Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 16 June 2009, 12:37
Yorgun Yürek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorgun Yürek Yorgun Yürek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
♥ GüLerken AğLadığını,MutLu OLanLar BiLmez
 
Kayıt Tarihi: 3 March 2009
Mesajlar: 35,077
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Yaz İshali Nedir ? Yaz İshali Hakkında..

SIVI VE TUZ KAYBINA DİKKAT
Dışkılamadan sonra tam rahatlayamamanın da bir diğer belirti olabileceğine işaret eden Pekşen "Örneğin kalın barsak ishallerinde ağrı ve rahatlayamama sıktır. Aşırı su ve tuz kaybına bağlı olarak kalp damar sistemine böbreklere sinir sistemine ait kalp ritm bozuklukları böbrek yetmezliği şuur bozuklukları gibi belirtiler de olabilir. Dilin kuruması cildin parlaklık nem ve yumuşaklığını kaybetmesi gözlerin göz çukuruna çökmesi gibi belirtiler su kaybının işaretleridir" açıklamasını yaptı.
İshal olunca ilk tedbir olarak kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik olarak hazırlanacak şekerli sofra tuzlu ve karbonatlı suyun içilmesinin önemine dikkat çeken Pekşen şunları söyledi:
"Bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir. Ancak mikrobik ishallerin hemen hepsi 24 saatten fazla devam eder ve hemen hepsi ilaç tedavisi almadan düzelmez. Bu nedenle 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık merkezine başvurularak muayene ve tetkik olunması gerekir. Çünkü farkında olmadan dışkımız yoluyla çevreye mikrop bulaştırabilir ayrıca ishalin tedavisiz kalarak daha ciddi sağlık problemlerine yol açmasına neden olabiliriz. Sağlık kuruluşunda şüphelenilen gıdaların ve suyun olup olmadığı ve ne zaman tüketildiği ishalin ne zaman başladığı karın ağrısı ateş dışkıda iltihap ve/veya kan olup olmadığı yakınımızda başka hasta insanların olup olmadığı sorulmalı. Muayenenin ardından dışkı tahlili ve kültürü kan sayımı ve gerekirse diğer kan tetkikleri istenmeli. Tüm verilere göre hekim tedaviye karar vermeli"


Yaz ishalinin tedavisiyle ilgili de bilgi veren Pekşen sıvı ve tuz kaybının az olduğu ishalin hastanın konforunu çok bozmadığı durumlarda hastaneye yatırılmadan genellikle sadece uygun bir diyetle hastanın ayaktan tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Pekşen "Aşırı su ve tuz kaybı ağır dizanteri halleri kolera şüphesi olan durumlarda hasta mutlaka hastaneye yatırılarak öncelikle kaybedilen su ve tuzun yerine konması amacıyla serum verilir daha sonra uygun ilaçlara başlanır. İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyveler kuru yemiş çikolata kızartmalar gibi gıdalar alınmamalıdır. Yağsız makarna pirinç pilavı haşlanmış patates-patates püresi haşlanmış yağsız et ve tavuk yağsız ızgara köfte yenebilir. Ayrıca bol miktarda içecek alınmalıdır" dedi.
Uygun tedaviyle yaz ishallerinin tedavisinin oldukça yüz güldürücü olduğuna değinen Pekşen hemen hepsinde iyileşmenin tam olduğunu anlattı. Ancak mikroplu ortamla temas devam ediyorsa gerekli tedbirler alınmadıysa ishalin tekrarlama şansının her zaman varolduğunu belirten Pekşen yaz ishallerinin önlenmesiyle ilgili de şu bilgileri verdi:
"Bu ishallerin önlenmesinin en önemli yolu menşei bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanmasıdır. Kullanılan ve içilen suların klorlanması pek çok mikrobun yaşamasını önler. Şüpheli suların şüpheli olmasa bile salgın olduğu bilinen yerlerdeki suların kaynatılarak kullanılması gereklidir"
Alıntı ile Cevapla