Tekil Mesaj gösterimi
  #4  
Alt 6 June 2009, 11:08
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cvp: Anonim Şirketin Hukuki Yönü

İki çeşit müdür vardır:
1- Murahhas Müdür:
Yönetim Kurulu yetkileriyle donatılmış organ niteliğini taşır.Tayinleri esas mukaveledeki hükümlere göre yapılır,
2- İcra Organı Olun Müdürler:
Esas sözleşmede aksine hüküm yoksa Yönetim Kurulu tarafindan tayin ve azledilebilirler. (TK m.343),
Murahhas Müdür Yönetim Kurulunun gözetim ve talimatı altında bulunmaksızın faaliyet gösterdiği halde, Müdürler(icra organı olan müdürler) Yönetim Kurulunun gözetim ve talimatı altında görev yaparlar.Diğer bir fark da murahhas müdürlerin yönetim ve temsil yetkilerine sahip , olmalarına rağmen icra organı müdürlerine yönetim ve temsil hakkının verilmeyip sadece yaptıkları işlemlerin gerektirdiği ölçüde şirketi temsil edebilirler.


Denetçiler:
Anonim Şirketlerde denetleme organi, zorunlu bir organdir. Denetçiler Anonim Şirketlerde bir veya beşi geçmemek üzere birden çok denetçi tarafindan oluşturulur.Esas sözleşme ile denetçilerin sayilari belirtilir. Birden çok denetçj olursa heyet halinde çalişirlar.
Denetçileri A.Ş. genel kurulu en çok üç yil için seçer (T.k. m. 347/2) Ani kuruluşta,denetçiler kurucular tarafindan seçilir ve esas mukavelede gösterilir (TK m.303 f.2). Tedrici kuruluşta ise ilk denetçileri kuruluş genel kurulu seçer.
Denetçilerin Borcu ve Yetkileri: (TK m.353)
Denetçiler Yönetim Kurulunun üstünde geniş idare ve hesap kontrolü yetkisine sahip, şirketin iş ve muamelelerini teftiş etmekle görevli kişilerdir. Bu görevleri inceleyelim:
1- Şirketin yönetim kurulu üyeleriyle işbirligi yaparak bilançonun tanzim şeklini tayin etmek.
2- Şirket muamelelerinden bilgi edinmek ve lüzumlu kayitlarin tutulmasini saglamak için alti ayda bir şirket defterini incelemek.
3- Üç aydan fazla olmamak kaydıyla, sık sık şirket veznesini teftiş etmek.
4- En az ayda bir şirket defterini incelemek ve denetlemek,
5- Esas sözleşmede pay sahiplerinin genel kurul toplantilarina iştirakleri için gerekli şartlarin yerine getirilip getirilmeligini incelemek.
6- Bütçe ve bilançoyu teftiş etmek.
7- Tasfiye işlemlerine nezaret etmek.
8- Genel Kurul toplantılarında hazır bulunmak.
19- Yönetim Kurulu üyelerinin kanun ve esas sözleşme hükümlerine riayet etmelerine nezaret etmek.
10- Yönetim Kurulunun ihma1i halinde normal ve olağanüstü olarak genel kurulu toplantıya davet etmek.
Denetçilerin tayinleri ile azilleri Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan olunur (TK.353 md. )
Denetçilerin sır saklama mükellefiyeti (TK m.358) ve üstlendikleri işleri ihtimamla yapma mükellefiyeti vardır (T.K.m..359): Murakıplar kusursuzluklarını ispat etmedikçe müteselsil sorumludurlar.
Limitet Şirket:
İki veya fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret ünvanı altında kurulup faaliyet gösteren,ortakların sorumluluğu, taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve esas sermayesi muayyen olan şirketlere Limitet Şirket denir. (TK m.503). Limitet şirket ticaret şirketlerinin ortak özelliği olan tüzel kişiliğe sahiptir. Tüzel kişilik ticaret siciline tescil ile kazanılır. (T.k. m.512).

Sermayesi Paylara Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket:
Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, sermayesi paylara bölünen ve ortaklardan bir veya birkaçi şirket alacaklilarina karşi bir kollektif şirket, digerleri bir anonim şirket ortagi gibi sorumlu olan şirkettir. (TK m. 275).
Sermayesi paylara bölünmüş şirkette kolektif ortaklari gibi sorumlu olan ortaklara komandite ortak, anonim şirket ortaklari gibi sorumlu olanlara ortaklara. komanditer ortak denir. Bu şirketin hem adi komandite şirkete benzer hem de anonim şirkete benzer yönleri vardir.Adi komandite şirketlerden farki, Sermayesi paylara bölünmüş ve bu paylar karşiliginda hisse senetleri verildigi halde adi komandit şirkette sermaye paylara bölünmeyip, sadece birden çok ortağın katılma oranlarını göstermek için kısımlara ayrılmıştır.Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkete adi komandit şirkete benzemesi dolayısıyla, adi komandit şirketlerdeki hükümler uygulanır. Ayrıca sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette istisnaen anonim şirketlere ait mevzuatta tatbik edilir (TK m.476).
c-Kooperatif1er:
Ülkemizde kooperatifler 1969 yılında 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu çıkartılıncaya kadar Ticaret Kanununda şirketler arasında sayılarak şirketlere ait hükümler uygulanmıştır.1969 yılından sonra ise Kooperatifler Kanunu ile yeni hükümler getirilmiştir.Kooperatiflere Kooperatifler Kanununda bulunmayan konu!ar için ise Anonim Şirketlere ait hükümlerin uygu1anacağı kabul edilmektedir.
Kooperatif1er Kanuna göre Kooperatifin Tanımı
Tüzel kişilige haiz olmak üzere ortaklarin belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçinmelerine ait ihtiyaçlarini karşilikli yardim, dayanişma ve kefalet suretiyle saglayip, korumak amaciyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafindan kurulan degişik sermayeli teşekküllere kooperatif denir.
Kooperatifler, tanımından da anlaşılacağı üzere şirketlerden ayrılmaktadır. Bu ayrılık amaçların farklı olmasındandır. Kooperatif işletmelerinde amaç bireyin ekonomisini geliştirmek, bireylerin ihtiyaçlarını hep birlikte daha kolay ve ucuz temin etmektir. Şirketlerde ise amaç kar amacı olmayıp bireyin ekonomisinin geliştirilmesi amaçtır.Kooperatif karşılıklı yardım ve dayanışmaya dayanan, belirli ihtiyaçların giderilmesi için bireye ekonomik çıkar sağlayan bir örgüttür.Kooperatifler bireyin ekonomik çıkarlarının teminini amaç etmelerinden dolayı faaliyet alanları çok geniş kapsamlı ve çok yönlüdür. Daha uygun fiyata ev edinmek, mesleği ile ilgili araçları elde etmek, ürettiği ürünleri doğrudan pazarlamak,kredi almak gibi bireylerin çıkarlarına uygun konular kooperatiflerin konusu olabilir.
Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanarak hazırlanan esas sözleşme ile kurulur.Kanundaki hükme göre her tüzel kişiliği olan kuruluş kooperatif kuramaz. Kanunda belirtilen,'kamu tüzel kişileri ile cemiyet ve dernekler kooperatif kurabilirler.Kooperatifte sermaye miktarı sınırlanmamıştır.
Ülkemizde çok değişik amaçlı kooperatifler kurulmuştur ve halen kurulmaktadır.Kooperatiflerden mal veya hizmet ürelimi, pazarlanması ile uğraşan koopera ratifler bir işletme özelliğini taşır,Bunun için amaçları kar olmasa dahi, kar amaçlı işletmelere ait ilke ve bilgilerin kooperatiflere uygulanması gereklidir.
Kooperatif İşletmelerinin Özellikleri
İşletmelerin özel bir türü olarak kooperatifler gerek hukuki yapıları, gerekse izlemek zorunda oldukları ana ilkeler ve kooperatifler örgütünün yapısı ve yönetiminden dolayı diğer işletmelerden farklı bir yapıya sahiptir.Geniş anlamda kooperatif, belirli bir amaca ulaşmak için, bağımsız ekonomik birimlerin eşitliğine dayalı ve gönüllü olarak kurdukları bir örgüttür. Kooperatif değişik ihtiyaçlara cevap veren, değişik ekonomik ve toplumsal yapılara uyabilen esnek bir örgüttür.
Kooperatif işletmelerini diger işletmelerden ayiran ve kooperatiflere hakim olan ilkeler
l- Demokratik Yönetim ilkesi: Her üyenin eşitligine dayali ve yönetimde hakki olma yönetime katilma anlamina gelir, Kooperatiflerde demokratik yönetimin en belirgin özelligi Genel Kurulda her üyenin söz hakki ve oy hakkinin bulunmasi,yillik kazanç, işletme politikasi gibi temel konularin bu kurulda incelenip, kararlaştirilmasidir. Yönetim Kurulu üyelerin seçtigi ayrintili kararlari alan ve yürütme organi faaliyetini gösteren organdir. Yine kooperatif ortaklari arasinda seçilen ve oluşturulan Denetim Kurulu kooperatifi denetler. Demokratik yönetim ilkesinin en belirgin özelligi her üyenin genel kurulda bir oyunun bulunmasi ve örgütsel organlara seçilme hakkina sahip olmalaridir.
2- Maliyetine Hizmet ilkesi:Kooperatifin işleyişini aksatmayacak ve devamini saglayacak ölçüde az bir oranda kar ele geçirilmesi kooperatifi öteki işletmelerden ayirt eden özelliktir.
3- Açık Üyelik:Hiç kimse ortak olmaya zorlanmaz, kooperatif isteyenin gerekli şartları yerine getirmesiyle üye olabildiği bir ortaklıktır. Üyelik yükümlülüklerini yerine getiren kooperatiften ayrılabilir.Yine istenen şartlan daha sonra yitiren kişiler kooperatif ortaklığından çıkarılır.
4- Sermaye ve Sınırlı faiz ve Üyelere Geri Ödeme İlkeleri: Bu ilke gelir gider farkı olan karın ortaklara dağıtılması ilkesidir.Gelir gider farkı yani karın bir kısmı yedek akçe olarak dağıtılır, bir kısmı ise üyelere paylaştırılır. Kooperatiflerde üyelere dağıtılacak olan sermaye payının gelirine faiz denir. Bu faiz kanunda sınırlı olarak belirtilmiştir.Üyelere geri ödeme ise, üyenin kooperatifle ilişkisi hacmine göre gerçekleştirilir.
5-Irksal, Dinsel ve Siyasal Tarafsızlık ilkesi: Kooperatiflerde üyeler arasında bir birlik mevcuttur. Üyeler arasında herhangi bir ayrılık yapılmaz. Kooperatifin bağımsızlığı ve üyelerinin ekonomik amacını gerçekleştirilmesi bu ilkenin uygulanması ile gerçekleşir.
Kooperatifler örgütsel yapıları ve izlemek zorunda oldukları ilkeler dolayısıyla diğer işletmelerden ayrılırlar. Kooperatifler başarılı olmaları için kendilerine ait ilkelere ve diğer işletmecilik ilkelerine uymak zorundadırlar.
Alıntı ile Cevapla