Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Afrika Ülkeleri (https://seversintabi.com/afrika-ulkeleri/)
-   -   Botsvana (https://seversintabi.com/afrika-ulkeleri/69370-botsvana.html)

Syst3m 11 January 2015 05:33

Botsvana
 
Konumu ve Doğal Özellikleri

Botsvana Cumhuriyeti (Lefatshe la Botswana) önceleri İngiltere'ye ait [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] himaye bölgesiydi. 30 Eylül 1966 yılında bağımsız bir ülke oldu. Güneyinde [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], batısında [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], kuzeyinde [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ve kuzeybatısında [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yer alır. Ülke, adını en büyük etnik grup olan Tswanalardan almaktadır. Ekonomisi ağırlıklı olarak, hayvancılık ve madenciliğe, özellikle de elmas madenciliğine dayalıdır. 1971'de bulunan [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] elmas yatakları ülkeye büyük gelir sağlar. Elmas dışında, nikel ve bakır madenlerinden de gelir sağlanmaktadır.

Afrika'nın çöllerinden biri olan [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], ülkenin önemli bir kısmını kaplar. Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık olduğu ülkede yarı kurak bir iklim yaşanmaktadır. Ülkenin denize kıyısı bulunmamamaktadır.
Ekilebilir alan %1'den az olduğu için tarım önem kazanamayıp yerini hayvancılığa bırakmıştır. Ülkenin önemli madenleri, [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL], [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] olarak sıralanabilir. İşsizlik resmi olarak %23.8 olsa da gayriresmi rakamlarda %40'a kadar çıkmaktadır. Buna rağmen Afrika'da kredi riski açısından en iyi ülkelerden biri olarak kabul edilir.



HIV/AIDS

Ülkenin en büyük sorunlarından biri de AIDS'tir. Ülke nüfusunun %35-40 gibi büyük bir çoğunluğu aidslidir.

Coğrafya

Coğrafi konumu: 22 00 Güney enlemi, 24 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Afrika
Yüzölçümü: toplam: 600,370 km²
kara: 585,370 km² su: 15,000 km²
Sınırları: toplam: 4,013 km
Sınır komşuları: Namibya 1,360 km, Güney Afrika 1,840 km, Zimbabve 813 km.
Sahil şeridi: 0 km (kara ile çevrili)
Denizleri: yok (kara ile çevrili)
İklimi: Ülkenin büyük bölümünde kara iklimine özgü aşırılıkların görüldüğü astropik bir iklim hüküm sürer. Yaz ayları Ekim-Mart, kış ayları Nisan-Eylüldür. Sıcak ağustos rüzgarları Kalahari`deki kumları ülkenin her yerine taşır. Ülkede klimatik bakımdan kura-sıcak şartlar hakimdir. Günlük sıcaklık farkları ülkenin büyük bir bölümünde yüksek değerler gösterir.
Arazi yapısı: Güney Afrika Platosu`nun bir parçasını oluşturan Botsvana, yüzey şekillerinin tepelik ve yer yer kırık olduğu güneydoğu kesimi dışında bir düzlük biçimindedir.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Limpopo kavşağı ve Shashe nehri 513 m; en yüksek noktası: Tsodilo Tepelikleri 1,489 m
Doğal kaynakları: elmas, bakır, nikel, tuz, potas, kömür, demir yatakları, gümüş.
Arazi kullanımı: Tarım için elverişli: %1 sürekli ekinler: %0 otlaklar: %46 ormanlık: %47 diğer: %6 (1993 verileri)
Sulanan arazi: 20 km² (1993 verileri)
Doğal afetler: Periyodik kuraklıklar, mevsimsel Ağustos rüzgarları batıdan eserek kumları ülkenin dört tarafına yayarlar, bu da önemli ölçüde görüntü kirliliğine neden olabilir.
Coğrafi not: Kara ile çevrilidir.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]




Saat: 04:06

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2