Konu: Adana

Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 20 June 2009, 00:39
Zeynep Zeynep isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 21 October 2008
Mesajlar: 594
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Adana



Adana Türkiye'nin güney bölgesinde 'Beyaz Altın' (Pamuk) ambarı ve en bereketli toprakları bağrında bulunduran bir il. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dokuzuncu, nüfus bakımından dördüncü büyük şehridir. Doğu Akdeniz bölgesinde; Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Niğde, İçel (Mersin), Osmaniye ve Hatay illeri ile çevrilidir.

Türkiye’nin güney bölgesinde “Beyaz Altın” (Pamuk) ambarı ve en bereketli toprakları bağrında bulunduran bir vilayeti. [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]’nin yüzölçümü bakımından dokuzuncu, nüfus bakımından dördüncü büyük şehridir. [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]nde; [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] (Mersin), [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ve [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] illeri ile çevrilidir. 36°32´ ve 38°23´kuzey enlemleri ile 34° 42´ ve 36°42´ doğu boylamları arasında yer alır. Güneyinde Akdeniz vardır. Trafik numarası 01’dir.

Adana, 2000 sayımına göre 1,8 milyon nüfusu ile Türkiye'nin 4'üncü büyük ilidir. Adana, ülkenin güneyinde [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]'un doğusunda yer alır. İl merkezi [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]'e yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Adana'nın toprakları içinden geçen [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sayesinde çok verimlidir. Seyhan ve Yüreğir ilçeleri ilin merkezini oluşturur.

İl merkezi eski ve yeni şehirden oluşur. İlin önemli geliri tekstilden elde edilir. İl merkezinde bir tren istasyonu, şehir yakınlarında ise bir sivil havaalanı vardır.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]'nun [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Adana il merkezinin yaklaşık 12 km doğusundadır.
İsminin kökeni

Batılı tarihçiler, "Adana" isminin “Adanüs” ten geldiğini ileri sürerler. Halbuki, [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zamanına ait yazılı metinlerde Adana’dan “Adania” olarak bahsedilir. Anadolu’nun ilk sakinleri olan Hitit’lerin kurduğu tarihi bir şehirdir. Bazı putperest milletlerin taptıkları Uranüs’ün oğlu olan Adanüs ile ilgisi ise sadece isim benzerliğidir.
Alıntı ile Cevapla