ecee
10 January 2009, 14:58
İslam ve sanat [değiştir ([Only Registered Users Can See Links])]
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
Selimiye Camisinin ([Only Registered Users Can See Links]) kubbesinin içi; Edirne ([Only Registered Users Can See Links]), Türkiye ([Only Registered Users Can See Links]). İslamî sanatlarda dekoratif sanatlar çok önemli bir yer tutar.
İslamî sanatlar İslam kültürünün büyük bir bölümünü oluştururlar[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). İslamî sanat(lar) terimi görece yeni bir terimdir ve genel olarak modern bir kavram olarak ele alınabilir[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Terim ile kastedilen İslam topraklarında üretilen, İslam kültürünün izini taşıyan sanat eserleridir; eserlerin illâ ki Müslüman için veya Müslümanlar tarafından yapılmış olması gerekmez[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Nitekim birçok Hindu ([Only Registered Users Can See Links]), Hristiyan ([Only Registered Users Can See Links]) ve Yahudi ([Only Registered Users Can See Links]) sanatçılar İslamî sanat eserleri verdikleri gibi, Müslümanlar tarafından yapılan bazı sanat eserlerinin alıcıları, sahipleri gayrimüslimdir ([Only Registered Users Can See Links])[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Zaman zaman tarihî İslamî sanat eserleri ve sanatçılar çağdaş zamanlarda dinîden ziyade millî sanat açısından değerlendirilmiştirler; bununla birlikte bu genelde yanlış bulunur zira İslamî sanatlarda tarih boyunca ortak olan değer ve vurgu İslamdır ve sanatlar birçok etnik grubun ([Only Registered Users Can See Links]) katkısının sonucu olarak ortaya çıkmışlardır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Nitekim o dönemlerde İslam topraklarında bulunan vatandaşların ([Only Registered Users Can See Links]) da ayırıcı özelliği etnik gruplarından ziyade dinleriydi ve bu sebeple de bugün birçok tarihî İslamî sanatçının yaşadığı toprağa bakarak etnik kökenini bilmek çok zordur[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138).
İslam itikadındaki Allah inancında antropomorfizme ([Only Registered Users Can See Links]) yer verilmemesi ve buna kesin bir şekilde karşı çıkışı, Allah'ın sureti olmadığı için betimlenemeyecek olduğu inancı Hıristiyanlıktakine ([Only Registered Users Can See Links]) benzer bir ikona ([Only Registered Users Can See Links]) ve dinî resim geleneğinin oluşmasını engellemiştir[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Ayrıca İslam'da peygamberlere ilâhî özelliklerin izafe edilmemesi peygamberlerin de betimlenmesini dinî anlamda büyük ölçüde gereksiz kılmıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Ek olarak İslam'ın putperestliğe ([Only Registered Users Can See Links]) karşıt oluşu ve Kur'an'da putperestliğin şiddetli bir şekilde reddedilmesi özellikle heykel ([Only Registered Users Can See Links]) gibi sanatlara Müslümanların, özellikle de aktif pagan ([Only Registered Users Can See Links]) putperestliğinin devam ettiği çağlarda, mesafeli durmasına sebep olmuştur[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139). Bununla birlikte Kur'an'da heykel sanatına veya insan (peygamberler dahil) suretlerinin betimlenmesine, tapınmak yani putperestlik için yapılmadıkları sürece, karşıt bir ayet bulunmaz[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Nitekim sonraki yüzyıllarda özellikle yeni fethedilen topraklarda var olan sanat gelenekleri ile İslam'daki kavram ve sembollerin kaynaşması sonucu, özellikle İran bölgesinde, gerek Muhammed gerekse diğer peygamberleri betimleyen görsel eserler de, nadir de olsalar, yapılmışlardır[141] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordResim-140) ve figüratif betimleme yedinci yüzyılın ilk dönemlerine kadar pek de sorunsal olmamıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Bununla birlikte özellikle peygamberin betimlemeleri dinî bir bağlamda değil de tarihî bir bağlamda yapılmıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138).
Batı'da sanatın önder türleri resim ve heykelken, İslam'da bu formlar yukarıda belirtilen sebeplerin de etkisiyle benimsenememiştir[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Bunun yerine ahşap ([Only Registered Users Can See Links]), metal ([Only Registered Users Can See Links]) işlemeciliği, dekoratif sanatlar, seramik ([Only Registered Users Can See Links]) ve cam ([Only Registered Users Can See Links]) sanatları ile ciltleme ve hat ([Only Registered Users Can See Links]) sanatları büyük yer ve öneme sahiptir[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Süsleme sanatlarında özellikle geometrik ve simetrik motifler sıklıkla yer almıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[142] ([Only Registered Users Can See Links]_note-141).
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
1507 ([Only Registered Users Can See Links])'den kalma bir minyatür. Betimlenen Leylâ ile Mecnun ([Only Registered Users Can See Links]) hikâyesinden Mecnun'dur.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
El Hamra Sarayı ([Only Registered Users Can See Links]), Granada ([Only Registered Users Can See Links]), İspanya ([Only Registered Users Can See Links]).
Gerçekçi suret betimlemesinden uzak duran İslam sanatı, daha hayalcî bir tarza sahip olan minyatür ([Only Registered Users Can See Links]) sanatını geliştirmiştir. Gerek açı, gerekse özgün stilleriyle minyatür sanatı farklı bir görsel sanat dalıdır ve İslam sanatında büyük yer tutar, başlıca figüratif sanattır[141] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordResim-140). Buna ek olarak, İslam'da önemli bir yer tutan yazıyı baz alan güzel sanat türü, hüsn-ü hat, yani hat sanatı İslam toplumundaki suret karşıtlığından da yararlanarak büyük ölçüde gelişmiştir[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[143] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeKaligrafi-142). Hat sanatında birçok tarz ve üstat geliştiği gibi, farklı İslam devletlerinde, Arap alfabesini ([Only Registered Users Can See Links]) kullanan farklı dillerde, daha farklılaşmış stiller ortaya çıkmıştır[143] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeKaligrafi-142)[144] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordHat-143). Hat sanatı gelişiminde zaman zaman soyut da olsa figüratif özellikler de kazanmıştır; örneğin zoomorfik hat eserlerine sıklıkla rastlanır[144] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordHat-143). Özellikle hat sanatıyla birlikte anılan tezhip ([Only Registered Users Can See Links]) sanatı dekoratif bir sanat olarak öne çıkmış, Kur'an nüshalarının oluşturulmasında hat ile birlikte dekoratif ve estetik açıdan önemli bir yere sahip olmuştur. Gerek ciltcilik gerekse süsleme açısından en güzel örnekleri sunan Kur'an nüshaları olmuştur[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Kur'an nüshalarında hat ve tezhibe sıklıkla rastlanırken, figüratif dekorasyonlara ve betimlemelere rastlanmaz[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Bunun yerine minyatür gibi figüratif betimlemeler destan ve manzum hikâyelerin nüshalarında sıklıkla kullanılmıştır[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138).
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
Sultan Ahmet Camisinin ([Only Registered Users Can See Links]) gece görünümü, İstanbul ([Only Registered Users Can See Links]), Türkiye ([Only Registered Users Can See Links]).
Bunlara ek olarak İslam sanatında mimari ([Only Registered Users Can See Links]) önemli bir yere sahiptir. İlk dönemlerde (gerek İslam öncesi ve İslam'ın ortaya çıktığı dönemlerde) İslam'ın geliştiği merkezler olan Mekke ve Medine'de mimari açıdan gelişmemiş şehirlerdi[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). Özellikle İslam devletinin yönetiminin saltanata ([Only Registered Users Can See Links]) geçişinden sonra, yapılan fetihlerle de mimariye olan ilgi artmış[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144), zaman içinde farklı toprakların mimarisinden de etkilenerek farklı mimari stillerde camiler ([Only Registered Users Can See Links]), mescitler ([Only Registered Users Can See Links]), medreseler ([Only Registered Users Can See Links]), saraylar ([Only Registered Users Can See Links]), köprüler ([Only Registered Users Can See Links]) ve kervansaraylar ([Only Registered Users Can See Links]) yapılmaya başlanmıştır[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). İslam’a has ibadet yeri olan camilerin mimarisi özellikle İslam mimarisi içerisinde önemli bir rol oynamıştır[146] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordMimari-145); ilk fethedilen topraklarda, özellikle Suriye'de, kiliseler camiilere çevrilmişken daha sonra fethedilen yeni topraklarda ve kurulan yeni şehirlerde Müslüman camiler inşa etmeye başlamışlardır[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). Farklı iklimlerden ve etnik kültürlerden etkilenerek camii mimarisi bölgeden bölgeye farklılık gösterir[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144)[146] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordMimari-145). Bu tip (cami, medrese vs.) dinî mekânların mimarisinde suret betimlemesine pek yer verilmez[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138), bunun yerine dekoratif, sık sık geometrik ([Only Registered Users Can See Links]) ve arabesk ([Only Registered Users Can See Links]) türde süslemeler mevcuttur[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). Bununla birlikte dinî olmayan seküler ([Only Registered Users Can See Links]) mekânların mimarisinde suret betimlemelerine yer verilmiştir; örneğin özellikle eski hamamlarda ve saraylarda buna rastlanır[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). Bununla birlikte seküler mekânlar zaman içinde dinî mekânlar kadar iyi korunmamıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138).
Tekstil ([Only Registered Users Can See Links]) bazlı sanatlar da İslamî sanatlar açısından önemli bir yere sahiptirler[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Ticari açıdan da büyük bir gelir kapısı oluşturan tekstil üretimi çok gelişmişti ve çok çeşitli ham maddeler kullanmaktaydı[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Halılardan ([Only Registered Users Can See Links]) çok amaçlı kumaşlara ([Only Registered Users Can See Links]), tülbentlere kadar birçok farklı tekstil ürünü[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139) farklı tarz ve tekniklerle dokunarak hazırlanır,önemli bir kısmı ithal edilirdi. Nitekim Orta Çağ ([Only Registered Users Can See Links])'da kiliselerde azizlerin ([Only Registered Users Can See Links]) kemiklerinin sarılıp saklandığı işlemeli kumaşların çoğunluğu İslam topraklarından gelmekteydi ve bugün varlığını sürdüren bu kumaşlar o dönemlerdeki İslam kumaş sanatlarının güzel örneklerini oluşturmaktadır
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
Selimiye Camisinin ([Only Registered Users Can See Links]) kubbesinin içi; Edirne ([Only Registered Users Can See Links]), Türkiye ([Only Registered Users Can See Links]). İslamî sanatlarda dekoratif sanatlar çok önemli bir yer tutar.
İslamî sanatlar İslam kültürünün büyük bir bölümünü oluştururlar[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). İslamî sanat(lar) terimi görece yeni bir terimdir ve genel olarak modern bir kavram olarak ele alınabilir[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Terim ile kastedilen İslam topraklarında üretilen, İslam kültürünün izini taşıyan sanat eserleridir; eserlerin illâ ki Müslüman için veya Müslümanlar tarafından yapılmış olması gerekmez[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Nitekim birçok Hindu ([Only Registered Users Can See Links]), Hristiyan ([Only Registered Users Can See Links]) ve Yahudi ([Only Registered Users Can See Links]) sanatçılar İslamî sanat eserleri verdikleri gibi, Müslümanlar tarafından yapılan bazı sanat eserlerinin alıcıları, sahipleri gayrimüslimdir ([Only Registered Users Can See Links])[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Zaman zaman tarihî İslamî sanat eserleri ve sanatçılar çağdaş zamanlarda dinîden ziyade millî sanat açısından değerlendirilmiştirler; bununla birlikte bu genelde yanlış bulunur zira İslamî sanatlarda tarih boyunca ortak olan değer ve vurgu İslamdır ve sanatlar birçok etnik grubun ([Only Registered Users Can See Links]) katkısının sonucu olarak ortaya çıkmışlardır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Nitekim o dönemlerde İslam topraklarında bulunan vatandaşların ([Only Registered Users Can See Links]) da ayırıcı özelliği etnik gruplarından ziyade dinleriydi ve bu sebeple de bugün birçok tarihî İslamî sanatçının yaşadığı toprağa bakarak etnik kökenini bilmek çok zordur[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138).
İslam itikadındaki Allah inancında antropomorfizme ([Only Registered Users Can See Links]) yer verilmemesi ve buna kesin bir şekilde karşı çıkışı, Allah'ın sureti olmadığı için betimlenemeyecek olduğu inancı Hıristiyanlıktakine ([Only Registered Users Can See Links]) benzer bir ikona ([Only Registered Users Can See Links]) ve dinî resim geleneğinin oluşmasını engellemiştir[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Ayrıca İslam'da peygamberlere ilâhî özelliklerin izafe edilmemesi peygamberlerin de betimlenmesini dinî anlamda büyük ölçüde gereksiz kılmıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Ek olarak İslam'ın putperestliğe ([Only Registered Users Can See Links]) karşıt oluşu ve Kur'an'da putperestliğin şiddetli bir şekilde reddedilmesi özellikle heykel ([Only Registered Users Can See Links]) gibi sanatlara Müslümanların, özellikle de aktif pagan ([Only Registered Users Can See Links]) putperestliğinin devam ettiği çağlarda, mesafeli durmasına sebep olmuştur[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139). Bununla birlikte Kur'an'da heykel sanatına veya insan (peygamberler dahil) suretlerinin betimlenmesine, tapınmak yani putperestlik için yapılmadıkları sürece, karşıt bir ayet bulunmaz[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Nitekim sonraki yüzyıllarda özellikle yeni fethedilen topraklarda var olan sanat gelenekleri ile İslam'daki kavram ve sembollerin kaynaşması sonucu, özellikle İran bölgesinde, gerek Muhammed gerekse diğer peygamberleri betimleyen görsel eserler de, nadir de olsalar, yapılmışlardır[141] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordResim-140) ve figüratif betimleme yedinci yüzyılın ilk dönemlerine kadar pek de sorunsal olmamıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Bununla birlikte özellikle peygamberin betimlemeleri dinî bir bağlamda değil de tarihî bir bağlamda yapılmıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138).
Batı'da sanatın önder türleri resim ve heykelken, İslam'da bu formlar yukarıda belirtilen sebeplerin de etkisiyle benimsenememiştir[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Bunun yerine ahşap ([Only Registered Users Can See Links]), metal ([Only Registered Users Can See Links]) işlemeciliği, dekoratif sanatlar, seramik ([Only Registered Users Can See Links]) ve cam ([Only Registered Users Can See Links]) sanatları ile ciltleme ve hat ([Only Registered Users Can See Links]) sanatları büyük yer ve öneme sahiptir[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Süsleme sanatlarında özellikle geometrik ve simetrik motifler sıklıkla yer almıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[142] ([Only Registered Users Can See Links]_note-141).
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
1507 ([Only Registered Users Can See Links])'den kalma bir minyatür. Betimlenen Leylâ ile Mecnun ([Only Registered Users Can See Links]) hikâyesinden Mecnun'dur.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
El Hamra Sarayı ([Only Registered Users Can See Links]), Granada ([Only Registered Users Can See Links]), İspanya ([Only Registered Users Can See Links]).
Gerçekçi suret betimlemesinden uzak duran İslam sanatı, daha hayalcî bir tarza sahip olan minyatür ([Only Registered Users Can See Links]) sanatını geliştirmiştir. Gerek açı, gerekse özgün stilleriyle minyatür sanatı farklı bir görsel sanat dalıdır ve İslam sanatında büyük yer tutar, başlıca figüratif sanattır[141] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordResim-140). Buna ek olarak, İslam'da önemli bir yer tutan yazıyı baz alan güzel sanat türü, hüsn-ü hat, yani hat sanatı İslam toplumundaki suret karşıtlığından da yararlanarak büyük ölçüde gelişmiştir[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[143] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeKaligrafi-142). Hat sanatında birçok tarz ve üstat geliştiği gibi, farklı İslam devletlerinde, Arap alfabesini ([Only Registered Users Can See Links]) kullanan farklı dillerde, daha farklılaşmış stiller ortaya çıkmıştır[143] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeKaligrafi-142)[144] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordHat-143). Hat sanatı gelişiminde zaman zaman soyut da olsa figüratif özellikler de kazanmıştır; örneğin zoomorfik hat eserlerine sıklıkla rastlanır[144] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordHat-143). Özellikle hat sanatıyla birlikte anılan tezhip ([Only Registered Users Can See Links]) sanatı dekoratif bir sanat olarak öne çıkmış, Kur'an nüshalarının oluşturulmasında hat ile birlikte dekoratif ve estetik açıdan önemli bir yere sahip olmuştur. Gerek ciltcilik gerekse süsleme açısından en güzel örnekleri sunan Kur'an nüshaları olmuştur[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Kur'an nüshalarında hat ve tezhibe sıklıkla rastlanırken, figüratif dekorasyonlara ve betimlemelere rastlanmaz[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Bunun yerine minyatür gibi figüratif betimlemeler destan ve manzum hikâyelerin nüshalarında sıklıkla kullanılmıştır[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138).
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
Sultan Ahmet Camisinin ([Only Registered Users Can See Links]) gece görünümü, İstanbul ([Only Registered Users Can See Links]), Türkiye ([Only Registered Users Can See Links]).
Bunlara ek olarak İslam sanatında mimari ([Only Registered Users Can See Links]) önemli bir yere sahiptir. İlk dönemlerde (gerek İslam öncesi ve İslam'ın ortaya çıktığı dönemlerde) İslam'ın geliştiği merkezler olan Mekke ve Medine'de mimari açıdan gelişmemiş şehirlerdi[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). Özellikle İslam devletinin yönetiminin saltanata ([Only Registered Users Can See Links]) geçişinden sonra, yapılan fetihlerle de mimariye olan ilgi artmış[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144), zaman içinde farklı toprakların mimarisinden de etkilenerek farklı mimari stillerde camiler ([Only Registered Users Can See Links]), mescitler ([Only Registered Users Can See Links]), medreseler ([Only Registered Users Can See Links]), saraylar ([Only Registered Users Can See Links]), köprüler ([Only Registered Users Can See Links]) ve kervansaraylar ([Only Registered Users Can See Links]) yapılmaya başlanmıştır[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). İslam’a has ibadet yeri olan camilerin mimarisi özellikle İslam mimarisi içerisinde önemli bir rol oynamıştır[146] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordMimari-145); ilk fethedilen topraklarda, özellikle Suriye'de, kiliseler camiilere çevrilmişken daha sonra fethedilen yeni topraklarda ve kurulan yeni şehirlerde Müslüman camiler inşa etmeye başlamışlardır[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). Farklı iklimlerden ve etnik kültürlerden etkilenerek camii mimarisi bölgeden bölgeye farklılık gösterir[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144)[146] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordMimari-145). Bu tip (cami, medrese vs.) dinî mekânların mimarisinde suret betimlemesine pek yer verilmez[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138), bunun yerine dekoratif, sık sık geometrik ([Only Registered Users Can See Links]) ve arabesk ([Only Registered Users Can See Links]) türde süslemeler mevcuttur[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). Bununla birlikte dinî olmayan seküler ([Only Registered Users Can See Links]) mekânların mimarisinde suret betimlemelerine yer verilmiştir; örneğin özellikle eski hamamlarda ve saraylarda buna rastlanır[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138)[145] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillMimari-144). Bununla birlikte seküler mekânlar zaman içinde dinî mekânlar kadar iyi korunmamıştır[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138).
Tekstil ([Only Registered Users Can See Links]) bazlı sanatlar da İslamî sanatlar açısından önemli bir yere sahiptirler[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Ticari açıdan da büyük bir gelir kapısı oluşturan tekstil üretimi çok gelişmişti ve çok çeşitli ham maddeler kullanmaktaydı[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139)[139] ([Only Registered Users Can See Links]_note-gale.C4.B0slamiSanat-138). Halılardan ([Only Registered Users Can See Links]) çok amaçlı kumaşlara ([Only Registered Users Can See Links]), tülbentlere kadar birçok farklı tekstil ürünü[140] ([Only Registered Users Can See Links]_note-galeAtlasSanat-139) farklı tarz ve tekniklerle dokunarak hazırlanır,önemli bir kısmı ithal edilirdi. Nitekim Orta Çağ ([Only Registered Users Can See Links])'da kiliselerde azizlerin ([Only Registered Users Can See Links]) kemiklerinin sarılıp saklandığı işlemeli kumaşların çoğunluğu İslam topraklarından gelmekteydi ve bugün varlığını sürdüren bu kumaşlar o dönemlerdeki İslam kumaş sanatlarının güzel örneklerini oluşturmaktadır