Renk Ve Biçimlerinin Anlamları..
"Erkek Giyiminin Görsel Dili: Kravat'' isimli kitapçıkta (Mithat Selection), kravat kültürü hakkında geniş tarihi bilgi bulunuyor. Kravatın nasıl ve neden bir ‘görsel dil'' özelliği kazandığının kısa öyküsü anlatılıyor.
Kitapta kravatta deseninin, biçimin ve rengin kendine özgü bir dili olduğunu aslında hepsinin birşeyler ifade ettiği anlatılıyor.
İşte aynen böyle..
Çizgili kravat: Düzen ve tutuculuk. İngiliz ve Amerikalı orta üst sınıfda, çizginin yönleri mesaj vermek için kullanılır.
Kareli kravat: Masa örtüsü benzeri karelerden uzak durmak gerek. ıskoç (Tartan) desenli diyagonal kareli kravatları ise İskoç milliyetçileri, geleneksel kitleriyle kullandıklarında daha anlamlı olur. Kareli yünlü kravatlar ise bohem, sıradışı, ‘masa başı bağımlısı olmayan'' serbest bir düzen insanını düşündürür.
Noktalı kravat: Küçük noktalı veya minik daireli kravatlar Batı'ya vodvil sanatçılarının bir armağanı.
Çiçek desenli kravat: Sanayı Devrimi'nin tekstilde sağladığı teknik kolaylık ve çeşitliliğin tarihi ürünü. Bu desen biçimini çizen kravat tasarımcısı, yaratıcılıkta sınır tanımıyor. Ciddi ve ağır desenli kravatlardan, 1960-70'lerde moda olan hippy kravatlarına kadar çok çeşitli desenler kullanıldı, kullanılıyor.
Kitapçıkta ayrıca kravattaki renk dilinin temel varsayımlarına da yer veriliyor işte renkler ve anlamları..
Mavi: Sakinleştirici, dürüstlük ve huzur simgesi
Kırmızı: Aşk, hiddet, cesaret, gözüpeklik
Turuncu: Budizmin evrensel rengi. Ama Batı için popüler değil.
Siyah: Batılı ülkelerde çok yaygın olan cenaze levazımatçısı, matem, aşırı ciddiyet rengi.
Gri: Belirsizlik, kararsızlık rengi. Ancak ciddiyet de ifade eder.
Sarı: Neşe, umut, gençlik ve reklam simgesi.
Yeşil: Ancak ceket ve gömlek rengiyle uyum sağlarsa ‘çevreci'' bir anlama gelebilir.
|