PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Söğüt'e Türkata Üniversitesi Kuruluyor


ceyLin
25 November 2008, 12:35
Türkata Vakfı tarafından Söğüt'te kurulması planlanan Türkata Üniversitesi için geri sayım başladı. Üniversitenin kurulacağı arazinin büyük bir bölümü vakıf tarafından satın alınırken[Only Registered Users Can See Links] proje çalışmaları da son aşamaya geldi.

Söğüt'te Osmanlı Devleti'nin ilk çadır kurduğu araziye üniversite kurmak için kolları sıvayan Türkata Vakfı[Only Registered Users Can See Links] çalışmalarına hız verdi. Kuruluşunun hemen ardından[Only Registered Users Can See Links] ilk iş olarak üniversite kurma çalışmalarına başlayan ve mekan olarak da Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olan Söğüt'ü seçen Türkata Vakfı[Only Registered Users Can See Links] geçtiğimiz aylarda[Only Registered Users Can See Links] Söğüt'ün Dereboyu Köyü'ndeki arazilerin büyük bir bölümünü aldı. Arazi çalışmaları hızla devam ederken[Only Registered Users Can See Links] bir yandan da plan ve proje çalışmalarını sürdüren Vakıf[Only Registered Users Can See Links] önümüzdeki günlerde üniversitenin maketini yaparak temel atma aşamasına gelecek. Gelecek yılın ilk aylarında ise temel atılması planlanıyor.

Üniversite arazisinde son incelemesini yapan Türkata Vakfı Mütevelli Heyeti[Only Registered Users Can See Links] Söğüt'te biraraya gelerek çalışmaları değerlendirdi. Vakıf Başkanı Ziya Yılmazbilen'in yanı sıra[Only Registered Users Can See Links] Prof. Dr. Mevlit Karakaya[Only Registered Users Can See Links] Prof. Dr. Recai Coşkun ve Prof. Dr. Zuhal Cafoğlu[Only Registered Users Can See Links] Nihat Yazar[Only Registered Users Can See Links] Mustafa Aslan[Only Registered Users Can See Links] Yavuz Temizel[Only Registered Users Can See Links] İbrahim Özbay[Only Registered Users Can See Links] Özgür Bayraktar[Only Registered Users Can See Links] Cengiz Yazanel[Only Registered Users Can See Links] Volkan Demirel[Only Registered Users Can See Links] Zekeriye Gündoğdu ve Murat Tabak ile İşadamı Erdil Balan'ın katıldığı toplantıda gelinen aşama ve bundan sonra yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Osmanlı'nın[Only Registered Users Can See Links] Söğüt'ün bağrında dünyanın en muhteşem devletlerinden birisini kurduğunu[Only Registered Users Can See Links] bu nedenle de[Only Registered Users Can See Links] Türk Milleti için Söğüt'ün manevi bir değeri olduğunu belirten Türkata Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ziya Yılmazbilen[Only Registered Users Can See Links] üniversitenin Söğüt'e ve Osmanlı'ya olan vefa borcunun ödenmesi için atılmış bir adım olduğunu kaydetti. Mekan alarak da Osmanlı'nın ilk çadır kurduğu yerlerin seçildiğini[Only Registered Users Can See Links] bunun da ayrı bir önem taşıdığını kaydeden Yılmazbilen; "Osmanlı'nın ilk çadır kurduğu bu topraklarda[Only Registered Users Can See Links] milli ve manevi değerlere sahip çıkan[Only Registered Users Can See Links] pozitif ilimlerle donanmış bir nesil yetiştirme gayretimiz sonucu[Only Registered Users Can See Links] bu ruhun çıkış noktası olan Söğüt'e bir üniversite yapmaya karar verdik. Vakfımızın ilk ve en büyük projesi de budur. Bunun için yaklaşık 3 ay önce çalışmaya başladık[Only Registered Users Can See Links] Söğüt'e gelerek arazide incelemelerde bulunduk ve kolları sıvadık. 3 ay içinde arazi alımı ve proje çalışmalarına ağırlık verdik. Bu çalışmalarda sona gelindi." dedi. Heyet[Only Registered Users Can See Links] bir yandan fiziki mekanların oluşturulması çalışmasını yürütürken[Only Registered Users Can See Links] diğer yandan da öğretim üyeleri[Only Registered Users Can See Links] açılacak fakülteler ve bölümler hakkında çalışma yapılıyor.

Proje çalışmalarını takip ettiği için toplantıya katılamayan ancak üniversite için büyük çaba harcayan Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu[Only Registered Users Can See Links] mimari anlamda örnek bir proje oluşturulduğunu[Only Registered Users Can See Links] projenin tamamlanarak maket yapma aşamasına geldiğini belirtti. Aydoğdu[Only Registered Users Can See Links] "Üniversitenin kampüsü[Only Registered Users Can See Links] 250 dönüm arazi üzerindeki 7 -8 binadan oluşan külliye şeklinde ölümlerden oluşacak ve bu şekilde 3 ayrı bölüm düşünüldü. Avlulardan oluşan bölümlerde Selçuklu[Only Registered Users Can See Links] Osmanlı ve modern mimari birarada olacak. Bu yapılırken de tamamen eğitim ön planda tutulacak[Only Registered Users Can See Links] binaların görünümünden çok işlevine önem verilecek. Binalar eğitimin en güzel şekilde verileceği tarzda yapılacak" şeklinde konuştu. Şu anda 77 dönüm arazinin satın alındığını[Only Registered Users Can See Links] bunun yakında 250 dönüme çıkarılacağını ve alımların devam edeceğini de ifadeden Başkan Halil Aydoğdu[Only Registered Users Can See Links] "Bir bölüme avludan girilecek ve bu avlunun içine binalar yerleştirilecek. 15 bin metrekareden oluşacak bir binanın içinde 7 bin metrekareye yakın avlu ve 8 bin metrekare de oturum alanı olacak. Bu alanda 4 katı binalar yapılacak" dedi. (CİHAN)