Tekil Mesaj gösterimi
  #15  
Alt 7 November 2008, 14:36
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Örgü-dantel-nakış Dikiş Terimleri Sözlüğü

Paltoluk kumaş (Coating) Kalın, yünlü kumaş


Pamuk krinkle Aynı zamanda Krepon adı verilen pamuklu kumaş


Pamuk (Cotton) Pamuk bitkisinin tohum zarfını kaplayan lifli saçlarından yapılan, yumuşak, dayanıklı ve ucuz kumaşlara dokunan pamuk, geniş bir dizi terzilik ve yumuşak mefruşat için kullanılır. Pek çok kalınlıkta mevcuttur ve sentetik kumaşlarla iyi karışır.


Pamuklu kadife (Cotton velvet) Havlı, pamuklu kumaş


Pat bandı (Placket bands) Bir açıklığın iki yanını tamamlamak için kullanılan, üst bedenden aşağı doğru yarıda duran, genelde iki şeritten oluşturulan ama bazen tek şerit olarak kesilebilen kumaş şeritleri


Pat (Placket) Giysinin giyimini kolaylaştırmak ve rahatça oturmasını sağlamak için kullanılan tamamlanmış açıklık (örn. yaka hattında ve manşetlerde).


Payetli kumaş (Sequin fabric)

Pens (Dart) Kumaşı vücudun etrafında şekillendirmek için bir giyside kullanılan gittikçe azalan, dikilmiş kumaş katıdır. Pensler (örn. Fransız pensi ve dış pens) genelde kadın giysilerinde, göğüs ve kalçada rahatlık sağlamak için kullanılır; küçük pensler arka omuz ve dirsekleri şekillendirir. Pensler farklı yöntemlerle hazırlanabilir.


Perde ağırlığı (Curtain weight) Bir perdenin etek kıvrım yerine, perdenin düzgünce asılmasını sağlamak ve şişmesini engellemek için yerleştirilen ağırlıktır, giysi dikiminde de kullanılır.


Perdelik kumaş (Glazed cotton) Chintz olarak da bilinen pamuklu kumaş


Perdelik kumaş (Chintz) Pamuklu kumaş


Pervaz (Facing) Bir giysinin iç kısmına yerleştirilen ve işlenmemiş kenarları tamamlamak için kullanılan (örn. bir yaka hattında, ön veya arka ceket açıklığında veya kolda) kumaş katıdır. Tokluk için telalanabilir. Şekilli bir giysi kenarında, pervaz aynı şekilde kesilir, makine dikişi ile giysi parçasına tutturulur, tersine katlanır, sonra rahat bir tamamlama için astara veya kumaşa düz olarak elde dikilir.


Petek örgü Honey comb / gofret


Plan (Layout) Kesilmeye hazır kumaş üzerine kalıp
parçalarının serileceği yerin kılavuzu


Pli (Tuck) Düz kumaş çizgisi boyunca oluşturulan, potluğu gidermek veya çocuk giysileri, yazlık üstler ve gece kıyafetlerini içeren bir dizi giyside dekoratif bir özellik vermek için kullanılan dikilmiş kumaş katı. Çeşitli türde pliler (örn. İğne plisi, aralıklı pli, kabuk pli) farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir.


Plise (Pleat) Çoğu zaman kısmi olarak dikilen, fazlalığı daraltmak için kullanılan, çoğunlukla eteklerde ve elbiselerde bel yerini şekillendirmek için kullanılan ama aynı zamanda perde ekstraforlarında ve karyola eteklerinde ve dekoratif özelliği ile kollarda ve bluzlarda çalışılan eşit kumaş katı. Çeşitli plise türleri (örn. çark plise, kutu plise, ters plise) farklı yöntemler kullanılarak yapılır.


Plise makinesi (Pleater) Büzgü veya elastikiyet için kumaşları hızlıca büzmek ve dikmek için kullanılır. Kumaş, kumaşı plise yapan, elle çalışan bir dizi makaraya sarılır, sonra pamuk veya lastik geçirilmiş bir iğne sırası ile dikilir.


Polar fleece (Polar kumaş) Sentetik kumaş


Poli keten (Poly linen) Keten görünümlü sentetik kumaş


Polyester krep (polyester crepe) Hafif, sentetik kumaş


Poplin Pamuklu kumaş


Prenses dikişi (Princess seam)

Prova mankeni (Dress form) Giysilerin oturması için kullanılan, özellikle, giysinin vücuda tam, düzgün bir şekilde oturması gereken ısmarlama çalışılan giysiler için yararlı olan gerçeğe yakın vücut şeklidir. Bir dizi beden ölçüsünde ve ayarlanabilir şekilde mevcuttur.


PVC kumaş (PVC fabric) Sert, gözenekli olmayan, sentetik kumaş


Punteriz Stopstitch/Bartack


Rayon Lif üretmek için yeniden üretilen selüloz bitkisi. Rayon kumaşlar emicidir ve giyimi rahattır ancak çabuk kırışırlar.


Reçme Covering Stitch


Rengin kumaşa geçiş hızı Exhaustion rate


Renk Haslığı Color fastness


Renkölçer colorimeter


Renk verme (Crocking) İşlenmiş kumaşın basınç altında beyaz kumaşa bıraktığı renk miktarı


Roba Yoke


Ronyan baskı Discharge print


Rulo brit (Rouleau carrier) Dar bir kumaş şeridi ile yapılan ve kemeri desteklemesi için bel bandına dikilen veya giysinin yan dikişlerine takılan halka


Rulo halka (Rouleau loop) Dar bir kumaş şeridinden yapılan; genelde düğün ve gece kıyafetlerinde, dekoratif bir tutturma gereci olarak yuvarlak veya kubbe biçiminde düğmeler ile kullanılan tutturma gereci
Alıntı ile Cevapla