Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 6 June 2009, 11:03
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Anonim Şirketin Hukuki Yönü

Anonim Şirketler sinirli sorumluluk taşimalari ve ortak olanlarin sadece katilma payini tehlikeye atmalari büyük meblaglarin toplanmasini gerçekleştirmektedir .Az bir para ile bilgi ve tecrübeye ihtiyaç olmaksizin, küçük tasarruf sahipleri, büyük işlere katilabilmektedir. Tasarruflarin menkul kiymetlere (hisse senetleri, tahviller) yatirilmasi, bir bakima mülkiyeti işler hale getirmekte, halkin katilmasini saglamaktadir. Tüzel kişiligin sagladigi ayrimci varligi ve örgütü mütehassis bir kadronun büyük imkanlari kullanmasina ve ekonomiye katkida bulunmasina sebep olmaktadir. Yine hamiline yazili hisse senetleri ile, tasarruf sahibi bulunmada, sifat itibari ile (memur , avukat, esnaf vb. ) mani olmaksizin ve bir sakinca bulunmadan bir işletmeye katilma imkani dogmaktadir. Yine bu hisse senetlerinin her zaman sermaye piyasasinda paraya çevrilebilmesi tasarruf sahiplerine avantaj saglar.
Tüzel kişiligin ve ortakligin devaminin,şirket ortaklarinin kişiliklerine bagli bulunmamasi özel bir istikrarin oluş sebebidir. Bu istikrar sürekli işlerin Anonim Şirketlerin konusu olmasina ve bu sürekli işlerin Anonim Şirketlerle görülmelerinden oluyor .Bu özellik şirketin kredi imkanini arttiriyor .Milli veya milletlerarasi (uluslararasi) seviyede, çeşitli işletmelerin bir çati altinda toplanmasi gerektiginde holdingler vasitasiyla anonim şirket örgütü ihtiyaci karşiliyor.
Anonim Şirketler büyük sermaye kuruluşlari olduklarindan milli gelirin artmasinda da etken olmaktadir .
Anonim Şirketlerin mahsurlari ise kötü idarecilerin yönetimi ele geçirmeleri ve suistimal etmeleridir. Bu sebeple yasada (Ticaret Kanununda) bu suistimali önleyici hükümler getirilmelidir.
Menkul Kıymetler
Menkul Kıymet: Bir sermayeyi temsil eden ve sahibine uzun vadeli irat getiren kıymetli evraktır diye tanımlamaktadır.
Menkul kıymetler bir sermaye veya bir alacağın tamamı eşit parçalara bölünmüş olmak şartıyla bir parçasını temsil ederle. Menkul kıymetler tertip halinde çıkarılıp, sahibine tanımdan da anlaşılacağı gibi uzun vadeli irad getirir temettü veya faiz olarak, tedavül ederler ve kıymetli evrak niteliğine sahiptirler.
Sermaye Piyasası Kanun ''Ortaklık veya alacaklılık sağlayarak, belli bir meblağı temsil eden hisse senetleri, tahviller ve hazine bonoları gibi kıymetli evrakları menkul kıymet olarak tanımlamıştır (Serp K.m.3.b.). Yine 1447 sayılı Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsaları Kanunu m.l dolaylı olarak hisse senetleri, tahviller ve hazine bonolarını menkul kıymet olarak belirtmiştir. Şimdi kanunda sayılan menkul kıymetlerin önemli olanlarını inceleyelim.
1-Hisse Senetleri: Hisse senetleri Anonim ve Sermayesi paylara bölünmüe Komandit Şirketlerce çikarilan ve hisseyi temsil eden kiymetli evraklardir. Hisse senetleri , nama yazili ve hamile yazili hisse senetleri diye ikiye ayrilir.
2- Tahviller: Anonim Şirketlerin ödünç para bulmak için itibari kiymetleri eşit ve ibareleri ayni olmak üzere çikardiklari borç senetlerine denir. Devlet tahvilleri, hazine bonolari gibi kamu tüzel kişileri tarafindan çikarilan tahviller ve Anonim Şirketler tarafindan çikarilan (menkul kiymetler grubuna dahil )kiymetli evraklardir .
3- İntifa Senetleri Anonim Şirketlerin çıkarmış oldukları ve kurucu intifa senetleri TK m.573 f.l kıymetli evrak niteliğinde menkul kıymetlerdir. Sahiplerine ancak safi kazanca veya tasfiye sonucuna iştirak yahut yeni çıkarılacak hisse senetlerini almak hakkı verir.
Anonim Şirketin tarifini yapacak olursak, Anonim Şirket: Bu ünvana sahip esas sermayesi muayyen paylara bölünmüş olan ve borçlarindan dolayi yalniz mameleki (mal varligi) ile sorumlu bulunan şirkettir. (TK m.269.2.1 ). Ortaklarin mesuliyeti


taahhüt etmiş olduklari sermaye paylari ile sinirlidir (TK m. 269. f.2). Anonim Şirketin Özellikleri :
1- Anonim Şirketlerin bir ünvani vardir .Bu ünvan kişi ismi olmayip, konu ve
faaliyet alanına göre konur.
2- Sermayesi muayyen (belirli) paylara bölünmüştür. Kanun kabul ettigi önceden belirlenen şirketin çapini gösteren sermayedir. Yine bu sermaye muayyen olmakla beraber paylara bölünmüştür. Ortaklarin paylari, hisse senetleri denilen şirket sermayesinin, ortak sayisina bölünmesi ile elde edilen degerdeki kiymetli evrak niteligindeki hisse senetleri ile temsil olunur.
3- Anonim şirket borçlarindan dolayi yalniz mal varligiyla sorumludurlar. Yani anonim şirket sadece bilançosundaki aktifleri ile sorumludur.
4- Şirket ortaklarinin sorumlulugu taahhüt etmiş olduklari sermaye paylari ile sinirlidir.Ortaklar şirkete karşi sorumluluklarindaki miktar şirketin ortagi taahhüt ettigi sermaye payinin miktari kadardir.
5-Anonim Şirketler Kanunda yasal olan her türlü iktisadi maksat ve konu için kurulabilirler. Maksat, elde edilmek istenen gaye, konu ise bu gayeye ulaşmak için yapilacak faaliyetlerdir. Anonim Şirket kurulurken şirket mevzuu açikça belirtilidir .
6-Anonim şirketler Sanayi ve Ticaret Bakanliginin izniyle kurulur.
7 -Anonim Şirketlerin sermayesi en az 9.000.000.- TL. dir ve her payin degeri itibari olan 500.- TL.dan az olamaz.
Bu unsurları göz önüne alarak bir tanım yapacak olursak:
Anonim Şirket: Bir ünvan altinda, sermayesi muayyen ve paylara bölünmüş olarak kanunen yasak olmayan her türlü maksat ve mevzularda konusunun sinirlar da belli edilerek izinle kurulan ve sadece bilançosundaki aktifleri ile sorumlu olan bir şirkettir.
Anonim Şirketlerin Kuruluşu ve işleyişleri denetlenmektedir. Bu Kara Avrupasi sisteminin bir özelligidir.
Anonim Şirketlerin Çeşitleri
1-Kapalı A.Ş.ler: Aile fertleri tarafından üçüncü şahısların ortak olmasını
istenmeyen kişiler tarafindan kurulan şirketlerdir. Daha çok ani kuruluş yolu seçerler.
2- Halka Açık A.Ş.ler: Sermaye piyasası Kurulu Kanunu ''ortak sayısı 1 00 ve 100 den .fazla şirket ., şeklinde tanimlanmiştir. Ülkemizde henüz başariyla uygulanmaktadir. Şirketin ismindeki halktan kasit küçük tasarruf sahipleridir. Amaç küçük tasarruf sahiplerinin tasarruflarini degerlendirebilmeleridir.
3. İşçi Katılmalı Anonim Şirketler: Demokratik ülkelerde uygulama, işçinin doğrudan doğruya finansal yönden Anonim Şirketlere katılmasıdır.
4- Holdingler: Bir şirketler toplulugudur. Ana şirkete bagli yavru şirketlerden oluşan şirketler toplulugudur. Ana şirketin hedefi kendisine bagli şirketlerin yarisindan fazlasina sahip olmak ve bu şekilde kendisine bagli şirketlerin ekonomik


politikasını ele geçirmektedir.
5- Avrupa Tipi Anonim Şirketler: AET ye üye ülkeler içinde serbestçe faaliyette bulunmak için kurulan şirketlerdir. AET komisyonu tarafindan statü belirlenmiştir. Asil amaç siyasi ve ekonomik bütünlügün saglanmasidir.
6- Özel hükümlere Tabi Anonim Şirketler: Bankalar , Sigorta Şirketleri, özel kanunlarla kurulabilen A.Ş, şeklindeki Kamu Iktisadi Teşebbüsleri, 7426 sayi- 11 Kanuna dayanilarak kurulan Eregli Demir Çelik Fabrikalari, T.AŞ, gibi ayri özel kanunla kurulan Anonim Şirketlerdir. -
7- Yatırım Şirketleri: Anonim Şirket şeklinde kurulup menkul değerler portföyü işleterek hem yatırımlara yardımcı olmak, hem de karşılaşılabilecek risklerin paylaşılması için kurulan şirketlerdir. Sermaye piyasası kanal1yla ülkemize yeni
gelmiştir.
Alıntı ile Cevapla