaş parlak renkli olabilir
Alıntı ile Cevapla