Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 20 July 2009, 02:27
selinad selinad isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Kayıt Tarihi: 30 July 2008
Mesajlar: 721
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Sıcak ve Nemli Havalara Dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kavurucu sıcaklar da etkisini göstermeye başladı. Uzmanlar, sıcak ve nemli havanın sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması, serin yerlerde bulunup bol sıvı almaları uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, sıcaklık artışının; güneş çarpmaları, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları, solumun sistemi hastalıkları, sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıklar, gıda zehirlenmeleri ve aşırı nemden kaynaklanan sıcak yorgunluğu, kramplar gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.
Aşırı Terlemelerde
Aşırı nemin, vücudun sıcağa karşı savunma mekanizması olan terin buharlaşmasını önleyerek, serinlemeye engel olduğunu vurgulanan açıklamada, "Kişiler çok terler fakat az serinler. Böylece aşırı sıvı kaybına bağlı olarak; yorgunluk, halsizlik, iç sıkıntısı, nabız zayıflığı ve dolaşım bozukluğu oluşabilir. Bu durumlarda kişiye aşırı sıvı kaybından gelişen tabloya karşı tıbbi müdahale yapılmalı ve hemen sıcak ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Hastanın uzanması sağlanmalı ve eğer bilinci yerindeyse, 1 litreye yakın su içirilmelidir. Bu tedbirlerin yanı sıra özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların 11.00-15.00 arasındaki riskli saatlerde dışarı çıkmamaları, serin yerleri tercih edip bol sıvı almaları gerekir" denildi.
Dışarı Çıkarken...
Dışarı çıkılması zorunlu durumlarda ise, şapka kullanılması önerilirken, bol, ince, rahat ve açık renk elbise giyilmesi, sulu ve hafif gıdalar alınması, yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılması da önerildi. Uzmanlar, sık sık ılık su ile duş almanın faydalı olacağını, havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmaması ve hava sirkülasyonunun sağlanması gerektiğini belirterek, bu tedbirlere rağmen sıcak çarpmalarında kişi önce serin ve gölge bir yere alınması, kapalı yerde ise hava sirkülasyonu sağlanması, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle serinletilmesi, şuur bulanıklığı olan hastaların hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi ve bilinçsiz müdahaleden kaçınılması önerildi.
Alıntı ile Cevapla