HaZzAn
31 December 2008, 11:31
Mercek Ve Aynalar
Ayna[Only Registered Users Can See Links] insanın kendisini görmesi için kullandığı cam veya maden levhadır. Mercek ise içinden geçen paralel ışınları birbirine yaklaştıran ya da uzaklaştıran saydam bir cisimdir. İnsan gözünün görmesini göz merceği sağlar. Görme bozukluğunu gidermek için merceklerden oluşan gözlük takılır. Fotoğraf makinesi ve büyüteç de[Only Registered Users Can See Links] mercekle çalışan araçlardır. Mikrokskop[Only Registered Users Can See Links] teleskop ve diğer birçok ölçme araçlarında mercekler ve aynalar bulunmaktadır.
Bir aynanın önünde durup bakarsanız[Only Registered Users Can See Links] yüzünüzü görebilirsiniz. Aynanın durumunu değiştirince[Only Registered Users Can See Links] başka cisimleri de görebilirsiniz. Aynada[Only Registered Users Can See Links] önündeki cismin bir görüntüsü oluşur.
Mercek ve aynalar[Only Registered Users Can See Links] görüntü eldesi için kullanılırlar. Normal bir düz aynada[Only Registered Users Can See Links] öndeki cismin görüntüsü[Only Registered Users Can See Links] cisimle aynı büyüklükte ve doğrultudadır; fakat sağı ve solu yer değiştirmiştir. Sol el[Only Registered Users Can See Links] görüntünün sağ tarafında görünür. Aynalar ve merceklerle daha büyük yada daha küçük görüntüler de elde edilebilir.
Mercek[Only Registered Users Can See Links] bir ya da iki yüzü çukur veya tümsek olan[Only Registered Users Can See Links] cam veya plastikten yapılmış bir araçtır. Saydamdır[Only Registered Users Can See Links] yani ışığı geçirir. Fakat içinden geçen ışığın gidişini saptırır. Bu sapmaya ışığın kırılması denir.
Ayna ise ışığın geçemediği[Only Registered Users Can See Links] parlak bir cisimdir. Yüzleri düz veya eğri olabilir. Camın bir tarafını gümüş veya başka :-):-):-):-)lle kaplayarak yapılır. Ayna[Only Registered Users Can See Links] üzerine gelen ışığı[Only Registered Users Can See Links] geldiği tarafa geri gönderir. Bu olaya da ışığın yansıması denir.
Mercekler ve aynalarla ilgili çalışmalara geometrik optik denir. Optik[Only Registered Users Can See Links] ışık bilgisi demektir. Geometri ise[Only Registered Users Can See Links] şekiller ve doğrultuları inceleyen bilimdir.farklı şekilli mercekler ve aynalar[Only Registered Users Can See Links] ışığın gidişini çeşitli şekillerde değiştirirler. Bunlar geometrik optik kurallarıyla belirlenmiştir.
Işık[Only Registered Users Can See Links] bir enerji türüdür. Kitabın sayfasından göze gelen ışık[Only Registered Users Can See Links] göze enerji taşımaktadır. Fakat ayna ve merceklerin çalışmasını açıklamak için ışığın ne olduğunu açıklamaya gerek yoktur. Işığın ne olduğu öğrenilmeden çok önce ışığın hareket şekli incelenmiş ve anlaşılmıştı.
Işık[Only Registered Users Can See Links] cam[Only Registered Users Can See Links] su ve hava gibi maddelerden geçebilir. Bu maddelere ortam denir. Boşluk da bir ortamdır ve ışık ondan da geçebilir. Işığın hareketi[Only Registered Users Can See Links] ışınlardan yola çıkılarak daha kolay incelenebilir. Işık ışını[Only Registered Users Can See Links] ışığın çok ince bir parçasıdır.
Bir ortamda yol alan bir ışın doğrusal olarak gider. Fakat başka bir ortama geçince[Only Registered Users Can See Links] doğrultusu değişir. Bir ayna veya merceğe çarpınca da aynı şey olur. Bunlara gelirken ve çıktıktan sonra ışık doğrusal yayılır. Fakat içinde[Only Registered Users Can See Links] kırılmalar nedeniyle sapmalar olur.
Düz bir çizgi çizin. Bunu bir aynanın düz yüzü varsayın. Sonra bu yüzeye gelen[Only Registered Users Can See Links] doğrusal bir ışın çizin. Bu ışın[Only Registered Users Can See Links] aynaya herhangi bir noktada çarpsın. Aynı noktaya gelen[Only Registered Users Can See Links] fakat aynaya dik bir ışın daha çizin. Buna dik çizgi veya normal denir.
Önce çizilen herhangi ışın[Only Registered Users Can See Links] normalle bir açı yapar ve bu açıya gelme açısı adı verilir. Yansıyan ışın da[Only Registered Users Can See Links] normalle bir açı yapar. Buna yansıma açısı denir.
Yansıma yasasına göre[Only Registered Users Can See Links] gelme açısıyla yansıma açısı birbirine eşittir. Böylece[Only Registered Users Can See Links] yansıyan ışın[Only Registered Users Can See Links] gelen ışının normalle yaptığı açının aynını yapacak şekilde[Only Registered Users Can See Links] normalin diğer tarafına çizilebilir. Gelme açısı sıfır derece ise[Only Registered Users Can See Links] gelen ışınla yansıyan ışın üstüste çakışır.
Gelme açısı doksan dereceye yakınsa[Only Registered Users Can See Links] yansıyan ışın da ayna yüzüne değerek gider.
Bu olay[Only Registered Users Can See Links] bir bilardo topunun masanın kenarına çarpıp[Only Registered Users Can See Links] aynı açıyla diğer tarafa gitmesine benzer.
Aynanın önüne bir cisim koyduğumuzu düşünelim. Cismin her noktasından geçerek gelen ışınlar aynaya çarpar.
Her ışın[Only Registered Users Can See Links] yansıma kuralına uyar. Yansıyan ışınlar[Only Registered Users Can See Links] normalin diğer tarafına doğru yol alırlar. Aynanın arkasındaki bir noktadan ışınlar çıkıyormuş gibi görünür. Cisim oradaymış gibi olur. Bu şekilde[Only Registered Users Can See Links] aynanın arkasında oluşan görüntüye gerçek olmayan görüntü denir.
Düz aynada[Only Registered Users Can See Links] görüntü aynı boydadır. Ayna arkasındaki görüntünün ve öndeki cismin[Only Registered Users Can See Links] aynaya uzaklıkları eşittir.
Bütün cisimler[Only Registered Users Can See Links] üzerlerine gelen ışığın bir kısmını yansıtırlar. Böyle olmasaydı[Only Registered Users Can See Links] onları göremezdik. Fakat neden her cisimde aynadaki gibi görüntüler görmeyiz? Ayna yüzeyinin özelliği nedir?
Aynalarda görüntü oluşmasının nedeni arka yüzlerinin çok parlak olmasıdır. Yüzey pürüzlü olursa[Only Registered Users Can See Links] yansıyan ışınlar birçok doğrultulara dağılır[Only Registered Users Can See Links] bu yüzden bir görüntü oluşamaz.
Dışbükey (konveks) aynadaki görüntü de[Only Registered Users Can See Links] düz aynadakine benzer. Yüzeyi düz değildir ve dışa doğru çıkıntılıdır.bir topun yüzeyi veya fincanın dış tarafı da dışbükeydir. Dışbükey aynanın yüzeyi küreseldir ve kürenin bir kısmı şeklindedir. Büyük mağazalardaki ve otomobillerdeki aynalar genellikle dışbükeydir. Dışbükey aynada cismin görüntüsü[Only Registered Users Can See Links] cisimden daha küçüktür. Ayrıca görüntünün biçimi de bozulmuştur.
Dışbükey aynalarda yalnız görüntünün büyüklüğü değişmez. Görüntünün aynaya uzaklığı[Only Registered Users Can See Links] cismin aynaya uzaklığından daha azdır. Otomobillerdeki geriyi görme aynalarında arkadan gelen otomobiller daha yakında gibi görülür. Gerçek uzaklıklarını anlamak için dönüp bakmak gerekir.
Dışşbükey aynanın küçük bir yüzeyini düzlem ayna gibi düşünebiliriz. Aynı şekilde[Only Registered Users Can See Links] yeryüzündeki küçük bir yüzeyi de düz olarak görürüz. Böylece[Only Registered Users Can See Links] her ışın[Only Registered Users Can See Links] düz yüzeyden yansıyor gibi düşünülebilir.
Dışbükey aynanın merkezinden ve tepesinden geçen normal doğruya aynanın ekseni denir. Eksen üzerindeki cisimlerin görüntüsü yine eksen üzerinde oluşur.
Çorba kaşığının arkasıda dışbükey aynadır. Kaşığın iç çukur tarafı ise[Only Registered Users Can See Links] içbükey (konkav) bir yüzeydir. Dışbükey aynalar[Only Registered Users Can See Links] küçük görüntü verdikleri halde[Only Registered Users Can See Links] içbükey aynalardaki görüntü[Only Registered Users Can See Links] cisim tarafındadır ve cisimden daha büyüktür. Traş aynaları iç bükey ayna şeklindedir.
Eğlence parklarındaki güldüren aynaların yüzeyleri dalgalıdır. Bazı kısımları dışbükey[Only Registered Users Can See Links] bazı kısımları ise içbükey aynadır. Bu yüzden[Only Registered Users Can See Links] bakınca[Only Registered Users Can See Links] bazı kısımlarımızı büyük[Only Registered Users Can See Links] bazılarını ise küçük görürüz.
Cisim uzakta ise[Only Registered Users Can See Links] içbükey aynalarda değişik bir görüntü oluşur.bir traş aynasından yeteri kadar uzakta durursanız kendinizi daha küçük görürsünüz. Aynı zamanda görüntü baş aşağıdır ve aynanın arkasında değil[Only Registered Users Can See Links] önündedir.
Bu çeşit görüntüye gerçek görüntü denir. Görüntünün bulunduğu yerden gerçek ışınlar geçer. İçbükey aynaların çok yakınındaki cisimlerin görüntüsü ise[Only Registered Users Can See Links] dışbükey aynalardaki gibi gerçek olmayan görüntüdür.
Çok büyük astronomi teleskoplarında yansıtıcı (reflektör) denilen içbükey aynalar vardır. Kalifornia’daki Palomar dağındaki yansıtıcının çapı 508 santimetredir. Yıldızların görüntülerini elde etmekte kullanılır. Yıldızların görüntülerinin resmi de çekilebilir.
Aynalardan başka[Only Registered Users Can See Links] merceklerle de görüntü elde edilebilir. Mercekler cam disklerden kesilir ve sonra yüzeyleri parlatılır. Işık[Only Registered Users Can See Links] mercekten geçince[Only Registered Users Can See Links] doğrultusu değişir. Bu olayı anlamak için[Only Registered Users Can See Links] ışığın su ve camda nasıl yol aldığını bilmek gerekir. Bir ortamdan diğerine geçerken ışığın doğrultusu değişir. Buna kırılma denir.
Ayna[Only Registered Users Can See Links] insanın kendisini görmesi için kullandığı cam veya maden levhadır. Mercek ise içinden geçen paralel ışınları birbirine yaklaştıran ya da uzaklaştıran saydam bir cisimdir. İnsan gözünün görmesini göz merceği sağlar. Görme bozukluğunu gidermek için merceklerden oluşan gözlük takılır. Fotoğraf makinesi ve büyüteç de[Only Registered Users Can See Links] mercekle çalışan araçlardır. Mikrokskop[Only Registered Users Can See Links] teleskop ve diğer birçok ölçme araçlarında mercekler ve aynalar bulunmaktadır.
Bir aynanın önünde durup bakarsanız[Only Registered Users Can See Links] yüzünüzü görebilirsiniz. Aynanın durumunu değiştirince[Only Registered Users Can See Links] başka cisimleri de görebilirsiniz. Aynada[Only Registered Users Can See Links] önündeki cismin bir görüntüsü oluşur.
Mercek ve aynalar[Only Registered Users Can See Links] görüntü eldesi için kullanılırlar. Normal bir düz aynada[Only Registered Users Can See Links] öndeki cismin görüntüsü[Only Registered Users Can See Links] cisimle aynı büyüklükte ve doğrultudadır; fakat sağı ve solu yer değiştirmiştir. Sol el[Only Registered Users Can See Links] görüntünün sağ tarafında görünür. Aynalar ve merceklerle daha büyük yada daha küçük görüntüler de elde edilebilir.
Mercek[Only Registered Users Can See Links] bir ya da iki yüzü çukur veya tümsek olan[Only Registered Users Can See Links] cam veya plastikten yapılmış bir araçtır. Saydamdır[Only Registered Users Can See Links] yani ışığı geçirir. Fakat içinden geçen ışığın gidişini saptırır. Bu sapmaya ışığın kırılması denir.
Ayna ise ışığın geçemediği[Only Registered Users Can See Links] parlak bir cisimdir. Yüzleri düz veya eğri olabilir. Camın bir tarafını gümüş veya başka :-):-):-):-)lle kaplayarak yapılır. Ayna[Only Registered Users Can See Links] üzerine gelen ışığı[Only Registered Users Can See Links] geldiği tarafa geri gönderir. Bu olaya da ışığın yansıması denir.
Mercekler ve aynalarla ilgili çalışmalara geometrik optik denir. Optik[Only Registered Users Can See Links] ışık bilgisi demektir. Geometri ise[Only Registered Users Can See Links] şekiller ve doğrultuları inceleyen bilimdir.farklı şekilli mercekler ve aynalar[Only Registered Users Can See Links] ışığın gidişini çeşitli şekillerde değiştirirler. Bunlar geometrik optik kurallarıyla belirlenmiştir.
Işık[Only Registered Users Can See Links] bir enerji türüdür. Kitabın sayfasından göze gelen ışık[Only Registered Users Can See Links] göze enerji taşımaktadır. Fakat ayna ve merceklerin çalışmasını açıklamak için ışığın ne olduğunu açıklamaya gerek yoktur. Işığın ne olduğu öğrenilmeden çok önce ışığın hareket şekli incelenmiş ve anlaşılmıştı.
Işık[Only Registered Users Can See Links] cam[Only Registered Users Can See Links] su ve hava gibi maddelerden geçebilir. Bu maddelere ortam denir. Boşluk da bir ortamdır ve ışık ondan da geçebilir. Işığın hareketi[Only Registered Users Can See Links] ışınlardan yola çıkılarak daha kolay incelenebilir. Işık ışını[Only Registered Users Can See Links] ışığın çok ince bir parçasıdır.
Bir ortamda yol alan bir ışın doğrusal olarak gider. Fakat başka bir ortama geçince[Only Registered Users Can See Links] doğrultusu değişir. Bir ayna veya merceğe çarpınca da aynı şey olur. Bunlara gelirken ve çıktıktan sonra ışık doğrusal yayılır. Fakat içinde[Only Registered Users Can See Links] kırılmalar nedeniyle sapmalar olur.
Düz bir çizgi çizin. Bunu bir aynanın düz yüzü varsayın. Sonra bu yüzeye gelen[Only Registered Users Can See Links] doğrusal bir ışın çizin. Bu ışın[Only Registered Users Can See Links] aynaya herhangi bir noktada çarpsın. Aynı noktaya gelen[Only Registered Users Can See Links] fakat aynaya dik bir ışın daha çizin. Buna dik çizgi veya normal denir.
Önce çizilen herhangi ışın[Only Registered Users Can See Links] normalle bir açı yapar ve bu açıya gelme açısı adı verilir. Yansıyan ışın da[Only Registered Users Can See Links] normalle bir açı yapar. Buna yansıma açısı denir.
Yansıma yasasına göre[Only Registered Users Can See Links] gelme açısıyla yansıma açısı birbirine eşittir. Böylece[Only Registered Users Can See Links] yansıyan ışın[Only Registered Users Can See Links] gelen ışının normalle yaptığı açının aynını yapacak şekilde[Only Registered Users Can See Links] normalin diğer tarafına çizilebilir. Gelme açısı sıfır derece ise[Only Registered Users Can See Links] gelen ışınla yansıyan ışın üstüste çakışır.
Gelme açısı doksan dereceye yakınsa[Only Registered Users Can See Links] yansıyan ışın da ayna yüzüne değerek gider.
Bu olay[Only Registered Users Can See Links] bir bilardo topunun masanın kenarına çarpıp[Only Registered Users Can See Links] aynı açıyla diğer tarafa gitmesine benzer.
Aynanın önüne bir cisim koyduğumuzu düşünelim. Cismin her noktasından geçerek gelen ışınlar aynaya çarpar.
Her ışın[Only Registered Users Can See Links] yansıma kuralına uyar. Yansıyan ışınlar[Only Registered Users Can See Links] normalin diğer tarafına doğru yol alırlar. Aynanın arkasındaki bir noktadan ışınlar çıkıyormuş gibi görünür. Cisim oradaymış gibi olur. Bu şekilde[Only Registered Users Can See Links] aynanın arkasında oluşan görüntüye gerçek olmayan görüntü denir.
Düz aynada[Only Registered Users Can See Links] görüntü aynı boydadır. Ayna arkasındaki görüntünün ve öndeki cismin[Only Registered Users Can See Links] aynaya uzaklıkları eşittir.
Bütün cisimler[Only Registered Users Can See Links] üzerlerine gelen ışığın bir kısmını yansıtırlar. Böyle olmasaydı[Only Registered Users Can See Links] onları göremezdik. Fakat neden her cisimde aynadaki gibi görüntüler görmeyiz? Ayna yüzeyinin özelliği nedir?
Aynalarda görüntü oluşmasının nedeni arka yüzlerinin çok parlak olmasıdır. Yüzey pürüzlü olursa[Only Registered Users Can See Links] yansıyan ışınlar birçok doğrultulara dağılır[Only Registered Users Can See Links] bu yüzden bir görüntü oluşamaz.
Dışbükey (konveks) aynadaki görüntü de[Only Registered Users Can See Links] düz aynadakine benzer. Yüzeyi düz değildir ve dışa doğru çıkıntılıdır.bir topun yüzeyi veya fincanın dış tarafı da dışbükeydir. Dışbükey aynanın yüzeyi küreseldir ve kürenin bir kısmı şeklindedir. Büyük mağazalardaki ve otomobillerdeki aynalar genellikle dışbükeydir. Dışbükey aynada cismin görüntüsü[Only Registered Users Can See Links] cisimden daha küçüktür. Ayrıca görüntünün biçimi de bozulmuştur.
Dışbükey aynalarda yalnız görüntünün büyüklüğü değişmez. Görüntünün aynaya uzaklığı[Only Registered Users Can See Links] cismin aynaya uzaklığından daha azdır. Otomobillerdeki geriyi görme aynalarında arkadan gelen otomobiller daha yakında gibi görülür. Gerçek uzaklıklarını anlamak için dönüp bakmak gerekir.
Dışşbükey aynanın küçük bir yüzeyini düzlem ayna gibi düşünebiliriz. Aynı şekilde[Only Registered Users Can See Links] yeryüzündeki küçük bir yüzeyi de düz olarak görürüz. Böylece[Only Registered Users Can See Links] her ışın[Only Registered Users Can See Links] düz yüzeyden yansıyor gibi düşünülebilir.
Dışbükey aynanın merkezinden ve tepesinden geçen normal doğruya aynanın ekseni denir. Eksen üzerindeki cisimlerin görüntüsü yine eksen üzerinde oluşur.
Çorba kaşığının arkasıda dışbükey aynadır. Kaşığın iç çukur tarafı ise[Only Registered Users Can See Links] içbükey (konkav) bir yüzeydir. Dışbükey aynalar[Only Registered Users Can See Links] küçük görüntü verdikleri halde[Only Registered Users Can See Links] içbükey aynalardaki görüntü[Only Registered Users Can See Links] cisim tarafındadır ve cisimden daha büyüktür. Traş aynaları iç bükey ayna şeklindedir.
Eğlence parklarındaki güldüren aynaların yüzeyleri dalgalıdır. Bazı kısımları dışbükey[Only Registered Users Can See Links] bazı kısımları ise içbükey aynadır. Bu yüzden[Only Registered Users Can See Links] bakınca[Only Registered Users Can See Links] bazı kısımlarımızı büyük[Only Registered Users Can See Links] bazılarını ise küçük görürüz.
Cisim uzakta ise[Only Registered Users Can See Links] içbükey aynalarda değişik bir görüntü oluşur.bir traş aynasından yeteri kadar uzakta durursanız kendinizi daha küçük görürsünüz. Aynı zamanda görüntü baş aşağıdır ve aynanın arkasında değil[Only Registered Users Can See Links] önündedir.
Bu çeşit görüntüye gerçek görüntü denir. Görüntünün bulunduğu yerden gerçek ışınlar geçer. İçbükey aynaların çok yakınındaki cisimlerin görüntüsü ise[Only Registered Users Can See Links] dışbükey aynalardaki gibi gerçek olmayan görüntüdür.
Çok büyük astronomi teleskoplarında yansıtıcı (reflektör) denilen içbükey aynalar vardır. Kalifornia’daki Palomar dağındaki yansıtıcının çapı 508 santimetredir. Yıldızların görüntülerini elde etmekte kullanılır. Yıldızların görüntülerinin resmi de çekilebilir.
Aynalardan başka[Only Registered Users Can See Links] merceklerle de görüntü elde edilebilir. Mercekler cam disklerden kesilir ve sonra yüzeyleri parlatılır. Işık[Only Registered Users Can See Links] mercekten geçince[Only Registered Users Can See Links] doğrultusu değişir. Bu olayı anlamak için[Only Registered Users Can See Links] ışığın su ve camda nasıl yol aldığını bilmek gerekir. Bir ortamdan diğerine geçerken ışığın doğrultusu değişir. Buna kırılma denir.