Tekil Mesaj gösterimi
  #17  
Alt 7 November 2008, 14:37
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Örgü-dantel-nakış Dikiş Terimleri Sözlüğü

Tafta (Taffeta) İpekli kumaş


Taklit Fransız dikişi (Mock French seam) Fransız dikişinde olduğu gibi ama kavisli bir kumaş kenarında kullanılır.
Fransız dikişine de bakınız.


Tayt Leggings / tight


Tek yönlü tasarım (One-way design) Kumaşın uzunluğu boyunca tekrar eden kalıp, şerit veya desen. Tek yönlü tasarımı kullanırken, bütün kalıp parçaları kumaşın üzerine yerleştirilmelidir böylece tasarım her parçada yukarı doğru yönde olur.


Tela (Interfacing) Bazı bölümlere (bir bel bandı, yaka veya manşetlerde) eklenmiş sertlik, şekil ve destek vermek için, giysi ve pervaz arasına yerleştirilen özel tasarlanmış kumaş. Kullanılmakta olan giysi kumaşına uyması için ince, orta kalınlıkta ve kalın olarak yapılır. Dokuma olmayan tela genel kullanım için idealdir; dokuma kanvas tela terzilikte kullanılır. Ütülü tela’ya da bakınız.


Telayı kumaşa tutturma dikişi (Padstitch) Genelde terzilikte, kanvas telayı kumaşa sıkıca tutturmak için kullanılır (örn. bir ceket yakasında). Dikişler kısa ve birbirine yakın çalışıldığında (kısa zikzak tela tutturma dikişinde olduğu gibi), kumaş üç boyutlu olarak şekillenir; uzun ve aralıklı olduklarında (uzun paralel tela tutturma dikişindeki gibi), dikişler telayı kumaşa tutturur.


Ters dikiş (Reverse stitching) Dikişin başlangıcında ve sonunda, kesmeden önce iplikleri düğümlemek için, kısa bir mesafe için geriye çalışılan düz makine dikişi (çoğu dikiş makinesinin, dikişi çevirmek için, bastırılabilen bir düğmesi vardır).


Tersine çevrilebilir kumaş (Reversible fabric) Her iki yüzünün de ön yüz olarak kullanılabileceği şekilde dokunan kumaş


Terzi kalemi (Dressmaker’s pencil) Bir ucunda silme fırçası olan, kumaş üzerinde çizgi işaretlemek için kullanılan (örn. Pensler veya pliler) tebeşir kalemidir.


Terzi karbon kağıdı (Dressmaker’s carbon paper) Bir dizi renkte mevcut olan, kalıp işaretlerini kumaşa geçirmek için işaretleyici teker ile birlikte kullanılan kağıttır.


Terzi tebeşiri (Tailor’s chalk) Çeşitli renklerde mevcut olan bu tebeşir kumaşı işaretlemek için kullanılır ve fırçalanarak kumaş yüzeyinden çıkarılır.


Teyel (Tacking) Son dikişten önce kumaşı yerinde geçici olarak tutmak için veya birbirine takılmadan önce giysi bölümlerini birleştirmek için elde veya makinede yapılan uzun dikiş


Teyel sökme aleti (Stitch ripper) Kavisli bir ön kenarı olan, dikişleri kolayca ve çabuk kesmede kullanılan alet


Traşlı kadife havlu Terry velour


Toka, kopça Claps


Torbalı cep Hanging pocket


Triko (Tricot): Üç aşamalı zikzak dikişe bakınız.


Tuhafiye malzemesi (Notion) Giysi dikiminde kumaş dışında kullanılan malzeme. Giysi yapımı için gereken tuhafiye malzemeleri normalde kalıp çizelgesinde listelenmiştir ve tela kumaşları, biyeler, tutturma gereçleri, bantlar, lastikler ve şeritleri içerir.


Tutturma dikişi (Pickstitch) Genelde yakalarda kullanılan, üst dikişe alternatif olarak kullanılabilen dekoratif yüzey dikişi


Tülbent (Cheesecloth) Gevşek dokunmuş, pamuklu kumaş
Tüy (Pile) Kumaşın yüzeyindeki kabartılmış iplik veya püsküller (örn. kadifenin üzerinde.) Tüyler Bir giysi parçasının tüm bölümlerinde aynı yöne bakmalıdır.


Tweed (modern ve geleneksel) Yünlü kumaş


Tulum Rumper
Alıntı ile Cevapla