Tekil Mesaj gösterimi
  #4  
Alt 31 May 2009, 17:52
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: Capoeira dansı Tarihi

Panderio

Eski Hint kültürünün bir ürünü olan ve İber Yarımadası'nda görülen Pandeiro düğünler evlilikler ve diğer dini törenlerde kullanılıyordu. Aynı Atabaque gibi Pandeiro da Brezilya'da yaşayan Portekizliler tarafından kullanılmaya başlandı ve kısa sürede Capoeira'nın bir parçası oldu.
Geleneksel yapıya sahip olan Pandeiro'lar eski zamanlarda yılan derisinden bile yapılırken genelde keçi derisini kullanır. Bu derinin çember gövdeye gerilmesiyle meydana gelen Pandeiro bilinen tef çalgısından farklı olarak teften daha geniştir.
Atabaque

Afrika ve Brezilya'da yayılmasından önce Atabaque aslında doğunun eski bir enstrümanıydı. İran ve Arap dünyasında ortaya çıkan Atabaque kısa süre sonra Afrika'da da yayıldı. Brezilya'ya Portekiz halkının kutlamaları ve dini geçit törenlerinde kullanılması amacıyla gelen Atabaque'nin bir diğer ülkeye giriş nedeni de göç eden doğu halkının geleneklerini peşlerinden getirmeleridir.
Değişik zamanlarda ülkeye giriş yapan bu enstrüman bu zaman farklarının etkisiyle de farklı çeşitler kazanmış ve farklı bölgelere özgü bir anlam kazanmıştır. Capoeira'nın müzik yapısına tam anlamıyla uyan Atabaque'nin Capoeira'nın vazgeçilmez enstrümanlarından birisi olması da uzun sürmemiştir.
Atabaque basit bir tanımla Capoeira roda'larında kullanılan geniş davullardır. Orijinalinde inek derisinin metal halkalar ip ve ahşap takozlarla gövdeye bağlanmasıyla meydana gelir.
Vuruş sistemi olarak Pandeiro ile neredeyse aynı sisteme sahiptir - üçüncü vuruşta vurgu olan dört vuruşlu bir sistem. Tipik olarak sağ sol SAĞ sağ düzenindeki el vuruş şemasını kullanır ve ellerin davul üzerinde kalmasından kaçınılmalıdır. Roda'larda genelde aynı ritmi kullanan Atabaque'nin maculelê ve miudinho için özel ritimleri vardır.
Atabaque yüksekliklere göre değişik isimler kazanır. En uzun atabaque'ye "rum" aynı genişlikte ama daha kısa olanına "rum-pi" ve en kısa olanına "le" ismi verilmiştir.
Agogo

Gege-Nagô mezhebinde "çan" anlamına gelen agogô Brezilya'ya Afrikalılar tarafından getirilmiştir. Dini törenlerde ve kutlamalarda kullanılan agogô Afro-Brezilyalılar tarafından yavaş yavaş Capoeira'ya da dahil edildi ve Capoeira'nın vazgeçilmez bir parçası oldu.
Geleneksel olarak atık olarak değerlendirilen metal parçalarından - teneke kutular veya makina parçalarından oluşturulan agogô günümüzde gerçek bir müzik enstrümanı olarak değerlendirilmekte ve birçok müzik dükkanında da görülebilmektedir. İki veya üç adet çanın tek bir kola bağlanmasıyla oluşan agogô ufak bir sopanın yardımıyla çalınmaktadır.

Reco Reco


Neredeyse Agogô kadar yeni bir Capoeira eklentisi olan Reco-Reco bambu veya şeker kamışının kesilerek oluşturulan bir bölümüyle yapılır. Bir ağaç parçasının düzgünce kesilerek şekillendirmesiyle de oluşturulabilir. Reco-Reco'nun yüzeyi pürüzlüdür ve bu yüzeye sürtülen metal veya ahşap çubuk sayesinde keskin ama kesik bir ses elde edilir. Genelde sokak roda'larında çitlere veya plastik şişelere sürtülerek çıkarılan Reco-Reco müziği Reco-Reco'nun gelişmiş müzik dükkanlarında satılmasıyla da herkesin ulaşabileceği bir biçime bürünmüştür. Reco-Reco roda'larda pek görülmeyen ama görüldüğünde de yabancı karşılanmayan bir müzik enstrümanıdır
Caxixi

Caxixi bir bakıma berimbaunun bir parçasıdır. Sağ veya sol elin ortadaki iki parmağına takılan çalgı ileri geri sallanarak çıkardığı sesle berimbauya eşlik eder. Basit malzemeyle örülen çalgının alt kısmına sesi daha iyi çıkarması için su kabağı parçası konulur. İçersinde ince boncuk yada fasülye mısır konulur. Çeşitli boy ve biçimlerde olabilirler. orkestrada tek başına da kullanılabilirler.
Alıntı ile Cevapla