21 April 2009, 07:59
|
|
|
|
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
|
|
Cvp: Sofra düzeni & servis
MASA DÜZENLEMESİ
Bir yemek masasına önce dikkatle örtü altlığı yerleştirilir. Örtünün katları tam masanın ortasına gelecek şekilde yayılmalıdır. Masanın düzenlenmesi iki şekilde planlanır:
• Masa çevresi, yemek tabakları ve diğer sofra araçlarının yerleştirileceği yer.
• Masa ortası, masa süslemesinde yararlanılacak alan.
Düzenlemede, masanın ortasının ya da çevresinin ele alınmasında kesin bir önceliğe gerek yoktur. Ancak yemeğin özelliklerine göre masanın ortası çevresinin düzenlenmesinden sonra belirleneceğinden çevreye öncelik verilmesi uygun olabilir.
Masa çevresinin düzenlenmesine yemek tabaklarının yerleştirilmesiyle başlanır. Yemek tabağı, masaya oturacak kimsenin tam önüne gelecek şekilde, masa kenarından 2,5 cm ya da başparmağın ilk boğumu kadar uzağa konur. Yenilecek yemek adedi kadar tabağın üst üste konulmasına gerek yoktur. Yemek listesinde çorba varsa, yemek tabağının üzerine çorba tabağı konulabileceği gibi, çorba tabağının yalnız başına konulması da mümkündür.
Tabağın sol tarafına çatal, sağ tarafına bıçak, eğer çorba içilecekse bıçağın sağ tarafına da kaşık konur. Çatal, bıçak ve kaşık tabakla aynı hizada, sapları oturan kimseye doğru duracak şekilde yerleştirilir.
Yemek listesinde bulunan yemeklerin çeşit ve miktarına göre tabağın sol tarafına yerleştirilecek çatal ve sağ tarafına yerleştirilecek bıçak ve kaşığın miktarları saptanır. Örneğin çatalla yenilecek birden fazla yemek düşünülmüşse, yemek adedi kadar çatal yerleştirilir. İlk yemek balıksa, çatalların en soluna bir de balık çatalı konulmalıdır. Buna uygun şekilde bıçakların sağına da balık bıçağı yerleştirilir. Eğer yemek listesinde çorba yoksa, kaşık yerleştirilmesine gerek yoktur. Çatal, bıçak ve kaşıklar, tabaktan uzak ve dağınık olmaksızın, her konuğun yemek servislerini diğerlerinden ayırt edebilmesine olanak sağlayacak şekilde özenle konulmalıdır.
Yemek tabağının sol ön yanına salata tabağı, tam ön tarafına ise tatlı kaşığı ve çatalı konur. Tatlı için çatal ve kaşığın önceden yerleştirilmesi kesin bir kural değildir. Bu servis, tatlının sunulduğu sırada da yapılabilir. Öte yandan sunulacak çerez arasında tereyağı da varsa salata tabağının ön tarafına bu besin maddesi için bir tabak konulabileceği gibi, salata tabağından da yararlanılabilir. Tereyağı tabağının içine tereyağı bıçağıyla ekmek konulmalı ve servis sonunda kaldırılmalıdır. Eğer tereyağı servisi için salata tabağından yararlanılmışsa, yerine yeniden bir salata tabağı yerleştirilmelidir.
Yemek tabağının ön tarafına ise, yemekte alınacak içeceklerin cinsine göre uygun bardaklar yerleştirilir. Her içecek için masada ayrı bir bardağın bulundurulması geleneği terk edilmekle birlikte, bugün genellikle masada su bardağı, beyaz ve kırmızı şaraplar için olmakla birlikte bugün üç bardak yerleştirilmektedir. Yemekte rakı sunulması halinde, su bardağının sağına rakı kadehi konur ve şarap bardakları kaldırılır. Bardakların yerleştirilmesinde, en büyük bardak olan su bardağı sol tarafa konularak, diğerleri aynı sıra üzerinde yan yana dizilir. Ya da yarım bir yuvarlak oluşturacak biçimde yerleştirilir. İştah açıcı içkiler, genellikle masaya oturulmadan önce alınır. Servis başlamadan, masaya oturduktan sonra iştah açıcı içki verilmesi halinde, su bardağının sağına içkinin türüne uygun bir bardak daha konulabilir.
Peçete, yemek tabağının soluna ya da yemek tabağının içine konur. Tuzluk ve biberlik, oturanların rahatça uzanabilecekleri mesafede bulundurulmalı, imkanlar oranında iki servis arasına yerleştirilmelidir. Masaya konacak tuzluk ve biberlikler dolu ve nemlenmemiş olmalı, ayrıca sigara içenler için masa da tabla da bulundurulmalıdır.
MASA ORTASI VE SÜSLEME
Masa ortasının süslenmesi, yemekle ilgisi olmayan gereksiz bir gösteri değildir. Masa süslenmesi, yemeğe ve sofraya verilen önemi simgelemektedir. Öte yandan masa çevresiyle ortasını düzenlemenin bir bütün oluşturduğu unutulmamalı ve masa ortasının süslenmesi, yemek odasına ve eve hakim olan ortamdan soyutlanmamalıdır. Evin genel havasından farklı bir süsleme biçiminin uygun düşmeyeceği kuşkusuzdur. Bu yüzden evdeki olanakların dışındaki unsurlardan yararlanma, süslenmeye zorlama ve sunilik vereceğinden, böyle bir izlenim doğurabilecek yabancılıklardan kaçınılmalıdır. Ayrıca, her ne şekilde olursa olsun, sadelikten uzaklaşmanın süsleme olayına anlamını kaybettireceği ve sıkışıklığın da rahatsızlık vereceği göz önünde bulundurulmalıdır. Kimi zaman sade bir çiçek ya da ince uzun mumlar bile yeterlidir, masanızı şirin göstermede.
|