Tekil Mesaj gösterimi
  #16  
Alt 7 November 2008, 14:37
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Örgü-dantel-nakış Dikiş Terimleri Sözlüğü

Sabitleme dikişi (Stitch-in-the-ditch) Sabitlik sağlamak için kullanılan kısa dikiş (örn. Bir bel bandının yan dikişlerinde lastiği düz tutmak ve kıvrılmasını önlemek için)


Saf naylon (Pure nylon) Emici olmayan sentetik kumaş


Sağlamlaştırma dikişi (Staystitching) Dikiş payının hemen içine, onu sağlamlaştırmak için esmemesini ve kopmasını önlemek için çalışılan düz makine dikişi (örn. Gevşek dokunmuş veya yumuşak makine örgüsü kumaş).


Sağlamlaştırma parçası (Stay) Sadece sağlamlaştırma amacıyla giysi parçasının belirli bir bölümüne dikilen küçük kumaş parçası veya şeridi


Sağlamlaştırma (Reinforcement) Zorlanmaya maruz kalan giysi bölümünü (örn. düğme iliği) sağlamlaştırmak için, alt parça, ekstra dikiş sırası veya kumaş yaması kullanma


Saten dikiş (Satin stitch) Elde veya makinede çalışılan bu dikiş, bir kumaş alanını kaplamak için birbirine çok yakın çalışılan düzgün, paralel dikişlerden oluşur. Saten dikiş bir düğme iliğinin kısa uçlarını sağlamlaştırmak ve sadece dekoratif amaçlar için kullanılır.


Self-bound dikiş (Self-bound seam) Makinede dikilen, kendinden kapalı dikiş genelde kolay aşınmayan ince kumaşlarda kullanılır.


Self-enclosed (kendinden kapalı) dikiş (Self-enclosed seam) Düzgün, dar bir tamamlama için işlenmemiş kenarların dikişle kapatıldığı dikiş. Fransız ve Taklit Fransız dikişi, flat-fell dikiş ve self-bound dikiş bütün kendinden kapalı dikiş örnekleridir.


Sentetik kumaş (Synhetic fabric) Ekonomik, dayanıklı, kırışmayan (ama çok emici olmayan) kumaşlar olarak dokunan, kimyasal olarak gaz, petrol, alkol, su ve hava bileşimlerinden yapılan lifler


Sererek kurutma Line dry / dry flat


Shantung İpekli kumaş


Sıkı dokunmuş kumaş (Ticking) Pamuklu kumaş


Sırt tahtası (Seam roll) Şekilli giysi bölümlerini ütülemeye yardımcı olarak kullanılan gereç


Sıvı işaret kalemi (Liquid marking pen) İşaretleme gereci iki türde mevcuttur. Bir türünde işaretler 48 saat sonra yok olur, diğerinde yıkanarak çıkar.


Singer dikişi (Lockstitch) Halka dikişi olarak da bilinen bu el dikişi iki kumaş katını birleştirmede kullanılır.


Spandeks (Spandex) İnce sentetik kumaş


Sülfile dikişi (Overcast stitch) İşlenmemiş kumaş kenarlarını kapatmak için kullanılan kenar el dikişi


Sülfile makası (Pinking shears) Tırtıklı bıçakları olan, aşınmaya dayanıklı kumaşlarda (örn. yünlü kumaşlar) bir dikiş yerini düzeltmek için kullanılan kesme aleti


Süprem (Single Jersey) Örülmüş yünlü kumaş
Süveter, kazak Jumper


Şarmöz (Charmeuse) Hassas, saten dokuma, sentetik kumaş


Şerit (Piping) Verev kesilen kumaş şeritlerinden yapılan, ister düz, ister yuvarlak bir biye oluşturmak için yerleştirilmiş bir kordon ile yapılır; özellikle yumuşak mefruşatlar olmak üzere bir dizi giysi parçasında kullanılır.


Şev yapılmış köşe (Mitred corner) Kumaş bir köşede birleştirildiğinde veya etrafında şekillendiğinde oluşan verev dikiş (örn. kıvrım yerlerinin bir kolun kesik aralığının köşesinde veya bir perdenin altında birleştiği yerler). Dikişten sonra, fazlalık kumaş alt tarafta kesilir.


Şifon (Chiffon) İpekli kumaş
Alıntı ile Cevapla