PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İğde Ağacı


ceyLin
26 December 2008, 14:14
İğde Ağacı ([Only Registered Users Can See Links])

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Mis Kokulu İğde…
Yaprakları rüzgarla dans eden iğde ağacı, tüm zerafetiyle yaz akşamlarında bahçelerde enfes kokular yayar. Ülkemizin hemen hemen her köşesinde yetişir.
İğde, İğdegiller Elaeagnus ailesinin bir üyesidir. Avrasya kökenlidir. Kışın yapraklarını döker. Çalı veya ağaç türleri vardır. Uzun ömürlü değildir. 60-80 yıldan fazla yaşamaz.
Tanışma Zamanı
Ağacın sürgünleri genelde dikenlidir. Tomurcuk küçük ve kısa saplıdır. Yaprakları dar, şerit halinde, tam kenarlıdır ve gümüş renkli tüylerle kaplıdır. Haziran ya da temmuz ayında çiçek açar. Çiçeklerin dış tarafı gümüşi beyaz, iç tarafı da sarı renktedir. Nefis bir kokusu vardır. İğde ağacı genelde 5-7 metre arasında boylanma yapar. Sonbaharda, yenebilen tatlı ve unlu meyve verir.
Nereye Dikmeli?
Dalları dikenli olduğu için bahçenin sınır noktalarına ve güneş gören yerlere dikilmelidir. Bitkinin üretimi dal parçalarından çelik alınarak yapılır. Birden fazla sayıda yan yana dilikdiğinde rüzgar perdesi görevi görür. dayanıklı bir ağaçtır. Erozyonu önler.
İstekleri
Yetişmek için çok özel istekleri yoktur. Güneşli sıcak ve kuru yerlerde, çok fakir topraklarda yetişir. Kireçli ve tuzlu toprağa dayanıklıdır. Denize yakın bahçelerde bile yetiştirmek mümkündür. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra, yaz ortasında budanmalıdır.