Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 15 July 2009, 01:22
selinad selinad isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 30 July 2008
Mesajlar: 721
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Gebelikte Düşük Tehdidine Dikkat

Normal şartlarda sağlıklı gelişen ve ilerleyen bir gebelikte aslında çokta sıkıntılı dönemler izlenmez... Ama bazen düşük oranda olmakla birlikte bir takım sıkıntılar yaşanabiliyor. Bunlara kabaca değerlendirmek gerekirse; gebeliğin ilk öğrenildiği günlerde çok sık görülen ve genellikle gebeliğin rahim içine yerleşimine bağlı erken dönem kanamaları sayılabilir. Bu kanamalar az miktarda olmakta ve birçoğu ilaç tedavisi gerektirmeden kaybolur. Ama yine de bu kanamalar kontrol altına alınamazsa ciddi düşük tehditleri oluşturur.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Sağlığı Uzmanı Dr. Nuri Ceydeli'nin verdiği bilgilere göre, ilerleyen günlerde, ilk 12 haftalık dönem içinde gebeliğin devamını sağlayan hormonların etkisiyle mide bulantıları yaşanabilir. Bu durum bazı anne adaylarında çok önemsiz olarak değerlendirilse de bazı hastalarda ciddi sıkıntılara, kilo kaybına, beslenme bozukluklarına, elektrolik dengesizliklerine sebep olabilir.
2. trimestride beslenme alışkanlıkları ve gebeliğe bağlı insülin direncinin görülmesiyle kan şekeri seviyelerinde düzensizlikler olabilir. 24-26. haftalar arası yapılan şeker yükleme testleriyle durum ortaya çıkarılabilir, diyet yardımıyla kontrol altına alınabilir. Bazen iyi kontrol sağlanamamakta, bu sebeple insülin kullanımı bile gerekmektedir.
Kilo Artışı Dengeli Olamalı...
Tüm gebelik boyunca alınması tekiz gebelikler için önerilen ideal 10-12 kilonun aşılması sonucu eklem ağrıları, vücut şekil bozuklukları, aşırı tuz tüketimine bağlı tansiyon değişiklikleri izlenebilir. Bunun dışında aşırı kilo alımıyla birlikte karın çatlakları ve cilt değişiklikleri hastaya sıkıntı yaratabilir.
Gebeliğin ilk döneminde görülen kanamalar, farklı sebeplerden dolayı ilerleyen gebelik haftalarında da görülebilir. Bu dönemde erken doğum tehditi, plasenta yerleşim anomalileri akıldan çıkarılmamalıdır.
Tüm bu bahsedilen anormal durumlardan herhangi biri izlendiğinde, stres olunmadan önce takip eden doktorla kontağa geçilmeli ve olayın seyri hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Aksi takdirde çevreden alınan duyumlar, orijini bilinmeyen yazıların okunması ve doğruluk değeri tartışmalı internet bilgileri ışığı altında hastaların akılları ciddi anlamda karışır.
Alıntı ile Cevapla