Cvp: Tarihte Bugün
Türk ve Dünya Tarihinde 20 Mayıs Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1622 : Osmanlı İmparatorluğu'nda isyancılar, ordu ve yönetimde yenilik taraftarı Padişah II. (Genç) Osman'ı tahttan indirip öldürdüler.
1795 : Fransa'da kadın kulüpleri kurulması yasaklandı.
1920 : İlk hemşire okulu, Amiral Bristol Hemşire Mektebi hizmete girdi.
1928 : Türkiye'de uluslararası rakamlar kabul edildi.
1932 : Avusturya şansölyeliğine Hıristiyan Sosyalist lider Engelbert Dollfuss seçildi.
1947 : Adana'da İplik ve Dokuma İşçileri Kongresi yapıldı.
1948 : Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde imam-hatip kursları açılmasına karar verdi.
1955 : Akis dergisi yazı işleri müdürü Cüneyt Arcayürek tutuklandı.
1959 : Vatan gazetesi yazarlarından Sadun Tanju, saldırıya uğradı.
1961 : 27 Mayıs sonrası ilk büyük işçi mitingi, Eskişehir'de binlerce işçinin katılımıyla yapıldı.
1964 : İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi dışında, üniversite ve yüksek okullara girişte merkezi sınav sistemi getirildi.
1965 : Ürgüplü Kabinesi'nin Adalet Bakanı İrfan Baran "141 ve 142 kaldırılsa komünizm önlenemez," dedi.
1971 : Kısa adı TÜSİAD olan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği kuruldu.
1974 : Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi davasından yargılanan ve 2 yıldır tutuklu olan sinema sanatçısı Yılmaz Güney genel aftan yararlanarak tahliye oldu.
1981 : Özgürlük Yolu ve kısa adı DHKD olan Devrimci Halk Kültür Dernekleri adıyla bilinen Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi davası Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi'nde başladı.
1989 : Çin'de Başbakan Li Peng Pekin'de sıkıyönetim ilan etti.
1990 : Romanya'da; İon İliescu cumhurbaşkanı seçildi.
1999 : PKK yöneticilerinden Şemdin Sakık ve kardeşi Arif Sakık idam cezasına çarptırıldı.
2007 : 1 aydır çeşitli aralıklarla devam etmekte olan Cumhuriyet Mitinginin sonuncusu çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle Samsunda düzenlendi. Mitinge katılmak isteyen onbinlerce kişi Cumhuriyet Meydanı'nı doldurdu.
2008 : Şırnak’ta 200 kız öğrencinin eğitim gördüğü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda uyuz salgını çıktı. 180 öğrencide uyuz görülmesi üzerine, öğrenciler evlerine gönderilmeyerek okulda tedavi altına alındı.
2009 : Endonezya'nın Java adasının doğusunda uçak düştü. 97 kişi öldü.
|