PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Küresel Aynalar


eLanuR
10 December 2008, 15:17
Küresel Aynalar

Yarıçapı R olan bir kürenin tümsek (http://www.sanalfizik.com/etiket/tumsek/) kısmı parlatılıp ayna (http://www.sanalfizik.com/etiket/ayna/) yapılırsa tümsek (http://www.sanalfizik.com/etiket/tumsek/) ayna (http://www.sanalfizik.com/etiket/ayna/), çukur kısmı parlatılıp ayna (http://www.sanalfizik.com/etiket/ayna/) yapılırsa çukur ayna (http://www.sanalfizik.com/etiket/ayna/) elde edilmiş olur. Aynanın tam ortasından ve merkezinden geçen eksene asal (http://www.sanalfizik.com/etiket/asal/) eksen denir. Aynanın asal (http://www.sanalfizik.com/etiket/asal/) eksenle çakıştığı noktaya tepe (http://www.sanalfizik.com/etiket/tepe/) noktası (T) denir.

http://www.sanalfizik.com/wp-content/uploads/2008/05/kureselayna.jpg (http://www.sanalfizik.com/wp-content/uploads/2008/05/kureselayna.jpg) Tepe (http://www.sanalfizik.com/etiket/tepe/) ile merkez (http://www.sanalfizik.com/etiket/merkez/) noktalarının tam ortasındaki noktaya da odak (http://www.sanalfizik.com/etiket/odak/) noktası (F) denir. Odak (http://www.sanalfizik.com/etiket/odak/) noktasının aynaya veya merkeze uzaklığına da odak (http://www.sanalfizik.com/etiket/odak/) uzaklığı (f) denir. Odak (http://www.sanalfizik.com/etiket/odak/) uzaklığı ile aynanın (R) yarıçapı arasında R = 2f bağıntısı vardır.
window.google_render_ad();
http://www.sanalfizik.com/wp-content/uploads/2008/05/odak.jpg (http://www.sanalfizik.com/wp-content/uploads/2008/05/odak.jpg)
Kürenin merkezinde geçen bütün doğrular kürenin yüzeyine dik olduğundan,küresel (http://www.sanalfizik.com/etiket/kuresel/) aynalarda merkezden geçen bütün doğrular normal (http://www.sanalfizik.com/etiket/normal/) olarak kabul edilebilir.